Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο τότε διευθυντής του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα στον Στρόβολο, όνομα και μη χωριό, έδιωξε από το σχολείο τελειόφοιτη μαθήτρια από τη Συρία, η οποία προσήλθε στη σχολική μονάδα με μαντίλα, όπως δηλαδή επιβάλλει η παράδοση στη χώρα καταγωγής της. Το περιστατικό πυροδότησε τότε θύελλα αντιδράσεων από μαθητές, γονείς, αλλά και πολιτικά κόμματα, που στηλίτευσαν τη συμπεριφορά του διευθυντή, μη διστάζοντας να τον χαρακτηρίσουν ρατσιστή. Παρά την πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε τότε από το Υπουργείο Παιδείας, υπήρξε μόνο λεκτική καταδίκη και ο εν λόγω διευθυντής όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε, αλλά τρεις μήνες αργότερα επιβραβεύτηκε με τοποθέτησή του στο ιστορικό Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας.

Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά το άνωθεν περιστατικό, ένας άλλος διευθυντής, Γυμνασίου στη Λάρνακα αυτή τη φορά, αρνήθηκε να δώσει απολυτήριο σε 15χρονο από τη Συρία γιατί δεν του άρεσαν τα ρούχα και το κούρεμα του μαθητή, προκαλώντας και πάλι την έντονη αντίδραση μαθητών και γονέων που κατήγγειλαν τον διευθυντή για ρατσιστική συμπεριφορά. Μάλιστα, για να αποτραπούν τα χειρότερα επιστρατεύτηκε η Αστυνομία, η οποία φυγάδευσε τον διευθυντή, ενώ η τελετή αποφοίτησης διακόπηκε κακήν κακώς. Εναντίον του συγκεκριμένου γυμνασιάρχη υπάρχει επίσης καταγγελία ότι απαγόρευσε σε μαθητή από την Αφρική να συμμετάσχει στην ομαδική φωτογράφιση της τάξης επειδή είναι… μαύρος, ενώ μητέρα άλλου μαθητή καταγγέλλει τον εν λόγω διευθυντή, ο οποίος κατά τον ισχυρισμό της φέρεται να είπε στον γιο της ότι το σωστό κούρεμα είναι αυτό συγκεκριμένου… ήρωα της ΕΟΚΑ! Οι καταγγελίες όμως δεν τελειώνουν εδώ, καθώς ο εν λόγω γυμνασιάρχης είναι ο ίδιος που καταγγέλθηκε και πέρυσι επειδή δεν άφησε μαθήτρια από την Κένυα να παρευρεθεί στην τελετή αποφοίτησής της, αφού κατά την προσωπική του άποψη οι πλεξούδες που είχε στα μαλλιά δεν συνιστούσαν… ευπρεπή εμφάνιση! 

Μα καλά, τι διάβολο; Δεν έχουν δουλειά οι διευθυντές και ασχολούνται κυριολεκτικά με… τρίχες; Δεν έχουν άλλα σοβαρά προβλήματα τα σχολεία που διευθύνουν και κρατούν μεζούρα, μετρώντας το μήκος των μαλλιών στους μαθητές; Κι από την άλλη, το Υπουργείο Παιδείας που έχει ως εκπεφρασμένη εκπαιδευτική πολιτική τον σεβασμό της προσωπικότητας κάθε μαθητή, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας, ταυτότητας ή πεποιθήσεων, αλλά και τα δημόσια σχολεία που διατείνονται ότι προασπίζονται την πολυπολιτισμικότητα, την ελευθερία του λόγου και την ανάπτυξη αντιρατσιστικής συνείδησης, έπρεπε πρώτοι απ’ όλους διά του παραδείγματος να διδάσκουν την ανεκτικότητα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, αντί να παραδίδουν μαθήματα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας στα παιδιά. Τέτοιες συμπεριφορές δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν, πολλώ δε μάλλον, σε ανθρώπους που θέλουν να ονομάζονται παιδαγωγοί. 

Οι ενέργειες του διευθυντή, εάν ευσταθούν, είναι απαράδεκτες, πλήρως καταδικαστέες και έρχονται ως συνέχεια πολλών καταγγελιών, που δυστυχώς, δεν έχουν αντιμετωπιστεί από το Υπουργείο Παιδείας. Μέσω της έρευνας που διέταξε, το Υπουργείο Παιδείας έχει την πλήρη αρμοδιότητα να επαναφέρει τον διευθυντή σε τάξη και το σχολείο σε μια ομαλή εκπαιδευτική πορεία. Διότι δεν αρκεί να διαπιστώνουμε απλά το πρόβλημα, αλλά να το κρύβουμε κάτω από το χαλί. Πρέπει να το λύσουμε κιόλας.

[email protected]