Η φετινή 20ή έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2022 αναπόφευκτα έχει επετειακό χαρακτήρα. Δεν θα μπορούσε παρά να εκκινήσει μέσα σε εορταστικό κλίμα, καθώς τα βλέμματα στρέφονται στη μεγάλη οθόνη για εννιά «χορταστικές» μέρες.

Η έναρξη προγραμματίζεται για την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 8μ.μ. στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό με τη νέα ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Πέτρου Χαραλάμπους «Patchwork» και σε σενάριο της Janine Teerling.

Της πρώτης προβολής θα προηγηθεί η τελετή έναρξης, μ’ ένα αναδρομικής χροιάς δρώμενο- έκπληξη στον εξωτερικό χώρο του Ριάλτο, σε επιμέλεια του σκηνοθέτη Πάρι Ερωτοκρίτου. Η καταξιωμένη Κύπρια ηθοποιός Κίκα Γεωργίου (μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής στην περσινή διοργάνωση) θα απαγγείλει ένα πρωτότυπο κείμενο που ανασκοπεί τους τίτλους επιλεγμένων ταινιών που έχουν παρουσιαστεί στο φεστιβάλ αυτά τα 20 χρόνια.

Το δρώμενο συνοδεύει συναφές βίντεο του Αιμίλιου Αβραάμ και το υποστηρίζουν με τις νότες τους οι καταξιωμένοι μουσικοί Χρήστος Γερολατσίτης (πιάνο), Στέλιος Ξυδιάς (ντραμς) και Αντρέας Γερολατσίτης (κιθάρα).

Μετά την προβολή του «Patchwork», ακολουθεί το καθιερωμένο πάρτι έναρξης με μουσικές επιλογές από DJ που θα τονώσουν ακόμη περισσότερο τη διάθεση της μεγάλης φεστιβαλικής παρέας. Το «παρών» στο πανηγυρικό άνοιγμα θα δώσουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι, τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής, μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας, εκπρόσωποι των διοργανωτών (των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ και του Θεάτρου Ριάλτο), των χορηγών και φυσικά το πιστό κοινό του φεστιβάλ.

Με την όρεξη ν’ ανοίγει, το «κυρίως πιάτο» αρχίζει να σερβίρεται από το σαββατοκύριακο 9 και 10 Απριλίου σε Λεμεσό και Λευκωσία. Μόνο για το διήμερο αυτό, η κινηματογραφική πανδαισία περιλαμβάνει συνολικά επτά ταινίες σε κάθε πόλη από όλα τα τμήματα της φετινής έκδοσης. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στον τομέα του κινηματογράφου στο νησί λαμβάνει χώρα μεταξύ 8 και 16 Απριλίου.  

 Πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα cyprusfilmdays.com.

Είσοδος:

  • €6 Εισιτήριο Ημέρας
  • €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
  • Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας
  • Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα
  • Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ
  • Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.