Το θεσμοθετημένο Βραβείο «ΟΠΑΠ Νεόφυτος Χανδριώτης», το οποίο καθιερώθηκε το 2015 στη  μνήμη του διεθνούς καλαθοσφαιριστή και άριστου φοιτητή Νεόφυτου Χανδριώτη απονεμήθηκε στην εκπαιδευτικό Γεωργία Σολωμού και σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στην πρωτοποριακή και δημιουργική δράση «Απλώνω ευτυχία», με στόχο τη στήριξη του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο μια Ευχή».

Η απονομή του βραβείου στην εμπνεύστρια της δράσης, εκπαιδευτικό του μαθήματος Αγωγή Υγείας, Γεωργία Σολωμού, έγινε την Τετάρτη (9 Φεβρουαρίου, 2022) σε σεμνή τελετή, στα γραφεία της ΟΠΑΠ Κύπρου στην παρουσία του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρη Αλετράρη, της Διευθύντριας Μάρκετινγκ της Εταιρίας, Αγάθης Μανναρίδου, του Προέδρου του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο-μια Ευχή» Γιώργου Πενηνταέξ και της Γενικής Γραμματέως του Συνδέσμου, Μάρως Χατζηχριστοφή.

Απονέμοντας το Βραβείο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου, Δημήτρης Αλετράρης συγχάρηκε την κυρία Σολωμού για την πρωτοβουλία της, η οποία όπως είπε, ευθυγραμμίζεται με τα μηνύματα φιλίας, αλληλεγγύης και ήθους που άφησε με το παράδειγμα της πορείας του ο Νεόφυτος Χανδριώτης. Ο κύριος Αλετεράρης τόνισε ότι «στις δύσκολες συνθήκες τις οποίες επέβαλε η πανδημία, οι μαθητές μας κατάφεραν με τις ευαισθησίες τους να βοηθήσουν όχι μόνο τα παιδιά που πάσχουν με καρκίνο, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας μας με τα μηνύματα πίστης, ελπίδας και αισιοδοξίας που απλώνουν με τη δράση τους».

Συγκινημένη η κυρία Γεωργία Σολωμού αποδέχθηκε το  Βραβείο «ΟΠΑΠ Νεόφυτος Χανδριώτης» στο όνομα όλων των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών που αγκάλιασαν τη δράση «Απλώνω ευτυχία» και βεβαίωσε ότι αυτή θα συνεχιστεί από τα σχολεία σε όλες τις επαρχίες, προς όφελος του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο μια Ευχή». Η κυρία Σολωμού εξέφρασε το θαυμασμό της για το ήθος του Νεόφυτου Χανδριώτη, το παράδειγμα του οποίου, όπως είπε, αποτελεί πρότυπο  για τους μαθητές και τους νέους του τόπου μας. «Το ήθος του Νεόφυτου επιβάλλει και σε μένα», κατέληξε με συγκλονιστικό τρόπο η κυρία Σολωμού «να προσφέρω το ποσό το οποίο συνοδεύει το Βραβείο στο Σύνδεσμο « Ένα όνειρο μια Ευχή», για να συνεχίσει ωφέλιμα το έργο του, στηρίζοντας τα παιδιά μας που μάχονται για τη ζωή».    

Αποδεχόμενος την προσφορά, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Πενηνταέξ, εξέφρασε τη συγκίνησή του, αλλά και τις ευχαριστίες του για τη δημιουργική δράση «Απλώνω ευτυχία». Δράση που είπε ο κύριος Πενηνταέξ αναδεικνύει την ποιότητα των εκπαιδευτικών και μαθητών μας, αλλά και την ευαισθησία τω ανθρώπων του τόπου μας που αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία της κυρίας Σολωμού και των συναδέλφων της.

Σε μήνυμα του ο πατέρας του Νεόφυτου, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χανδριώτης, συγχάρηκε την ΟΠΑΠ Κύπρου για την επιλογή της τιμώμενης Γεωργίας Σολωμού, αλλά και την ίδια την εκπαιδευτικό για την έμπνευση και την υλοποίηση της πρωτοβουλίας της. «Να είστε σίγουροι ότι ο Νεόφυτος σας παρακολουθεί, χαίρεται για τη δράση σας και από εκεί που βρίσκεται συμμετέχει με ενθουσιασμό στο άπλωμα της ευτυχίας για τα παιδιά της Κύπρου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά, η έμπνευση της εκπαιδευτικού Γεωργίας Σολωμού ήθελε να βοηθήσει όλους τους συνανθρώπους μας που βίωναν τις συνέπειες του εγκλεισμού από την πανδημία, μέσα από τα μηνύματα τα οποία τα παιδιά αποτύπωναν στις απλωμένες φανέλες. Ο στόχος αυτός έφερε το δεύτερο βήμα που ήταν να συνδεθεί η ευτυχία με την προσφορά κι έτσι το άπλωμα έγινε στήριγμα για τα παιδιά που υποφέρουν γιατί είναι υποχρεωμένα να βρίσκονται σε κάποιο νοσοκομείο. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε μια αλυσίδα προσφοράς δίνοντας στην ολοκληρωμένη της μορφή τη δράση «Απλώνω ευτυχία». Άπλωμα που άρχισε από τα σχολεία στη Λεμεσό και την Πάφο και θα συνεχιστεί σύντομα από τα σχολεία στη Λάρνακα και τη Λευκωσία.

Η πρώτη απονομή του Βραβείου «ΟΠΑΠ Νεόφυτος Χανδριώτης» έγινε στις 27 Δεκεμβρίου 2015, στη διάρκεια του του 5ου ΟΠΑΠ All Star Game «Παίζω με κανόνες-Οδηγώ με κανόνες» και αφιερώθηκε στη μνήμη του διεθνούς καλαθοσφαιριστή και άριστου φοιτητή Νεόφυτου Χανδριώτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την 1η Δεκεμβρίου 2015, σε νοσοκομείο της Βοστώνης, σε ηλικία 22 χρόνων κι αφού πάλεψε γενναία με τον καρκίνο.

Το Βραβείο «ΟΠΑΠ Νεόφυτος Χανδριώτης» απονέμεται για έβδομη συνεχή χρονιά.

-Το 2015, απονεμήθηκε στο μαθητή της Α΄ Τάξης του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου Πάφου Άγγελο Ασσο, ο οποίος είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στην  Διεθνή Ολυμπιάδα Επιστήμης Νέων.

-Το 2016 απονεμήθηκε στο Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου για τη διεθνή διάκριση των μαθητών του με το έργο «Δον Κιχώτης» και για τα μηνύματα φιλίας, ειρήνης και ελπίδας που έστειλαν σε όλο τον κόσμο.

-Το 2017 απονεμήθηκε στη Β΄ Τεχνική Σχολή Λεμεσού «Γρηγόρης Αυξεντίου»

για τα προγράμματα εθελοντισμού που εφαρμόζει και τις υπέροχες δράσεις των μαθητών της Σχολής στον κοινωνικό εθελοντισμό.

-Το 2018 απονεμήθηκε στα Μουσικά μας Σχολεία για τον πλούτο δημιουργίας και καρδιάς που προσφέρουν στην παιδεία αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. 

-Το 2019 απονεμήθηκε στους μαθητές του Εξατάξιου Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου που με την αντοχή και επιμονή τους στέλλουν  μηνύματα ελπίδας για το μέλλον της Κύπρου μας.

-Το 2020 απονεμήθηκε στην Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης Λάρνακας για την καινοτόμο και κοινωνικά ευαίσθητη ιδέα των μαθητών της να δημιουργήσουν το «έξυπνο κράνος», με στόχο να μειώσουν δραματικά τα θανατηφόρα ατυχήματα με θύματα νέους ανθρώπους, στην Κύπρο αλλά και σε όλο τον κόσμο.