Οκτώ μήνες μετά που η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε ότι προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες για μέλη της Αστυνομίας, τα οποία είχαν εμπλακεί στη διερεύνηση των εξαφανισμένων γυναικών θυμάτων του κατά συρροή δολοφόνου και ακόμα δεν έχουν αρχίσει οι διαδικασίες.

Πρόσφατα, ο Αρχηγός Αστυνομίας με επιστολή του στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ζήτησε διευκρινίσεις για να παραπέμψει τους εμπλεκόμενους σε πειθαρχική δίκη. Υπενθυμίζεται ότι η Νομική Υπηρεσία είχε αποφασίσει στις 14 Ιουνίου 2021 ότι μόνο πειθαρχικά αδικήματα προέκυπταν για 15 αστυνομικούς σε σχέση με ενδεχόμενη ελλιπή έρευνα για τις εξαφανισμένες γυναίκες.

Έτσι, το σχετικό πόρισμα των ποινικών ανακριτών επιστράφηκε στην Αρχή για να ξεκαθαρίσει για ποιους προέκυπταν ευθύνες που αφορούσαν παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος ή πλημμελή εκτέλεση υπηρεσιακού καθήκοντος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πειθαρχικές διώξεις τους. Μετά από αρκετούς μήνες, η Αρχή απέστειλε περί τα τέλη Νοεμβρίου τον σχετικό φάκελο στον Αρχηγό Αστυνομίας, καλώντας τον να ενεργήσει στη βάση των πειθαρχικών κανονισμών. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδύσσεια οι αποζημιώσεις θυμάτων του «Ορέστη»

Αντί αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Αρχηγός Αστυνομίας απέστειλε πρόσφατα επιστολή στην Αρχή, με την οποία ζητούσε διευκρινίσεις για το ποια είναι η βάση της μαρτυρίας για την πειθαρχική δίωξη του κάθε ενός αστυνομικού ξεχωριστά. Ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Πασχαλίδης επιβεβαίωσε στον «Φ» τη λήψη της επιστολής από τον Αρχηγό Στέλιο Παπαθεοδώρου, σημειώνοντας ότι τώρα θα αποσταλούν οι λεπτομέρειες των πειθαρχικών αδικημάτων που φέρονται να αφορούν το κάθε ένα μέλος του Σώματος. Όταν γίνει αυτό τότε θα πρέπει να διοριστεί Πειθαρχική Επιτροπή που θα ενημερώσει τους επηρεαζόμενους για τη διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί.

Όταν οι 15 αστυνομικοί λάβουν τα κατηγορητήρια θα απαντήσουν στις κατηγορίες και θα πουν αν θα διορίσουν δικηγόρο. Αυτό που θ’ απασχολήσει την Πειθαρχική Επιτροπή είναι κατά πόσον όλοι όσοι θα κατηγορηθούν θα δικαστούν στην ίδια διαδικασία ή θα γίνουν ξεχωριστές πειθαρχικές δίκες, ανάλογα με την πόλη που έγιναν οι καταγγελίες για τις εξαφανισμένες γυναίκες και υπηρετούσαν οι επηρεαζόμενοι. Σημειώνεται ότι αρχικά η πρώτη καταγγελία για εξαφάνιση γυναίκας και της κόρης της έγινε στη Λάρνακα και ακολούθησαν άλλες καταγγελίες στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

Η Νομική Υπηρεσία είχε αποφασίσει να μην διωχθούν ποινικά οι αστυνομικοί, σε αντίθεση με τις εισηγήσεις των ποινικών ανακριτών, επειδή «αν και διαπιστώθηκε παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, δεν καταδεικνύεται ότι υπήρξε η απαραίτητη ένοχη διάνοια, όπως αυτή ερμηνεύτηκε διαχρονικά από τη νομολογία, από πλευράς των μελών της Αστυνομίας. Από τη νομολογία προκύπτει ότι «λάθος, έστω και σοβαρό, αβλεψία, βλακεία, ανεπάρκεια ή ανικανότητα», δεν ικανοποιούν το επίπεδο της αλόγιστης πράξης που απαιτείται για στοιχειοθέτηση του αδικήματος της Παραμέλησης Υπηρεσιακού Καθήκοντος», ανέφερε η Νομική Υπηρεσία.