Για 29 διδακτικές περιόδους θα εργοδοτούνται από την 1η Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου 2022, όλοι οι αντικαταστάτες που θα αντικαθιστούν εκπαιδευτικό των 23-29 διδακτικών περιόδων, στα δημοτικά σχολεία, σε μία προσπάθεια να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία λόγω των επιπρόσθετων αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας. 

Συγκεκριμένα, θα εργοδοτούνται για 29 διδακτικές περιόδους, είτε πρόκειται για αντικαταστάτη που συνεχίζεται η αντικατάστασή του από προηγούμενη περίοδο, είτε πρόκειται για νέο αντικαταστάτη. Με αυτά τα δεδομένα, οι συγκεκριμένοι αντικαταστάτες θα παραμένουν στη σχολική μονάδα καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας της και για το πιο πάνω χρονικό διάστημα που θα ισχύει αυτή η ρύθμιση, θα αναλαμβάνουν επιπρόσθετα καθήκοντα όπως οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, όπως για παράδειγμα παιδονομία, υπευθυνότητες, συμμετοχή στη συνεδρία προσωπικού κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Test to stay» η λύση για τους αντικαταστάτες

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, οι πιο πάνω αντικαταστάτες δεδομένου ότι αντικαθιστούν εκπαιδευτικό των 23-28 διδακτικών περιόδων, πέρα από τα διδακτικά καθήκοντα του εκπαιδευτικού που αντικαθιστούν, για τις περιόδους που υπολείπονται μέχρι τις 29 (1-6 περιόδους), αναλαμβάνουν, μετά από οδηγίες του διευθυντή του σχολείου και τα ακόλουθα καθήκοντα:

– Αναπληρώσεις άλλων εκπαιδευτικών που απουσιάζουν ή και της διευθυντικής ομάδας, όταν χρειάζεται

– Εξ αποστάσεως διδασκαλία για μαθητές που απουσιάζουν λόγω της πανδημίας

– Ενισχυτική διδασκαλία για μαθητές που χρήζουν στήριξης

Με αυτή την έστω προσωρινή λύση θεωρείται βέβαιο ότι τα σχολεία θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν καλύτερα μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, καθώς οι αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί, θα παραμένουν περισσότερες ώρες συμβάλλοντας σημαντικά στην καθημερινότητα των μονάδων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και κατά την περσινή σχολική χρονιά, την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου, και οι αρμόδιοι έκριναν ότι βοήθησε σε μεγάλο βαθμό σχολεία και εκπαιδευτικούς. 

Εξάλλου, χθες η ΠΟΕΔ απάντησε στη δημόσια έκκληση του υπουργείου Παιδείας, όπως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ασκήσουν επιρροή στους εκπαιδευτικούς για να υποβάλλονται στο «Test to stay» όταν δηλώνονται ως επαφές, σε μια προσπάθεια να λειτουργούν τα σχολεία χωρίς να μεγαλώνουν καθημερινά τα κενά. Η ΠΟΕΔ σήκωσε το γάντι επισημαίνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί που απουσιάζουν ως επαφές κρουσμάτων, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο «Test to stay» τη δεδομένη στιγμή, δηλώνοντας παράλληλα ότι αναμένει να κληθεί σε διάλογο για την εφαρμογή του μέτρου σε εκπαιδευτικούς. «Το εν λόγω μέτρο, σύμφωνα με το Διάταγμα, θα εφαρμοστεί μετά από διαβούλευση με τα οργανωμένα σύνολα σε όλη τη Δημόσια και Εκπαιδευτική Υπηρεσία, κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα», τονίζει η ΠΟΕΔ. 

«Ως εκ τούτου οι δημόσιες εκκλήσεις, που πιθανόν να τύχουν παρερμηνείας και δημιουργούν εντυπώσεις, καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να καλύψει τα κενά των εκπαιδευτικών που δικαιολογημένα απουσιάζουν, τη στιγμή που αυτά τα κενά, όλο αυτό το διάστημα, τα καλύπτουν οι εκπαιδευτικοί με συνεχείς αναπληρώσεις. Συνεπώς ως ΠΟΕΔ δεν αποδεχόμαστε τη μετακύλιση των ευθυνών του υπουργείου Παιδείας για το θέμα, στους εκπαιδευτικούς. Η ΠΟΕΔ δηλώνει την ετοιμότητά της να συμμετέχει σε ένα γόνιμο, θεσμικό και ουσιαστικό διάλογο για τα πιο πάνω θέματα», αναφέρει η οργάνωση.