Κλειστά πρέπει να θεωρούν τα κυπριακά λιμάνια για τα ρωσικά πλοία ενόσω συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εφόσον συνεχίζουν να ισχύουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Κυπριακή Δημοκρατία τα ρωσικά πλοία είναι ανεπιθύμητα για όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κι αυτό φάνηκε προσφάτως όταν η Λευκωσία με ρηματική διακοίνωση ακύρωσε τον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων. 

Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν στον «Φ» πληροφορίες (του Άλφα) ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επέτρεψε τον ελλιμενισμό πέντε σκαφών του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Τα πέντε πλοία είχαν προγραμματισμένη επίσκεψη στο λιμάνι Λεμεσού στο πλαίσιο της συνεργασίας Κύπρου και Ρωσίας και την παροχή διευκολύνσεων από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για φρεγάτες και υποστηρικτικά σκάφη τα οποία θα έρχονταν για σκοπούς ανεφοδιασμού. 

Το υπουργείο Εξωτερικών με ρηματική διακοίνωση προς τη Ρωσία την ενημέρωνε πως λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία η συμφωνία για παροχή διευκολύνσεων και άδεια ελλιμενισμού δεν μπορεί να ισχύσει. Γεγονός που ανάγκασε τα ρωσικά πλοία να αναζητήσουν άλλο λιμάνι για ανεφοδιασμό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντόμινο συνεπειών και για Κύπρο από πόλεμο στην Ουκρανία

Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης κινείται στο πνεύμα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες για επέκταση των μέτρων κατά της Ρωσίας και εκτός από τον ευρωπαϊκό εθνικό εναέριο χώρο να κλείσουν τα λιμάνια των κρατών μελών. Μια τέτοια απόφαση θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο για την Κύπρο παρά τη μη παροχή διευκολύνσεων σε πέντε πολεμικά πλοία που θα έρχονταν για ανεφοδιασμό. Το κλείσιμο λιμανιών για πλοία της Ρωσίας θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο. 

Στην περίπτωση των πολεμικών πλοίων της Ρωσίας εάν η κυπριακή κυβέρνηση δεν ενεργούσε αποτρεπτικά τότε υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να πλέουν δίπλα-δίπλα στην κυπριακή θάλασσα σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, του γαλλικού και του αμερικανικού. Γιατί ως γνωστό την ίδια περίοδο βρισκόταν ανοικτά της Λεμεσού το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο ως γνωστό συνοδεύεται από αριθμό άλλων πολεμικών πλοίων. 

Στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου βρέθηκαν και πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών. Την περασμένη Τετάρτη  στο πλαίσιο της παρουσίας του Αμερικανικού Αντιτορπιλικού (Α/Τ) USS ROSS (DDG-71), στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), πραγματοποίησε την πρώτη κοινή άσκηση ναυτικής συνεργασίας (PASSEX), με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), με την επωνυμία «CYP/ USA -01/2022», Νότια Λεμεσού. 

Σκοπός της άσκησης, την οποία σχεδίασε η ΔΝ του ΓΕΕΦ, σε συνεργασία με το Αμερικανικό ΠΝ, ήταν η εκτέλεση ναυτικών γυμνασίων μεταξύ πολεμικών πλοίων της ΔΝ και του Αμερικανικού ΠΝ και η προαγωγή της μεταξύ τους διαλειτουργικότητας και σε αυτή συμμετείχαν το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και το Α/Τ USS ROSS (DDG-71). 

Ειδικότερα, το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς, διεξαγωγή Σχηματισμού, εκτέλεση γυμνασίου αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής και γυμνασίου επικοινωνιών. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των 2 Πλοίων. 

Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων και συμμαχικών χωρών, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό του ναυτικού της ΕΦ, να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες του Αμερικανικού ΠΝ, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. 

Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς αναφέρει πως «με την ευκαιρία του ελλιμενισμού του Αμερικανικού Α/Τ USS ROSS (DDG-71) στο λιμάνι Λεμεσού, την Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, στην παρουσία της Πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο, κας. Judith G. Garberό, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη, όπου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και την αποστολή του πλοίου. Ακολούθως αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του πλοίου, είχε συνάντηση με τον Κυβερνήτη του Α/Τ USS ROSS (DDG-71), Αντιπλοίαρχο Scott Jones, όπου συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος». 

ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ 

Έκτακτη σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με κυρίαρχο θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρέσβης της Γαλλίας Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο, με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η τραγωδία στην Ουκρανία θα αλλάξει την Ευρώπη. «Θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις λόγω των κυρώσεων αλλά θα προστατεύσουμε τους πολίτες μας από αυτές. Η ελευθερία μας και η ελευθερία των παιδιών μας δεν είναι πια δεδομένη. Τώρα πιο πολύ από ποτέ απαιτούνται θάρρος και βούληση για να πολεμούμε για αυτήν συνεχώς», πρόσθεσε. 

Σημείωσε πως «αυτή η πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαίοι, δείχνει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μακρόν, ότι η ΕΕ πρέπει να φτάσει σε μια πλήρη κυριαρχία στη διεθνή τάξη. Προς αυτό τον σκοπό, πρέπει να ενισχύσει τη δύναμή της, είτε στον οικονομικό προγραμματισμό, είτε στην ενεργειακή ανεξαρτησία, είτε στις αμυντικές ικανότητές της», επεσήμανε. Πρόσθεσε πως αυτοί οι στόχοι θα καθορίσουν και την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες, υπό τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.