Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι κρίσιμης σημασίας για τους Τ/κ, δήλωσε ο ηγέτης τους, Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας ότι η βάση μιας πιθανής συμφωνίας θα μπορούσε να είναι μια λύση δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα.

Ο Τατάρ είπε ότι κουράστηκαν από τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία. Επανέλαβε ότι θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων “εάν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα των Τ/κ”.

Σε ομιλία του στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, ο Τατάρ ανέφερε ότι  οι Τουρκοκύπριοι ήταν συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε το 1960, και πως με τις επιθέσεις του 1968 ήθελαν να τους πετάξουν έξω από τη Δημοκρατία. Υποστήριξε ότι η Τουρκία εγκαθίδρυσε την ειρήνη στο νησί “με την επιχείρηση που πραγματοποίησε το 1974”. 

“Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εγγύηση της Τουρκίας και αυτή η εγγύηση είναι επίσης πολύ σημαντική για τη σταθερότητα στην περιοχή”, ανέφερε ο Τατάρ.

Για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “είμαστε πολύ κουρασμένοι από τις διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία”, προσθέτοντας πως στο παρελθόν έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Επεσήμανε ότι οι Ε/κ με την ομοσπονδία στοχεύουν να απομακρύνουν την Τουρκία από το νησί.

“Εμείς το είδαμε αυτό το παιχνίδι. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι κρίσιμης σημασίας για μας. Μετά την εκλογή μου στην ‘προεδρία’ καθορίσαμε μια νέα πολιτική με την υποστήριξη της Τουρκίας. Η βάση μιας πιθανής συμφωνίας θα μπορούσε να είναι μια λύση δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ισότιμη ανεξαρτησία μας”, ανέφερε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε: “Aς επιβεβαιώσουν την κυριαρχική μας ισότητα και ας καθίσουμε στο τραπέζι. Η κυρίαρχη ισότητα μας πρέπει να επιβεβαιωθεί για να επιτευχθεί συμφωνία”.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων μετά την ομιλία του, ο Τατάρ ρωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν η λύση των δύο κρατών δεν γινόταν αποδεκτή και είπε: “Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη της ‘τδβκ’. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το δικό μας κράτος”, πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ