To Top
14:31 Παρασκευή
22 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτική διαφθορά και αναισθησία
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" Πολιτική διαφθορά και αναισθησία
  14 Μαρτίου 2019, 11:15 πμ  

Η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος έχει προστεθεί στη μεγάλη λίστα των σκανδάλων που τεκμηριώνουν το μέγεθος της πολιτικής διαφθοράς αλλά και της πολιτικής αναισθησίας που μαστίζει τον τόπο μας για δεκαετίες.  

Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, το κούρεμα των καταθέσεων, η χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας, το ξεπούλημα των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών, η απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι φυγόστρατοι πολιτικοί, οι φοροφυγάδες βουλευτές, τα ακίνητα του ΤΕΠΑΚ, τα εργοστάσια αφαλατώσεων, τα αποχετευτικά, η ανέγερση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, η επένδυση της Cyta στη Δρομολαξιά, οι παράνομες εκροές καταθέσεων, το πρόγραμμα Αριστοτέλης, οι κατά παραγγελίαν αλλαγές πολεοδομικών ζωνών, και πολλά άλλα ων ουκ έστιν αριθμός, συνθέτουν τη λίστα των σκανδάλων που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να επέφεραν παραιτήσεις, παύσεις, αστικές αγωγές και ποινικές διώξεις θεσμικών οργάνων και πολιτικών προσώπων. Αντ’ αυτού, το κομματικό κατεστημένο παραμένει στο απυρόβλητο, εκθρασύνεται συνεχώς, επικαλείται γελοιωδέστατες δικαιολογίες, αυτοεπαινείται και αλληλοκατηγορείται.

Η έκθεση διαχώρισε την πορεία του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος σε 2 περιόδους με επίκεντρο το 2013. Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των 2 περιόδων ήταν ότι στην προ 2013 εποχή η διαφθορά ήταν πολυκομματική αφού λόγω του συστήματος εκλογής των τοπικών επιτροπών, τα κόμματα συμμετείχαν αναλόγως της εκλογικής τους δύναμης και έκαναν πλάτες το ένα στο άλλο, ώστε να εξυπηρετούνται όλα και να νέμονται το σύστημα παρέα. Μετά το 2013, τη σκυτάλη ανέλαβε μόνος του ο κυβερνών ΔΗΣΥ, ο οποίος επιτάχυνε τη διάλυσή του, όπως ακριβώς έπραξε με τις Κυπριακές Αερογραμμές. Λόγω ανικανότητας αλλά και πολιτικής σκοπιμότητας, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη άφησε το Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα να οδεύσει προς διάλυση. Η έκθεση ανέλυσε με επάρκεια όλες τις σημαντικές πτυχές της πορείας του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος και εντόπισε με αξιέπαινη ακρίβεια τα αίτια της κατάρρευσής του, με πρώτη και κύρια την πολιτική διαφθορά.

Είναι φανερό από τις πρώτες αντιδράσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Οικονομικών και των κομματικών ηγεσιών ότι λόγω παντελούς έλλειψης πολιτικής ευθιξίας, κανένα κόμμα και κανείς πολιτικός δεν πρόκειται να αναλάβει έμπρακτα την πολιτική ευθύνη που του κατανέμει η έκθεση, πέραν των κούφιων λεκτικών φανφάρων. Η μόνη περίπτωση απόδοσης ευθυνών είναι μέσω των δικαστηρίων αν ο Γενικός Εισαγγελίας κρίνει ότι προκύπτουν τέτοιες, αστικές ή ποινικές. 

Ανεξάρτητα από το αν θα αποδοθούν ευθύνες ή όχι, η άρνηση των πολιτικών να αναλάβουν έμπρακτα την πολιτική ευθύνη που τους αποδίδεται, προκαλεί, για άλλη μία φορά, τεράστια ζημιά με την εδραίωση της αναισθησίας ως βασικού συστατικού της κουλτούρας, που διέπει το πολιτικό μας σύστημα. Κάθε φορά που ένα πόρισμα Ερευνητικής Επιτροπής αγνοείται και αμφισβητείται από την πολιτική ηγεσία, μεταφέρεται στους πολίτες το μήνυμα ότι μπορούν και αυτοί να υπεκφεύγουν των οποιωνδήποτε ευθυνών τους. Το μήνυμα αυτό διαχέεται στην κοινωνία και διαβρώνει το ήθος ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών.

Η κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Ήταν ένα καλά προμελετημένο σχέδιο της παγκόσμιας διακυβέρνησης για ολοκλήρωση της αποψίλωσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, η οποία ξεκίνησε με την πτώχευση της Λαϊκής Τράπεζας, το κούρεμα καταθέσεων και το ξεπούλημα των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών. Το λυπηρό είναι ότι μάλλον δεν θα είναι και το τελευταίο, αφού οι κύριες συστημικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν (π.χ. ΜΕΔ) και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές προκλήσεις που έχουν μπροστά τους (π.χ. ηλεκτρονική τραπεζική).

Οι πολίτες παραμένουν απαθείς μπροστά στην απαράδεχτη κυνικότητα των πολιτικών και δεν δείχνουν έτοιμοι να αντιδράσουν, παρόλο που πληρώνουν πολύ ακριβά αυτή τη στάση τους. Είναι άγνωστο αν και πότε θα αλλάξει αυτή η στάση. Μέχρι τότε, η πολιτική διαφθορά και αναισθησία θα εντείνονται.

*Μέλος ΔΣ ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ.

  Άθως Κοιρανίδης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.