Με μικρές χαλαρώσεις στις εκκλησίες θα κάνουμε Πάσχα, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν κάτι περισσότερο. Το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί φέτος στα προαύλια των ναών, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», αφού βάσει των όσων μελετούν οι επιστήμονες, η προσέλευση πιστών, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και ενδεχομένως και με ειδικές σημάνσεις στο έδαφος στους εξωτερικούς χώρους, θα επιτραπεί για κάποιες από τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και σίγουρα το Μεγάλο Σάββατο. 

Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή βεβαίως, αναμένεται ότι θα οριστικοποιήσει τις εισηγήσεις της κατά την αποψινή προγραμματισμένη τηλεσυνάντηση των μελών της, τα οποία αν και έχουν ταχθεί κατά της παραχώρησης επιπρόσθετων χαλαρώσεων για το επόμενο δεκαπενθήμερο, έχουν ήδη τοποθετηθεί στην πλειοψηφία τους αρνητικά και στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των περιορισμών που τώρα βρίσκονται σε ισχύ ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ετοιμασίας των νέων πιο αυστηρών πρωτοκόλλων που αφορούν τους εκκλησιασμούς με στόχο, να δοθούν έγκαιρα σε όλους τους ιερούς ναούς για την απαραίτητη προετοιμασία. 

Ο επιτρεπόμενος αριθμός πιστών εντός των Ναών, είναι αμφίβολο αν θα αυξηθεί και ταυτόχρονα τα πρωτόκολλα που βρίσκονται υπό επεξεργασία, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», θα απαγορεύουν για δεύτερη συνεχή χρονιά την περιφορά του επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή αλλά, και το άναμμα λαμπρατζιάς τη νύκτα της Ανάστασης.  Θα επιτρέπεται ωστόσο, σε όσους ναούς τηρείται η παράδοση, το «κέρασμα» κόκκινων αβγών και φλαούνων τα οποία θα έχουν από προηγουμένως τοποθετηθεί σε σακουλάκια. 

 «Να αλλάξουμε φιλοσοφία όλοι. Να αλλάξουμε το σενάριο της πανδημίας, για να μπορέσουμε να ζήσουμε το Πάσχα με όσο το δυνατό πιο υποφερτό τρόπο μπορούμε. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας», τόνισε μιλώντας στον «Φ» ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας και μέλος της ΣΕΕ Κωνσταντίνος Φελλάς, προσθέτοντας: «επικεντρωθήκαμε στο επιδημιολογικό κομμάτι και καλά κάναμε όταν έπρεπε. Αλλά, στην καρδιά όλου αυτού του αφηγήματος είναι ο άνθρωπος. Και πιστεύω πρέπει να πιάσουμε το αφήγημα από την αρχή…». 

«Οι επιστήμονες έχουμε χρέος, καθήκον με διαφάνεια, να προσεγγίσουμε τους συμπολίτες μας και να περάσουμε σωστά μηνύματα», είπε ο κ. Φελλάς, τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε το «γιατί πρέπει να τηρούμε τα μέτρα». Πρέπει να παρουσιάσουμε την ανθρώπινη πτυχή της πανδημίας αυτής. Πιστεύω οι άνθρωποι μπορεί να μην θυμούνται τι τους έχουμε κάνει, τι τους έχουμε πει, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους κάναμε να νιώσουν. Και είναι σε αυτό το αίσθημα που θέλω να εστιάσω και να καταλάβουν οι συμπολίτες μας ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα όχι επειδή μας το λέει το κράτος ή οι ειδικοί, αλλά επειδή αγαπούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας».

Αναφερόμενος στην αφαίρεση του όρου «υποκείμενα νοσήματα» από τις καθημερινές ανακοινώσεις θανάτων από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Φελλάς εξέφρασε την ικανοποίηση του υποστηρίζοντας ότι «με το να ανακοινώνεται εάν ένας άνθρωπος που πέθανε είχε ή όχι «υποκείμενα νοσήματα», μάλλον οδηγεί σε «διαχωρισμό» των ανθρώπων που πεθαίνουν και υποτιμάται η «αξία» της ανθρώπινης ζωής. Οφείλουμε να δείξουμε τον απαραίτητο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους. Για πρώτη φορά χθες στην ανακοίνωση των θανάτων δεν αναφερθήκανε στα υποκείμενα νοσήματα. Ήταν απλώς οι συμπολίτες μας που απεβίωσαν λόγω κορωνοϊού».

Στην ανάγκη για συνεργασία με τους πολίτες, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και ο  υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, λέγοντας ότι «από πλευράς της Κυβέρνησης αλλά και της επιστημονικής ομάδας, δεν υπάρχει πρόθεση αυστηροποίησης των μέτρων, και κανείς δεν επιθυμεί το άνοιξε – κλείσε της οικονομικής δραστηριότητας». Ωστόσο, είπε, «πρέπει να θυμηθούν οι πολίτες τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προστατεύονται. Να ξαναθυμηθούμε τα βασικά. Να προσέχουμε.  Πρέπει να προσέξουμε γιατί  και πιο αυστηρά μέτρα να πάρουμε, εάν δεν τα τηρούμε δεν μπορούμε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η απόφαση για Πάσχα χωρίς χαλαρώσεις αλλά και χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, λήφθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Προεδρικό Μέγαρο. Βεβαίως οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα ισχύσει και τι όχι μέχρι τις 15 Μαϊου θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Βασικότερος δείκτης για την όποια αλλαγή στις προκαταρκτικές ανακοινώσεις, η κατάσταση στα νοσοκομεία. Ωστόσο, όπως ανέφερε στις χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας, «προς το παρόν αν και παραμένουμε σταθεροί σε πολύ ψηλά επίπεδα, το σύστημα υγείας φαίνεται να έχει ακόμα τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει». 

Οριστική φαίνεται να είναι η απόφαση για μετάθεση σε μεταγενέστερο στάδιο της επαναλειτουργίας ξενοδοχείων και τουριστικών καταστημάτων, καθώς και της άρσης των περιορισμών στην τέλεση γάμων, δεξιώσεων και άλλων εκδηλώσεων. 

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία τους μετά τις διακοπές του Πάσχα, προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν αλλαγές στο πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι και από πλευράς της ειδικής επιτροπής έχει αποφασιστεί ότι η κατάσταση θα αξιολογηθεί την εβδομάδα 3-9 Μαΐου, οπόταν και θα ληφθούν τελικές αποφάσεις.  Όπως έχει τονιστεί αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες, η παραμονή των μαθητών στα σπίτια τους θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και εάν ληφθεί σχετική απόφαση, θα αφορά παράταση των διακοπών κατά μια εβδομάδα. Παράλληλα φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να υποβληθούν σε ρινικό τεστ ταχείας διάγνωσης και οι μαθητές της Δημοτικής εκπαίδευσης (τουλάχιστον για τα  παιδιά του Β’ Κύκλου) πριν την επιστροφή τους στα σχολεία.  

Την Τετάρτη κατά πάσα πιθανότητα οι ανακοινώσεις 

Με επιπρόσθετες δόσεις του εμβολίου της Pfizer επιχειρεί να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα εμβολιαστικά προγράμματα των κρατών μελών η Ε.Ε. Όπως ανακοίνωσε η ευρωπαία επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, «η Κομισιόν ενεργοποίησε τη συμβατική επιλογή για 100 εκατ. επιπλέον δόσεις του εμβολίου BioNTech / Pfizer. Συνολικά, 600 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν στην ΕΕ το 2021». 

Την ίδια ώρα, άρχισε από χθες και θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και αύριο η συνεδρίαση της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία για άλλη μια φορά θέτει στο μικροσκόπιο της τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια των εταιρειών  AstraZeneca και J&J σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. 

Το εμβόλιο της AstraZeneca, τίθεται υπό το μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής του ΕΜΑ για δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες και πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο Οργανισμός θα προχωρήσει αυτή τη φορά, (κατά πάσα πιθανότητα αύριο) σε συστάσεις προς τα κράτη μέλη, ώστε να παρατηρείται ομοιομορφία στον τρόπο χορήγησης του συγκεκριμένου σκευάσματος σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναστάτωση που επικρατεί εξάλλου μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και η διστακτικότητα τους να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, είναι εμφανής, ενώ η μη ξεκάθαρη τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, οδήγησε σε εθνικές αποφάσεις οι οποίες μάλλον προκάλεσαν μεγαλύτερο μπέρδεμα. 

ΕΜΦΑΝΗΣ Η ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ASTRAZENECA

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η διστακτικότητα των πολιτών να εμβολιαστούν με εμβόλιο της  AstraZeneca ήταν και χθες εμφανής. Συνολικά, είχαν διατεθεί 16.000 ραντεβού και διευθετήθηκαν μέχρι τις 5 το απόγευμα μόνο 9.360, εκ των οποίων τα 7.875 αφορούσαν εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna και μόνο 1.485 εμβόλια της  AstraZeneca. 

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο, το υπουργείο Υγείας αναμένεται ότι θα ανακοινώσει εντός των επόμενων εικοσιτετράωρων μείωση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται να παρέλθει μεταξύ της χορήγησης των δύο δόσεων. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης, «ο χρόνος μεταξύ της 1ης με τη 2η δόση για το εμβόλιο της AstraZeneca, μειώνεται από τις 12 στις 8 εβδομάδες». 

Ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες την προκήρυξη προσφοράς για αγορά υποστηρικτικών υπηρεσιών από φοιτητές/και πτυχιούχους ή/και γραφείς, οι οποίοι θα ενισχύσουν τα Κέντρα εμβολιασμών το επόμενο διάστημα. Η προσφορά, αφορά τρίμηνες συμβάσεις με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα τρεις μήνες. 

Κάντε κλικ για να εγγραφείτε στο Newsletter του Philenews