Νέες κεφαλαιακές ανάγκες ενδεχομένως να προκύψουν για τις τράπεζες, σε περίπτωση που επεκταθεί το πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, προειδοποιούν κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.

Χθες, συζητήθηκαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών οι πέντε προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ, για αναστολή των εκποιήσεων, οι οποίες έχουν επαναρχίσει τον Σεπτέμβριο. Χθες, το ΑΚΕΛ αναθεώρησε την πρότασή του, ώστε να είναι πιο στοχευμένη. Συγκεκριμένα, προτείνει αναστολή των εκποιήσεων για κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ. και για μικρές επιχειρήσεις με κάτω από 10 εργαζόμενους και με κύκλο εργασιών μέχρι €2 εκατ. το χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eπίσημη μελέτη ΠΟΥ: Στο 0,23% η διάμεση θνητότητα κορωνοϊού

Το Υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί, αφήνοντας μάλιστα να νοηθεί πως σε περίπτωση έγκρισης των προτάσεων νόμου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει είτε σε αναπομπή, είτε σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Από την άλλη, θεωρεί πως η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ είναι πιο στοχευμένη και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί αυτής.

Ο γενικός δευθυντής του υπουργείου, Γιώργος Παντελής, επικαλέστηκε δέκα λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να μπουν εκ νέου στον πάγο οι πλειστηριασμοί. Μεταξύ άλλων δήλωσε:

– Η θεσμοθετημένη αναστολή θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην προσπάθεια αντιμετώπισης νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά τη λήξη του παγώματος των δόσεων.

– Θα επέλθει δυσανάλογο κόστος στον τραπεζικό τομέα, με κίνδυνο ενίσχυσης της κουλτούρας μη αποπληρωμής.

– Οποιαδήποτε αναστολή των εκποιήσεων προστατεύει κυρίως τους κακοπληρωτές, εις βάρος των καταθετών και των συνεπών δανειοληπτών.

– Τα κόκκινα δάνεια για τα οποία υπάρχουν ενέργειες εκποίησης αποτελούν παλιά τερματισμένα δάνεια, δεν σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού και δεν περιλαμβάνονται στα δάνεια με υποθηκευμένη την κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ.

 – Όλα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) πέραν του 30%, με μέσο όρο των  τραπεζών υπό την εποπτεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού σε επίπεδο ευρωζώνης να είναι κάτω του 5%. 

– Ήδη οι τράπεζες σημείωσαν ζημιές το πρώτο τρίμηνο του έτους, με επίπτωση στην κεφαλαιακή τους βάση, λόγω των αυξημένων προβλέψεων που διενήργησαν στο δανειακό τους χαρτοφυλάκιο λόγω της πανδημίας. 

 – Οι συνεχείς αλλαγές του πλαισίου για τις εκποιήσεις θα οδηγήσουν στην αξιολόγηση του από ευρωπαϊκούς θεσμούς και οίκους αξιολόγησης ως αναποτελεσματικού και χρονοβόρου.

– Θα επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα οδηγήσουν σε εποπτικές απαιτήσεις για αύξηση των προβλέψεων και για νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

– Θα επηρεαστεί η ανάκτηση της κρατικής βοήθειας από τη διαχείριση των ΜΕΔ από την ΚΕΔΙΠΕΣ, τονίζοντας πως θα οδηγήσουν σε αύξηση των προβλέψεων των ζημιών και των δανείων του Συνεργατισμού, που έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα και εμπίπτουν στο Σχέδιο Εγγυήσεων, με συνεπακόλουθη σημαντική αύξηση των απαιτήσεων αποζημίωσης της Ελληνικής Τράπεζας από την ΚΕΔΙΠΕΣ, καθιστώντας πιθανή την ενεργοποίηση της εγγύησης της Δημοκρατίας.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε πως μια αλλαγή του νομικού πλαισίου θα προκαλέσει αβεβαιότητα, καθώς θα μειωθεί η αξία των δανείων κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Προειδοποίησε πως θα υπάρξει υποβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, γεγονός που θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού. Τέλος, είπε πως για την αλλαγή του πλαισίου θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με την ΕΚΤ.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Κρονίδης, δήλωσε πως οι κυπριακές τράπεζες θα βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο Χρηματοοικονομικός  Επίτροπος Παύλος Ιωάννου δήλωσε πως  η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ αποτελεί καλή βάση για συζήτηση.