Ανοικτούς λογαριασμούς άφησε η χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας για τη διάλυση της Βουλής, προϊδεάζοντας για ένα καυτό πολιτικό σκηνικό με έντονες αντιπαραθέσεις. Η συσχέτιση της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού με τη θέση για συνέχιση της έρευνας για το θέμα των πολιτογραφήσεων που κάνει το ΔΗΚΟ, άνοιξε ένα νέο μέτωπο με τον ΔΗΣΥ.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, καθόρισε χθες ξεκάθαρα τη γραμμή που θα κινηθεί, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ότι δεν θα περάσουν οι «εκβιασμοί» και «δεν θα αφήσουμε τη χώρα να παραλύσει». Αναφορές με τις οποίες απαντούσε στον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος επανέλαβε ότι το ΔΗΚΟ θα επιμένει στη θέση του ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό εάν η Κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τη συνέχιση των ερευνών από τον Γενικό Ελεγκτή στο θέμα των πολιτογραφήσεων. Ιδιαίτερης αναφοράς από τη χθεσινή συνεδρία χρήζει ασφαλώς και η «συγγνώμη» του Άντρου Κυπριανού όχι μόνο για την περίπτωση του βίντεο του Al Jazeera και τη συμπεριφορά του Χριστάκη Τζιοβάνη, αλλά για διαχρονικά, όπως είπε. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την κοινωνία και από τον κόσμο του ΑΚΕΛ, γιατί στέλεχος του ΑΚΕΛ συμπεριφέρθηκε με αυτό τον τρόπο. Παραιτήθηκε όμως και από τη Βουλή και από το κόμμα», δήλωσε.

Όσον αφορά την κατάληξη της συνεδρίας, το σκηνικό κρίθηκε ουσιαστικά από την έναρξη της συζήτησης, αφού ο Άγγελος Βότσης εκ μέρους της πλατφόρμας «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων», οι οποίοι ήταν οι μόνοι που δεν είχαν τοποθετηθεί δημοσίως από προηγουμένως για το τι θα έπρατταν, ανέβηκε πρώτος στο βήμα. Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας και Γιώργος Προκοπίου, οι οποίοι με την απόφαση αποχώρησης τους από το ΔΗΚΟ είχαν χαρακτηριστεί ως «δεκανίκια του Προεδρικού», συνεδρίασαν το πρωί πριν την Ολομέλεια και παρά το ότι υπήρχε έντονος προβληματισμός, ψήφισαν τελικά όχι ως… δεκανίκια αλλά ως πρώην ΔΗΚΟϊκοί, κατά της πρότασης για διάλυση της Βουλής.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην τοποθέτηση του, αφού είπε με τη σειρά του το δικό του mea culpa, σημείωσε ότι ο λόγος που ο ΔΗΣΥ τοποθετείται υπέρ της αυτοδιάλυσης της Βουλής και στη γρήγορη προσφυγή στην κάλπη, είναι «για να προσπαθήσουμε με αυτή την πολιτική πράξη τη σταδιακή επαναφορά στην πολιτική ομαλότητα σε αντιδιαστολή με τις απειλές και τους εκβιασμούς», αναφέροντας επίσης για το θέμα του Γενικού Ελεγκτή ότι δεν είναι εναντίον, αλλά είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα. 

Ο Άντρος Κυπριανού καταφέρθηκε έντονα εναντίον της Κυβέρνησης, τονίζοντας την αύξηση της διαφθοράς στα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και πρόσθεσε πως «δεν γίνεται το οικογενειακό δικηγορικό γραφείο να στέλνει αιτήσεις για πολιτογραφήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο που προεδρεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, εξήγησε τη θέση του κόμματος του γιατί δεν θα ψήφιζε την πρόταση διάλυσης της Βουλής. «Δεν είναι η Βουλή που εκδίδει τα διαβατήρια, είναι η Κυβέρνηση, ούτε η Βουλή που έχει κάνει ρεζίλι τη χώρα μας», τόνισε.

Θα στηρίξουμε την πρόταση για αυτοδιάλυση είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ως μια συμβολή στην κάθαρση που πρέπει να υπάρξει.

Εναντίον της αυτοδιάλυσης της βουλής τάχθηκε και ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος κατέθεσε και τροπολογία σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να υπάρξει δέσμευση των βουλευτών της υφισταμένης Βουλής ότι με την ψήφιση αυτοδιάλυσης της Βουλής, αναγνωρίζουν την ευθύνη τους και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να επαναδιεκδικήσουν εκλογή. Η τροπολογία τελικά απερρίφθη με 53 ψήφους εναντίον, μία υπέρ και δύο αποχές. Αποχή τήρησε ο Γιώργος Περδίκης από τους Οικολόγους και Ηλίας Μυριάνθους από την ΕΔΕΚ. Με την τροπολογία του ο Γιώργος Λιλλήκας σημείωνε.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας από την Αλληλεγγύη ανέφερε ότι το ελάχιστο που οφείλουμε είναι να προχωρήσουν γρήγορα νομοθετήματα, για να ξηλωθεί η διαφθορά.

Ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η πρόταση του έδινε στη Βουλή την ευκαιρία να ανοίξει το κεφάλαιο ανάληψης ευθύνης, διευκρινίζοντας ότι την κύρια ευθύνη την έχει η Κυβέρνηση.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκε και το ΕΛΑΜ θέτοντας ξανά θέμα δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη.

Ο Άγγελος Βότσης εκ μέρους της Πλατφόρμας Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο, δηλαδή τη διάλυση της Βουλής,  δίνουν απαντήσεις στις πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεων όσο αφορά τον εκλογικό νόμο. 

Η πρόταση για διάλυση της Βουλής απορρίφθηκε τελικά με 30 ψήφους κατά έναντι 26 υπέρ. Κατά της πρότασης για διάλυση της Βουλής ψήφισαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και οι τρεις βουλευτές της Πλατφόρμας «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων». Το δικαίωμα ψήφου του άσκησε και ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, παρόλο που συνήθως ο Πρόεδρός του σώματος δεν ψηφίζει. Υπέρ ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ και η Άννα Θεολόγου.

ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ «ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ»

Η ανεξάρτητη βουλευτής,  Άννα Θεολόγου, η οποία ήταν μαζί με τον Γιώργο Περδίκη εισηγήτρια της πρότασης για αυτοδιάλυση της Βουλής, ανέφερε ότι κάποιοι προσπάθησαν να τους αποδώσουν αλλότρια κίνητρα. Υποστήριξε μάλιστα ότι δέχθηκε παραινέσεις, απειλές και «κοινοβουλευτικό μπούλινγκ» για να αποσύρει την πρότασή της.

Μετά το τέλος της ομιλίας της ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους ζήτησε από την κ. Θεολόγου να αναφέρει συγκεκριμένα  τις καταγγελίες για «κοινοβουλευτικό μπούλινγκ».

Οι μάσκες στη Βουλή και οι διευκρινίσεις

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίας ζήτησε διευκρινίσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, Αδάμο Αδάμου, κατά πόσο θα έπρεπε να εξετάσουν ξανά το θέμα της χρήσης μάσκας αφού, όπως είπε, υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κατανόηση του τι λέει ο καθένας, όταν φορά τη μάσκα.  Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος τυγχάνει να είναι και γιατρός, υπέδειξε στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι, με βάση τους κανονισμούς, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως είμαστε στα πρόθυρα ανεξέλεγκτης διάδοσης. Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφέροντας πως η κατάσταση είναι ήδη ανεξέλεγκτη.