Άναψαν τα αίματα εκ νέου το πρωί αναφορικά με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τις υπό έρευνα κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Μιλώντας στο «Πρωινό δρομολόγιο» του κρατικού ραδιοφώνου και σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα περί πολιτογραφήσεων από το 2008-2012, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι φροντίζει να διαρρέει συγκεκριμένα στοιχεία και «δεν έχει τα κότσια» να δημοσιοποιήσει αυτά που έχει πει.

Σε έντονο ύφος, ο κ. Κυπριανού απαίτησε από την κυβέρνηση να δώσει τον φάκελο που έστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς στη δημοσιότητα «διαφορετικά θα μένει εκτεθειμένη στη συνείδηση της κοινής γνώμης».

Ερωτηθείς για την «πρόκληση» του κυβερνητικού εκπροσώπου να δώσει ο ίδιος τον φάκελο στη δημοσιότητα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επέμεινε πως η κυβέρνηση πρέπει να το κάνει και ανέφερε, χαριτολογώντας, ότι αυτός «δεν θα στείλει την Αστυνομία στο Προεδρικό για να τους συλλάβει».

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως είχαν συνομιλία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα έντυπα των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων. «Είναι μερικές φορές που μου ανέμιζε αυτά τα χαρτιά και μου έλεγε ‘ξέρεις, έχω αυτά τα χαρτιά, σταμάτα να μιλάς’», είπε ο κ. Κυπριανού προκαλώντας αίσθηση και επισημαίνοντας ότι ο ίδιος τον καλούσε να τα δώσει στη δημοσιότητα, «πριν από μερικές βδομάδες» και προτού προκύψει το θέμα με το Αλ Τζαζίρα.

Χαρακτήρισε απαράδεκτες τέτοιες μεθόδους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «να θεωρεί ότι μπορεί να εκβιάζει πολιτικά πρόσωπα για να σιωπήσουν» και σημείωσε ότι «το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να σιωπήσει». Απαίτησε εκ νέου «από τους λαλίστατους κυβερνώντες» να τα δώσουν στη δημοσιότητα.

Προσέθεσε δε πως «τα πιο τρανταχτά ονόματα που υπάρχουν σε αυτή τη λίστα και τα οποία έχουν πολιτογραφηθεί, είναι πελάτες του γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη». Και εξέφρασε το ερώτημα αν «συνωμότησε ο Δημήτρης Χριστόφιας με τον Νίκο Αναστασιάδη για να πολιτογραφήσουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα».

«Ποιους δωροδόκησε ο Νίκος Αναστασιάδης για να πάρουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα πολιτογράφηση;», ρώτησε ο Άντρος Κυπριανού. Όπως ανέφερε, οι συζητήσεις για αυτόν τον κατάλογο έγιναν πριν μερικούς μήνες και έπειτα πριν μερικές εβδομάδες.

Αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα σε δύο ανθρώπους, που απασχόλησαν τη διεθνή κοινότητα και ήταν πελάτες του Γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη. Χαρακτήρισε αισχρό να κατηγορούν έναν άνθρωπο νεκρό (σ.σ. Δημήτρης Χριστόφιας) για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Στη δική του παρέμβαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος ανέφερε πως η επιστολή έφθασε στους πολιτικούς αρχηγούς για «ενημερωτικούς σκοπούς» και δεν ήταν σκοπός της κυβέρνησης να εκβιάσει τον οποιονδήποτε.

Συνέστησε δε υπομονή μέχρι τον διορισμό της ανεξάρτητης Επιτροπής από τον Γενικό Εισαγγελέα και επεσήμανε ότι η συζήτηση που γίνεται είναι αχρείαστη και προσβάλλει τα συμφέροντα της Κύπρου και των πολιτών της.

Πηγή: Philenews