ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ έχει τονιστεί πως η Τουρκία αντιμετωπίζει ενιαία τον ελληνισμό, την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι σχεδιασμοί της κατοχικής δύναμης, επιθετικού και επεκτατικού χαρακτήρα, δεν ξεχωρίζουν το Αιγαίο, τον Έβρο από την κυπριακή ΑΟΖ, την Κύπρο εν γένει, τμήμα της οποίας κατέχει από το 1974 και εντεύθεν. Τα αντιμετωπίζει όλα ως ενιαίο χώρο. Αυτό, που παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια και αφορούν την τουρκική συμπεριφορά θα έπρεπε ήδη να είχε ενεργοποιήσει τα δυο κράτη, την Ελλάδα και την Κύπρο για να ενεργούν από κοινού για την αντιμετώπιση των επεκτατικών σχεδιασμών της Άγκυρας. 

ΟΛΑ αυτά αναφέρονται ενόψει κάποιων πρόσφατων γεγονότων. Όλοι έχουμε παρακολουθήσει την κορύφωση της κρίσης στο Αιγαίο και τις κινήσεις αποκλιμάκωσης που ακολούθησαν. Καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στο αποτρεπτικό πεδίο. Η Αθήνα επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα προς την Άγκυρα αλλά και προς τους τρίτους πως δεν θα ανεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αυτό σε μεγάλο βαθμό λειτούργησε και απέδειξε πως αυτή η πολιτική, της αποτροπής, λειτουργεί. Όπως είναι γνωστό, μετά τις συνεννοήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας. Την ίδια ώρα, όμως, η κατοχική Τουρκία απέστειλε το ερευνητικό σκάφος, «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ για συνέχιση των ερευνών. Πώς ενήργησε η Άγκυρα; Έκανε μια κίνηση «αποκλιμάκωσης» και μια δεύτερη, παράλληλη και ταυτόχρονη, συνέχισης εν πολλοίς των επεκτατικών, παράνομων, ενεργειών της. 

ΕΙΝΑΙ σαφές το παιχνίδι από πλευράς Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρο πως συντηρεί και προωθεί τους σχεδιασμούς και στράφηκε μέχρι νεωτέρας στον αδύνατο κρίκο, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία έχει πάρει τα… εύσημα για την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και προφανώς δεν αναμένει πίεση ή αντίδραση γενικότερα για την αποστολή του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. 

ΕΠΙ των όσων διαδραματίζονται στην περιοχή και τις τελευταίες κινήσεις,  οφείλουμε να αναφερθούμε στην Αθήνα. Πέραν από τους αδελφικούς δεσμούς με την Κύπρο, η Ελλάδα είναι και εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και θεωρούμε απαράδεκτο να ακούγονται απόψεις όπως αυτές του συμβούλου του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου, (σε συνέντευξη στον Μέγκα). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros στην Κύπρο, ενώ συμφωνήθηκε ο ελληνοτουρκικός διάλογος, δήλωσε τα εξής: «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα αυτά (το Oruc Reis στο Καστελόριζο και το Barbaros στην Κύπρο). Το καταλαβαίνετε αυτό. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, το οποίο υφίσταται και αυτό βέβαια τη βάναυση καταπάτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, σε μία σχεδόν πειρατική ενέργεια της Τουρκίας, που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. Aλλά δεν είναι και κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Όμως αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέγαμε για το Oruc Reis». Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με διπλωματικό τρόπο τοποθετήθηκε στη βάση της πιο πάνω προσέγγισης: «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος. Η Ελλάδα δεν δικαιούται και δεν πρέπει -και εδώ είναι μια τεράστια παγίδα- να υποκαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας». Κανείς δεν υποστήριξε να υποκατασταθεί η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ελλάδα. Εκείνο, το οποίο υποστηρίζουμε είναι πως η Αθήνα έχει υποχρέωση -συμβατική και όχι μόνο- να στηρίξει την Κύπρο. Κρατώντας αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στέλνονται λανθασμένα μηνύματα προς την κατοχική Τουρκία.