Μόνο 25 επισκέψεις ασθενών την ημέρα θα έχουν το δικαίωμα να καταχωρήσουν στο λογισμικό οι ορθοπεδικοί του Γενικού Συστήματος Υγείας, ενώ οι καρδιολόγοι θα δικαιούνται να διενεργούν ηλεκτροκαρδιογραφήματα ο αριθμός των οποίων δεν θα ξεπερνά το 70% του συνόλου του μηνιαίου αριθμού επισκέψεων για τις οποίες θα απαιτούν αποζημιώσεις από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. 

Σε μια προσπάθεια να θέσει τέρμα στις καταχρήσεις που καταγράφονται στο ΓεΣΥ και κάνοντας αρχή με τις ειδικότητες της ορθοπεδικής και της καρδιολογίας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχωρεί στην εφαρμογή συγκεκριμένων περιορισμών ανά ιατρική ειδικότητα με στόχο να «υποχρεώσει», όσους γιατρούς καταχρώνται του συστήματος, να ενεργούν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να μην υποβάλλουν τους ασθενείς τους σε αχρείαστες εξετάσεις. 

Οι περιορισμοί αυτοί, όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, «δεν έχουν ως στόχο να τιμωρήσουν τους γιατρούς αφού έχουν καθοριστεί στη βάση διεθνών δεδομένων και σίγουρα σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες». Είναι σημαντικό να αναφερθεί, είπε ο κ. Τσινωντίδης, «ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν τίθενται τυχαία. Είναι και αποτέλεσμα των όσων παρακολουθούμε μέσω του λογισμικού και των καταχρήσεων που μέχρι σήμερα παρατηρούνται στο Σύστημα. Ο ΟΑΥ, είπε, «διαβουλεύθηκε με τους ίδιους τους γιατρούς και πήρε τη συμβουλή των αρμόδιων επιστημονικών εταιρειών και η διαδικασία προσθήκης και αφαίρεσης περιορισμών θα είναι συνεχής και θα κινούμαστε ανάλογα και με τις εισηγήσεις των γιατρών μας». Η καρδιολογία και η ορθοπεδική, είπε, «είναι δύο ειδικότητες με τις οποίες γίνεται η αρχή και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν περιορισμοί και για άλλες ειδικότητες». 

Σε ό,τι αφορά την ειδικότητα της χειρουργικής ορθοπεδικής και τραυματολογίας, σημαντικός περιορισμός τίθεται σε ισχύ και αφορά τον αριθμό των επισκέψεων ασθενών τις οποίες ο γιατρός θα μπορεί να καταχωρήσει στο λογισμικό του ΓεΣΥ. 

Σύμφωνα με την επιστολή που στάλθηκε σε όλους τους γιατρούς του Συστήματος οι οποίοι ανήκουν στη συγκεκριμένη ειδικότητα, «για σκοπούς διασφάλισης της ποιότητας ο Οργανισμός θα αποζημιώνει κατά μέσο όρο μέχρι 25 επισκέψεις ανά ημέρα, ανά μήνα».

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη χορήγηση «θεραπευτικής, προφυλακτικής ή διαγνωστικής ένεσης, υποδόρια ή ενδομυϊκά» επιβάλλεται περιορισμός τριών μόνο καταχωρήσεων κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης. 

Επιπρόσθετα, η χορήγηση ενέσεων σε περιπτώσεις παθήσεων των τενόντων δεν θα πρέπει να καταχωρείται για αριθμό επισκέψεων που θα ξεπερνούν το 5% του συνολικού μηνιαίου αριθμού επισκέψεων που θα καταχωρεί ο γιατρός στο λογισμικό. 

Το 15% του συνολικού αριθμού επισκέψεων δεν θα πρέπει να ξεπερνούν ούτε οι καταχωρήσεις για «αρθροκέντηση, αναρρόφηση ή / και ένεση, κύρια άρθρωση ή θύλακα χωρίς καθοδήγηση υπερήχων». Το ίδιο θα ισχύ και για τις περιπτώσεις υπερηχογραφημάτων συγκεκριμένων τύπων καθώς και για χορήγηση «θεραπευτικής, προφυλακτικής ή διαγνωστικής ένεσης, υποδόρια ή ενδομυϊκή». 

Με την εφαρμογή των συγκεκριμένων περιορισμών και στις δύο ειδικότητες, επισημαίνει ο ΟΑΥ, «στις περιπτώσεις όπου υποβληθούν απαιτήσεις οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως το καθοριζόμενο ποσοστό για την κάθε δραστηριότητα, ο Οργανισμός δεν θα τις αποζημιώνει» και τονίζει πως «στις περιπτώσεις όπου διενεργηθούν οι δραστηριότητες οι οποίες καλύπτονται στα πλαίσια του Συστήματος αλλά ξεπερνούν το καθορισμένο ποσοστό, δεν θα επιτρέπεται οι γιατροί να λαμβάνουν αμοιβή από τους δικαιούχους». 

Για την ειδικότητα της καρδιολογίας, σύμφωνα με την επιστολή που έλαβαν όλοι οι καρδιολόγοι, τίθενται και πάλι περιορισμοί σε σχέση με το ποσοστό συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων επί του συνόλου των επισκέψεων που θα καταχωρούν κάθε μήνα στο λογισμικό του ΓεΣΥ. 

Για παράδειγμα, ο αριθμός των ηλεκτροκαρδιογραφημάτων για τα οποία θα ζητούν αποζημιώσεις οι καρδιολόγοι δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 70% του συνόλου των επισκέψεων ενώ τα υπερηχοκαρδιογραφήματα θα πρέπει να περιορίζονται στο 50% των επισκέψεων που θα καταχωρούνται. Οι περιορισμοί αφορούν επίσης, τη «δοκιμασία κόπωσης» (15%) και την διενέργεια «duplex» (8%). 

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ο γιατρός δεν θα μπορεί να υποβάλει αίτημα για αποζημίωση για ταυτόχρονη διενέργεια συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων. Στην περίπτωση αυτή όμως όταν κρίνεται από το γιατρό απαραίτητη η ταυτόχρονη διενέργεια των δραστηριοτήτων ο γιατρός θα μπορεί να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένους κωδικούς τους οποίους θα καταχωρεί στο λογισμικό για να υποβάλει τις απαιτήσεις του. 

Δικαίωμα επιβολής προστίμου

Ενημερώνοντας τους γιατρούς για τους περιορισμούς που τίθενται σε εφαρμογή, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν παρέλειψε να τονίσει και το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος για επιβολή ποινών στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η παράβαση/παραβάσεις, εντοπίζονται κατ’ εξακολούθηση. Όπως αναφέρει στις επιστολές του προς ορθοπεδικούς και καρδιολόγους «σε περίπτωση που διαπιστώνει ότι δεν εφαρμόζονται τα πρότυπα ποιότητας που υιοθετούνται από το Σύστημα, ο ΟΑΥ, δύναται να διατάξει ή να συστήσει στον ενδιαφερόμενο παραβάτη όπως μέσα σε τακτή προθεσμία τερματίσει την παράβαση και αποφύγει την επανάληψή της στο μέλλον, να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, το ύψος του οποίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες ευρώ, να αποφασίσει ότι σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης, θα οφείλεται σε διοικητικό πρόστιμο από €340 μέχρι €3400 για κάθε ημέρα συνέχισης της παράβασης ανάλογα με τη βαρύτητα αυτής».