To Top
03:07 Σάββατο
7 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι ξενοδόχοι δεν έμαθαν να είναι χαϊδεμένο παιδί κανενός
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Οι ξενοδόχοι δεν έμαθαν να είναι χαϊδεμένο παιδί κανενός
  13 Νοεμβρίου 2019, 10:09 πμ  
Μολονότι η διαχρονική συμβολή του τουρισμού στην κυπριακή οικονομία είναι αδιαμφισβήτητη, εντούτοις υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι με ευκολία χαρακτηρίζουν τον ξενοδοχειακό τομέα ως το χαϊδεμένο παιδί του κράτους. Ασφαλώς είναι δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την όποια άποψη ή να ασκεί κριτική, αρκεί αυτή να στηρίζεται σε γεγονότα και όχι σε εικασίες.
Είναι για παράδειγμα ξεκάθαρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με αφορμή την πρόσφατη πτώχευση της Thomas Cook, να λέγεται ότι οι ξενοδόχοι ζητούν με πλάγιο τρόπο από το κράτος να τους καλύψει τις ζημιές τους.
Με αφορμή άρθρο στον Τύπο του Εκτιμητή Ακινήτων κ. Αντώνη Λοΐζου, ο οποίος προέβαλε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, κρίνουμε επιβεβλημένο να παραθέσουμε τα πραγματικά γεγονότα. Τόσο ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), όσο και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν διεκδικούν οποιαδήποτε ενίσχυση του ξενοδοχειακού τομέα η οποία να συνεπάγεται επιβάρυνση του φορολογούμενου. Είναι δε σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ο τομέας, όπως και σε προηγούμενες πτωχεύσεις αεροπορικών και άλλων εταιρειών, είχε επωμιστεί τις ζημιές χωρίς να ζητήσει ούτε σεντ από το κράτος ή να μπορεί να αυξήσει την τιμή του τουριστικού προϊόντος. 
Η εισήγηση που υποβλήθηκε από τους δύο φορείς της ξενοδοχειακής βιομηχανίας μετά την πτώχευση της Thomas Cook, ήταν η παραχώρηση διευκολύνσεων για φορολογίες σε ποσά που δεν θα εισπραχθούν. Κάτι τέτοιο προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, ενώ κινείται στο γράμμα και το πνεύμα των μέτρων που έλαβαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την πτώχευση της Thomas Cook. Αυτή τη λύση προτείνει στην κατακλείδα του άρθρου του και ο ίδιος ο κ. Λοΐζου, υιοθετώντας ουσιαστικά την εισήγηση των δύο Συνδέσμων.
Με την ευκαιρία αυτή, είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και σε ό,τι αφορά μια σειρά άλλων ζητημάτων για τα οποία υπάρχουν παρανοήσεις, ενδεχομένως λόγω ανεπαρκούς πληροφόρησης.
Το νέο πλαίσιο κατάταξης των ξενοδοχείων, το οποίο αντικατέστησε ένα απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο σαράντα και πλέον χρόνων, συμβαδίζει με τις νέες τάσεις της αγοράς και ανταποκρίνεται στα κοινώς αποδεκτά πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Μέσω του νέου πλαισίου κατάταξης αναβαθμίζονται και εμπλουτίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες των ξενοδοχειακών μονάδων ενώ παράλληλα προάγεται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου.
Στις πλείστες περιπτώσεις των μη αδειοδοτημένων μονάδων, αυτό συμβαίνει λόγω γραφειοκρατίας. Θυμίζουμε ότι ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ έχουμε κατά καιρούς καταδικάσει την όποια παρανομία, αφού λειτουργεί ως τροχοπέδη στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Μόλις πρόσφατα, οι δύο Σύνδεσμοι εξέδωσαν ανακοίνωση καταδικάζοντας τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας όσον αφορά το νομικοτεχνικό έλεγχο του θεσμικού πλαισίου κατάταξης των ξενοδοχείων. Η καθυστέρηση καθιστά τα ξενοδοχεία «παράνομα», άνευ κατάταξης και άδειας λειτουργίας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εργοδότησης προσωπικού, ο ισχυρισμός που προβάλλεται, ότι περίπου η ξενοδοχειακή βιομηχανία παραβλέπει τους Κύπριους άνεργους, είναι παντελώς αβάσιμος. Προτρέπουμε όλους όσοι έχουν ανάλογη άποψη, να ανατρέξουν στις εκατοντάδες αγγελίες μέσω του Τμήματος Εργασίας, του συστήματος EURES και άλλων έντυπων ή ηλεκτρονικών μέσων, μέσα από τις οποίες οι ξενοδόχοι αναζητούν καταρτισμένο προσωπικό καθώς επίσης και για βοηθητικές εργασίες για τις μονάδες τους, αλλά και τους παρεχόμενους μισθούς. 
Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας. 
  Ζαχαρίας Ιωαννίδης - Χρυσαίμιλη Ψιλογένη   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...