ΗΡΘΕ, λοιπόν, η ώρα να ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία επιβλήθηκαν στα πλαίσια της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Τα τελευταία 24ωρα έχουν πραγματοποιηθεί σειρά συσκέψεων σε επίπεδο τεχνοκρατών και υπουργών ενώ σήμερα θα συνέλθει το υπουργικό συμβούλιο για να λάβει τις αποφάσεις. Η κυβέρνηση έχει όλα τα δεδομένα ενώπιον της για να μπορεί να οριστικοποιήσει και να ανακοινώσει στην κοινωνία το πρώτο στάδιο της άρσης των μέτρων. Είναι προφανές πως η γενική εικόνα που διαμορφώθηκε με την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων για μερική άρση των περιορισμών. Το τελευταίο διάστημα, όπως προκύπτει συναφώς από τις καθημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου υγείας, το τελευταίο διάστημα καταγράφονται μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων.
ΤΙΠΟΤΕ δεν τελειώνει σήμερα ή τους επόμενους μήνες. Θα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μη κανονικότητας, που βαθμηδόν θα βελτιώνεται. Η κάθε κίνηση χρειάζεται προσοχή. Το κάθε βήμα προς την κανονικότητα θα πρέπει να τυγχάνει προσεκτικής διαχείρισης. Γιατί εάν υπάρξουν υπερβολές από μέρους των πολιτών, ενδεχομένως να επανέλθουμε πίσω στα πρώτα μέτρα. Στα πιο αυστηρά μέτρα. Αυτό δεν το θέλει κανείς. Μέχρι σήμερα η κοινωνία έδειξε πως συμμορφώνεται και λειτουργεί με αυτοπειθαρχία. Επιδείχθηκε και συλλογική ευθύνη αλλά και ατομική. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξουν προσεκτικά βήματα.
ΕΙΝΑΙ προφανές, την ίδια ώρα, πως τα μέτρα αυτοπροστασίας δεν μπορούν να χαλαρώσουν. Ίσως να ισχύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει αναφερθεί πως οι πολίτες θα συνεχίσουν να φοράνε μάσκες  σε κλειστούς χώρους. Αποτελεί ένα αποτρεπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Με τη μάσκα, όπως αναφέρθηκε, μπαίνει ένας φραγμός στον ιό.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ης Δημοκρατίας, όπως αναφέρθηκε από τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παναγιώτη Σεντώνα, μετά την χθεσινή σύσκεψη του Προέδρου με την επιστημονική ομάδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, άκουσε, τις θέσεις και τις απόψεις των μελών της επιστημονικής ομάδας επί του πλάνου που ετοίμασε η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι προτάσεις των επιστημόνων έχουν ληφθεί υπόψη και κατά τη διαδικασία καταρτισμού του όλου πλάνου από τη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία συνεκτίμησε όλα τα επιστημονικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. 
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ, λοιπόν, σε στάση αναμονής ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το μοντέλο που έχει ακολουθηθεί σαφώς και απέδωσε. Το κράτος, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν, ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα. Σημειώνοντας συναφώς, ότι δυσκολίες και προβλήματα προέκυψαν, καθώς οι καταστάσεις που βιώσαμε ήταν και είναι πρωτόγνωρες. Συνεπώς, η αντιμετώπιση της πανδημίας «οικοδομήθηκε» από την αρχή. Χωρίς να υπάρξει ποτέ προηγούμενο. 
ΣΗΜΕΡΑ θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Είναι το πρώτο βήμα από μια μακρά περίοδο εγκλεισμού. Υπάρχει ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας. Αυτό θα γίνει σταδιακά. Υπάρχει ανάγκη να λειτουργήσει, έστω και με περιορισμούς η κοινωνία. Για να επανέλθουμε στην κανονικότητα έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Όλα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τη δική μας συμπεριφορά.