To Top
09:46 Δευτέρα
16 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο δρόμος για τις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Ο δρόμος για τις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου
  18 Νοεμβρίου 2019, 10:00 πμ  
Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις πλέον κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο στη σύγχρονη ιστορία του, ο προεκλογικός αγώνας των κομμάτων της χώρας εντατικοποιείται, με το Brexit –τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση– να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας όλων των κομμάτων. Αν και οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων δείχνουν προς το παρόν μια διψήφια ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου –τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς– εν τούτοις παραμένει αβέβαιο το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας της 12ης Δεκεμβρίου 2019 –της πρώτης τέτοιας που λαμβάνει χώρα τον Δεκέμβριο μετά το 1923– ειδικά όσον αφορά στο κατά πόσον οι Συντηρητικοί, που έχουν το προβάδισμα, θα καταφέρουν να αποκτήσουν την πλειοψηφία των 326 εδρών που απαιτούνται για τον έλεγχο του Βρετανικού Κοινοβουλίου. 
Ως είναι αναμενόμενο, οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου αποτελούν το πιο καθοριστικό ίσως ορόσημο για τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και τη συνομολόγηση της νέας συμφωνίας του Βρετανού Πρωθυπουργού με τις Βρυξέλλες. Αν και η συμφωνία εν πολλοίς αντικατοπτρίζει τις πρόνοιες της προηγούμενης συμφωνηθείσας και απορριφθείσας από το Βρετανικό Κοινοβούλιο της τέως Πρωθυπουργού Μέι, ο κ. Τζόνσον κατάφερε να θέσει προς συζήτηση τη συμφωνία του προτού προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές. Οι εκλογικές ισορροπίες παραμένουν λεπτές, με το δεδομένο ότι πλέον τα πλείστα κόμματα, αν όχι όλα, καλούν τους ψηφοφόρους τους σε ψήφο τακτικής. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του κόμματος του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο δεν θα αντιπαραβληθεί με υποψήφιους του Συντηρητικού Κόμματος σε περιφέρειες όπου είναι καθαρά συντηρητικές.
Οι θέσεις των κομμάτων, όπως εκφράζονται στη δημόσια σφαίρα και στα εκλογικά τους μανιφέστα, επικεντρώνονται στο Brexit, αν και ψηλά στην ατζέντα τους παραμένουν ζητήματα εσωτερικής κατανάλωσης, όπως το εθνικό σύστημα υγείας (NHS), το έγκλημα, οι κλιματικές αλλαγές και η οικονομία. Οι Συντηρητικοί επιμένουν στην έξοδο της χώρας στη βάση της συμφωνίας Τζόνσον, ενώ οι Εργατικοί υποστηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σε περίοδο έξι μηνών και μετέπειτα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την έγκριση ή απόρριψή της, ζητώντας την παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατήρηση μιας στενής σχέσης όσον αφορά στην ενιαία αγορά. Το σκωτσέζικο SNP αποτελεί το κατ’ εξοχήν κόμμα παραμονής στην Ένωση, ενώ παράλληλα επιθυμεί ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και την είσοδό της ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Liberal Democrats) επιμένουν στην ακύρωση του Brexit, ενώ αν δεν καταφέρουν την άνοδό τους στην εξουσία, θα υποστηρίξουν ένα νέο δημοψήφισμα. Τέλος, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βορείου Ιρλανδίας, το οποίο στήριξε τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών, φαίνεται ανήσυχο όσον αφορά στη νέα συμφωνία λόγω του καθεστώτος που δημιουργεί για τη Βόρειο Ιρλανδία, εμμένοντας στην άποψη ότι η περιφέρεια θα πρέπει να έχει το δικαίωμα βέτο σε μια μελλοντική εμπορική/τελωνειακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Αντώνης Στ. Στυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...