Σήμερα ή εντός του Σαββατοκυρίακου, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να αρχίσει την καταβολή των επιδομάτων στους εργαζόμενους, οι εργοδότες των οποίων συμμετέχουν στο σχέδιο μερικής ή πλήρους αναστολής εργασιών. Την ίδια περίοδο, το υπουργείο αναμένεται να εμβάσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και τα ειδικά επιδόματα στήριξης των ανέργων.
 
Δικαιούχοι είναι όσοι ήταν εγγεγραμμένοι ως κανονικοί άνεργοι στο Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λάμβαναν  ανεργιακό επίδομα, για το οποίο είχαν εξαντλήσει το δικαίωμα για πληρωμή είτε τον Φεβρουάριο, είτε τον Μάρτιο, είτε τον Απρίλιο 2020.
Στο μεταξύ, χθες, το υπουργείο κατέβαλε σε 36.500 δικαιούχους. Συγκεκριμένα, καταβλήθηκε το επίδομα ειδικής άδειας φροντίδας παιδιών. Δικαιούχοι είναι γονείς οι οποίοι παρέμειναν στο σπίτι για τη φροντίδα παιδιών μέχρι 15 ετών.
Επίσης, καταβλήθηκαν τα επιδόματα ασθενείας, στα πρόσωπα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, σε όσους έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και κατέχουν πιστοποιητικό από το υπουργείο Υγείας, σε πρόσωπα που βρίσκονται σε καραντίνα και σε άτομα με αναπηρίες. Σημειώνεται πως το ειδικό επίδομα ασθενείας παραχωρείται σε πρόσωπα τα οποία κατά την περίοδο που υπέβαλαν αίτηση ήταν ασφαλισμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το επίδομα κυμαίνεται μεταξύ €360 μέχρι €1.214 το μήνα.
Παράλληλα, έγιναν πληρωμές επιδομάτων για τους αυτοτελώς εργαζόμενους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δικαιούχοι οι οποίοι πληρώθηκαν χθες, ενημερώθηκαν μέσω sms, ενώ σε σχέση με τις πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν για τα ειδικά σχέδια μερικής και πλήρους αναστολής των εργασιών θα ενημερωθούν οι εργοδότες.
Οι πληρωμές αφορούν τη δεύτερη περίοδο εφαρμογής των ειδικών σχεδίων δηλαδή από τις 13 Απριλίου μέχρι τις 12 Μαΐου. Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να καταβάλει επιδόματα σε 160 χιλ. εργαζόμενους.