Ανελέητα χτυπά ο κοροναϊός την Ιταλία που καθημερινά μετρά εκατοντάδες νεκρούς.

4.825 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη γειτονική χώρα όπου μόνο το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν από τις αρχές 793 θάνατοι.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τις 53.578.  Η Λομβαρδία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο θρηνώντας το χαμό 546 ανθρώπων μέσα σε ένα 24ωρο.

Σε νέο του τηλεοπτικό διάγγελμα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας του κοροναϊού.

Το διάγγελμα Κόντε

Όπως τόνισε, κλείνουν σε όλη την χώρα όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις οι οποίες δεν θεωρούνται βασικής σημασίας.

Ο Κόντε εξήγησε ότι μένουν ανοικτά σούπερ μάρκετ, μαγαζιά τροφίμων και φαρμακεία. Τράπεζες και ταχυδρομεία θα λειτουργούν, όπως και οι δημόσιες μεταφορές. Οι υπόλοιποι τομείς, αν το επιθυμούν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τηλε-εργασία.

«Είναι μια απόφαση η οποία μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την οξύτερη φάση της επιδημίας. Προέκυψε και κατάσταση οικονομικής, έκτακτης ανάγκης, αλλά η κυβέρνησή μας θα παρέμβει καθοριστικά για να μπορέσει, η Ιταλία, να σηκωθεί και πάλι όρθια», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η κοινωνία μας πρέπει να υποστηρίξει, ενωμένη, το πιο πολύτιμο αγαθό, το οποίο είναι η ζωή. Δεν χάνουμε το θάρρος και την ελπίδα στο μέλλον», ολοκλήρωσε ο Κόντε.

Όπως ανέφερε τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 3 Απριλίου.

«Θα τα κλείσουμε όλα»

Το βράδυ του Σαββάτου, η περιφέρεια της Λομβαρδίας, ήρθε σε συμφωνία με τους δήμους και από κοινού αποφάσισαν να μπει «λουκέτο» διαρκείας.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να κλείσουν γραφεία και επιχειρήσεις αλλά και να σταματήσει κάθε αθλητική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν μέχρι και την 15η Απριλίου.

Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα σημεία πώλησης Τύπου με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις ασφαλείας. Στις παραπάνω επιχειρήσεις συνιστάται η θερμομέτρηση των επισκεπτών.

«Αυτή τη φορά πρέπει να τα κλείσουμε όλα, αλλά στα αλήθεια», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε φανερώνοντας τη δραματική κατάσταση ενώ τονίζεται πως τα νέα αυστηρά μέτρα μπορεί και να είναι η λύση για να σταματήσει η τραγωδία.

Μαστίζει την Ισπανία

Βαρύ τίμημα πληρώνει και η Ισπανία, όπου ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους αυξήθηκε κατά 32% σε μία μόλις μέρα. Η χώρα μετρά 1.326 νεκρούς συνολικά, ενώμε τα κρούσματα να φθάνουν τις  25.000, οι εντατικές δεν χωράνε πλέον άλλους ασθενείς.

Οι αρχές ενισχύουν τον έλεγχο των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλει στους πολίτες.

Εκατοντάδες χιλιάδες χειρουργικές μάσκες διανεμήθηκαν, νέα ξενοδοχεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία για την υποδοχή ασθενών και εκατοντάδες χιλιάδες διαγνωστικά τεστ αναμένονται για να αυξήσουν τη δυνατότητα ελέγχου των ύποπτων κρουσμάτων.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ