Στο σημερινό ρευστό και ανταγωνιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον, το ανθρώπινο δυναμικό έχει αναδειχθεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο και ταυτόχρονα η κινητήρια δύναμη κάθε εταιρείας. Η επιλογή των κατάλληλων προσώπων στις αντίστοιχες θέσεις, η οργάνωση ενός υγιούς επαγγελματικού περιβάλλοντος και η διαμόρφωση ατσάλινου ομαδικού πνεύματος προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια εταιρεία και αποτελούν τους κυριότερους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται μια υγιής επιχείρηση.
 

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες αντιλαμβάνονται τη θέση κλειδί την οποία κατέχει ο παράγοντας άνθρωπος και επενδύουν στην προσέλκυση των ιδανικών υποψηφίων, τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους, καθώς και την παροχή κινήτρων και παροχών για τη διαμόρφωση μιας σωστής δομής και ενός ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερα κρίσιμη προς αυτή την κατεύθυνση κρίνεται η στελέχωση των επιχειρήσεων από ειδικά εκπαιδευμένα άτομα στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, τα οποία έχουν μεταφέρει ακριβώς αυτή την τεχνογνωσία. 

Στην ΕΥ πιστεύουμε ιδιαίτερα στη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και θεωρούμε ότι το προσωπικό μας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που κάνουν τον οργανισμό μας να ξεχωρίζει. Άλλωστε είναι ήδη γνωστό ότι «η παραγωγικότητα αυξάνεται όταν κάποιος εργάζεται με ευχαρίστηση». Με σύνθημα ότι μια ξεχωριστή κουλτούρα ξεκινά με σπουδαίους ανθρώπους, έχουμε ενσωματώσει στη φιλοσοφία μας την παροχή των κατάλληλων ευκαιριών στους υπαλλήλους μας, ενδυναμώνοντας, εμπνέοντας και καθοδηγώντας τους προκειμένου να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να εξελιχθούν και να είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες υψίστης ποιότητας. 

Στόχος και πεποίθησή μας είναι ότι όποτε και να γίνει κανείς μέλος της οικογένειας της EY, όσο και να παραμείνει, η μοναδική εμπειρία της EY κρατά για μια ζωή!

Αυτός που επιλέγει να έρθει στην ΕΥ το κάνει με στόχο να γίνει ακόμη καλύτερος, να γίνει εξαιρετικός. Έρχεται με σκοπό να συνεισφέρει και να συμμετέχει στις ομάδες με τις υψηλότερες επιδόσεις, να δοκιμάσει τις ικανότητές του και να τις επεκτείνει. Στην ΕΥ αναπτύσσουμε και αναδεικνύουμε ηγετικά στελέχη που συνεργάζονται για να λύσουν τα πιο δύσκολα προβλήματα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πελατών μας. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου για τους ανθρώπους μας, για τους πελάτες μας και για τις κοινότητές μας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η EY έχει αναδειχθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ως ο ελκυστικότερος εργοδότης παγκοσμίως στον τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη της Universum για τους «Ελκυστικότερους Εργοδότες Παγκοσμίως», ενώ συγχρόνως ανέβηκε στη δεύτερη θέση μεταξύ των ελκυστικότερων εργοδοτών συνολικά.

Ο ρόλος της τεχνολογίας στην προσέλκυση ταλέντου
Η τεχνολογία σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο και επηρεάζει όλους τους τομείς της επιχειρηματικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της διαχείρισης του προσωπικού.  Ήδη, ειδικά λογισμικά Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και στην ΕΥ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.  Σήμερα, βασικός παράγοντας επιτυχίας είναι το «ξεκλείδωμα», η ανάπτυξη και καλλιέργεια των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Το πιο σημαντικό διακύβευμα είναι το ομαλό «πάντρεμα» και η μετάβαση από την Εποχή της Επανάστασης Υψηλής Τεχνολογίας και της Πληροφορίας στην Εποχή του Ανθρώπου. Σίγουρα η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο και ενδεχομένως να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο πεδίο ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Το μόνο βέβαιο όμως, που δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε, είναι ότι καμιά τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα και τις ανθρώπινες σχέσεις σε μια εταιρεία.

Το μέλλον
Το ασταθές και ολοένα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, η έντονη ανταγωνιστικότητα και οι αυξημένες πελατειακές απαιτήσεις σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά υποχρέωσαν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν μεθόδους βελτιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η σωστή επιλογή προσώπων στις κατάλληλες θέσεις, η διαμόρφωση ενός σωστού και υγιούς επαγγελματικού περιβάλλοντος και το ομαδικό πνεύμα σε μια εταιρεία αποτελούν τους κυριότερους πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται μια υγιής επιχείρηση.

Καθώς το ευρύτερο περιβάλλον του «επιχειρείν» στην Κύπρο σε πολλές περιπτώσεις περνά τη μεταβατική φάση μεταμόρφωσης από τις μικρές ή οικογενειακές επιχειρήσεις στις μεγαλύτερες, πολυμετοχικές ή ακόμη και πολυεθνικές επιχειρήσεις είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο ο κρίσιμος τομέας της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού να μην έχει βρει ακόμη απόλυτα τον ρόλο που του αναλογεί και του αξίζει. Το ευχάριστο όμως είναι ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες αντιλαμβάνονται ότι το κλειδί στην επιτυχία δεν είναι μόνο η ικανοποίηση των πελατών και οι ταμειακές ροές, αλλά και η διατήρηση ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους. Για αυτό επενδύουν πάνω στη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση, την παροχή κινήτρων και τη διαμόρφωση μιας σωστής δομής και ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος. Αναμένεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει ιδιαίτερα η μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας από άτομα ειδικά εκπαιδευμένα στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες Ανθρωπίνου Δυναμικού της ΕΥ
Πέραν από τις ενέργειες και πρακτικές που περιγράφονται πιο πάνω σε σχέση με την εσωτερική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στην ΕΥ, η εταιρεία παρέχει σχετικές εξειδικευμένες υπηρεσίες και λύσεις στους πελάτες της μέσα από την ομάδα συμβουλευτικών υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού (People Advisory Services):

  1. Σχεδιασμός και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και διαχείρισης ταλέντων. Αυτά μπορεί να αφορούν συστήματα στοχοθέτησης, αξιολόγησης της απόδοσης, διασύνδεσής της με ενθαρρυντικές αμοιβές, εκπόνηση εκπαιδευτικών σχεδίων, πλάνων καριέρας και προγραμματισμό διαδοχής, αλλά και εξατομικευμένης καθοδήγησης (executive coaching). Επίσης, οι υπηρεσίες αυτές καλύπτουν τον οργανωτικό σχεδιασμό (organisational design), που συμπεριλαμβάνει ανάλυση ρόλων, αναδιαρθρώσεις οργανωτικών δομών, συστήματα βαθμονόμησης θέσεων (job grading systems) και δημιουργία συναφών διεργασιών. Τέλος, περιλαμβάνουν διαγνωστικές μελέτες και έρευνες, οι οποίες ενδέχεται να αφορούν την καταγραφή των συστατικών της εταιρικής κουλτούρας, των αξιών, των πλαισίων συμπεριφορών, των διαδικασιών HR, των προνοιών στις ατομικές συμβάσεις εργασίας και την εκπόνηση πλάνων δράσης για βελτίωση.
  2. Προσέλκυση και την επιλογή προσωπικού, στην παροχή στήριξης σε οργανισμούς με σκοπό να αποφασίζουν τις ανάγκες τους σε στελέχη για τις επόμενες περιόδους, αλλά και να προσελκύουν και να επιλέγουν εργαζόμενους υψηλής προοπτικής.
  3. Εκπαίδευση και την ανάπτυξη στελεχών. Οι υπηρεσίες μας εστιάζονται στη διερεύνηση αναγκών κατάρτισης, στην παροχή εκπαιδευτικών λύσεων και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων.
  4. Υπηρεσίες κινητικότητας (mobility), στην υποβοήθηση οργανισμών για μεταφορά προσωπικού από και προς την Κύπρο για σκοπούς απασχόλησης. Η ΕΥ διασφαλίζει τη συμμόρφωση με νόμους και κανονισμούς, προγραμματίζει την προσωπική φορολόγηση και τις εισφορές των στελεχών που μετακινούνται.

Contact info:     

Λευκωσία
Jean Nouvel Tower
Λεωφ. Στασίνου 6
1060 Λευκωσία, Κύπρος
Τ.Θ. 21656, 1511 Λευκωσία, Κύπρος
Τηλ: +357 22 209 999
Φαξ: +357 22 209 996/7/8
Λεμεσός
Ernst & Young House
Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 27-29,
Μέσα Γειτονιά, 4003 Λεμεσός, Κύπρος
Τ.Θ. 50123, 3601 Λεμεσός, Κύπρος
Τηλ: +357 25 209 999
Φαξ: +357 25 209 996/7/8
ey.com/cy