Την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, ένας ακόμη τουρίστας τραυματίσθηκε σοβαρά στο φαράγγι του Άβακα. Είναι ντροπή για την εικόνα μας αυτή η κατάσταση, διότι κάθε χειμώνα έχουμε τέτοια περιστατικά. Όλοι αυτοί οι αρμόδιοι δεν ακούνε τίποτα για τους τραυματισμούς αυτούς ώστε να πάρουν κάποια μέτρα; Νικόλας Ν.

Επικίνδυνη για τους επισκέπτες είναι η περιήγηση σε σημεία του φαραγγιού του Άβακα μετά από περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων και οι Αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για βελτίωση της κατάστασης. Όπως αναφέρει στη στήλη η ανταποκρίτριά μας στην Πάφο, Ντόρα Χριστοδούλου, αυτό επισημαίνουν με δηλώσεις τους στο PafosNet εκπρόσωποι των ξεναγών, αλλά και τοπικές Αρχές της χερσονήσου, με αφορμή το νέο περιστατικό τραυματισμού τουρίστα από πτώση σε σημείο του φαραγγιού.

Για το θέμα, επισήμαναν, απέστειλαν εδώ και τρία περίπου χρόνια και σχετικό υπόμνημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καλώντας τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών στο μοναδικής φυσικής ομορφιάς για την Κύπρο φαράγγι του Άβακα στη χερσόνησο του Ακάμα.

Απαντώντας στο υπόμνημα, ανέφεραν, ο τότε Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος επισήμανε ότι η κατάσταση του φαραγγιού του Άβακα επιθεωρήθηκε από κλιμάκιο αρμόδιων λειτουργών του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και του Τμήματος Δασών, ειδικότερα σε σχέση με την ευστάθεια των πρανών του.

«Από την επιθεώρηση αυτή», τόνιζε ο κ. Κουγιάλης στην απάντησή του, «προκύπτει ότι όπως και σε κάθε άλλο φαράγγι με ψηλά και κατακόρυφα πρανή, έτσι και στο φαράγγι του Άβακα, υπάρχει κίνδυνος βραχοπτώσεων.

Σε όλο το τμήμα του φαραγγιού δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις σοβαρής αστάθειας, όπως για παράδειγμα ερπυσμοί ή κατολισθήσεις. Ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι η υιοθέτηση σταθεροποιητικών μέτρων στα τοιχώματα του φαραγγιού, όπως η κάλυψη με πλέγμα για αποτροπή βραχοπτώσεων, θα είναι πιθανώς αναποτελεσματική και ιδιαίτερα δαπανηρή. Επιπλέον, η εφαρμογή τέτοιων σταθεροποιητικών μέτρων, σε κατακόρυφα και μεγάλου ύψους πρανή, εμπεριέχει εμφανώς μειωμένες συνθήκες ασφάλειας για το προσωπικό εφαρμογής.

«Επειδή, με βάση τα πιο πάνω, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης διαβεβαίωση για την ασφαλή διέλευση του φαραγγιού, υπάρχουν προειδοποιήσεις για τους επισκέπτες ότι η διέλευση γίνεται με ευθύνη των ιδίων, οι οποίοι θα πρέπει να παίρνουν και τα κατάλληλα μέτρα προσωπικής ασφάλειας», τόνιζε.