Ολοι μιλούν και δικαιολογημένα για τα ΜΕΔ και το πρόβλημα που δημιουργούν στην κοινωνία και στην οικονομία. Από το 2013 μετά τα γνωστά θλιβερά γεγονότα, για το θέμα των ΜΕΔ, ασχολήθηκαν πάρα πολλοί ειδικοί, οικονομολόγοι, πολιτικοί, δικηγόροι, τεχνοκράτες και ο απλός κόσμος.
Μετά λύπης μου παρατηρώ ότι διαχρονικά όλοι αυτοί οι ειδικοί διαψεύσθηκαν και ένα πολύ μεγάλο μέρος των ΜΕΔ εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας και να μας ταλαιπωρεί.
Πιστεύω ότι με σωστές αποφάσεις, ταχύρρυθμες διαδικασίες, έξυπνες ιδέες, αποφασιστικότητα και ανοικτά μυαλά, μπορούσε άνετα να βιώνουμε τώρα πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Ως συνήθως οι Κύπριοι μετά από δύσκολες καταστάσεις πανικοβάλλονται, συγχύζονται και αναλώνονται σε θεωρίες και ευσεβοποθισμούς, που ποτέ δεν δικαιώνονται.
Μετά το  2013 παρατηρήθηκε μια αποκρουστική γραφειοκρατία η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα και μια σύγχυση η οποία δεν ωφέλησε τους στόχους για άμεση και μεσοπρόθεσμη μείωση των ΜΕΔ. Οι αποφάσεις και πολιτικές για αντιμετώπιση των ΜΕΔ ήταν και εξακολουθούν να είναι λανθασμένες και μη αποδοτικές.
Η διαιώνιση της παρουσίας των ΜΕΔ, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βλάπτει την κοινωνία  στο σύνολο της, την οικονομία μας και δίνει την ευκαιρία στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς να επιβάλλουν τις απαράδεκτες γραφειοκρατικές και ξύλινες θέσεις και αποφάσεις τους στην Οικονομία μας και στην κοινωνία μας.
Αντί δια πυρός και σιδήρου, το γρηγορότερο δυνατόν να απαλλαχθούμε από το μεγάλο βάρος των ΜΕΔ, που κατατρώει τα σωθικά των ανθρώπων, της κοινωνίας και της πατρίδας μας, συνεχίζουμε με μη παραγωγικές και  πλουραλιστικές   ενέργειες και συμπεριφορές.
Ανέφερα πολλές φορές σε άρθρα μου, τις θέσεις  μας, ως οργανωμένοι Συνεργατιστές για τα ΜΕΔ και πρόθεση μου είναι να μην τα αναφέρω. Θέλω όμως να καταγράψω ακόμα μια φορά την βασανιστική γραφειοκρατία  που υπάρχει και για τις ενέργειες των Κρατικών Υπηρεσιών να παρακωλύουν την διευθέτηση των ΜΕΔ. Αναφέρομαι στον Φόρο Εισοδήματος, στο Τμήμα Υδάτων, τα Δημαρχεία και άλλες Κρατικές Υπηρεσίες, οι οποίες για διάφορους λόγους έχουν βάλει Memo στις περιουσίες των Δανειοληπτών που έχουν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.
Οι υπηρεσίες αυτές δεν αφαιρούν τα Memo και έτσι υποσχόμενες αναδιαρθρώσεις των Δανείων δεν υλοποιούνται. Κάλλιστα αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να αφαιρέσουν τα Memo από τις περιουσίες των Δανειοληπτών, να γίνονται οι αναδιαρθρώσεις ή διακανονισμοί των Δανείων και μετά να τοποθετηθούν τα Memo.
Κανένας δεν θέλει να μείνουν εκτεθειμένες αυτές οι Κρατικές Υπηρεσίες. Απλώς όμως οφείλουν να διευκολύνουν και όχι να δυσκολεύουν τις Αναδιαρθρώσεις των Δανείων ΜΕΔ. Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη χωρίς φόβους και δειλίες, χωρίς γραφειοκρατίες και αμφιταλαντεύσεις, να βοηθήσουμε να εργασθούμε σκληρά και μεθοδικά για επίλυση του μεγάλου αυτού Οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος.
Σ’ αυτό τον μεγάλο αγώνα όλοι έχουν θέση Κυβέρνηση, Βουλή, Τράπεζες, θεσμοί, πολίτες, δανειολήπτες ΜΕΔ, δικηγόροι, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι.
Με καθαρότητα, ανοικτό μυαλό, εντιμότητα, εξυπνάδα, διαλλακτικότητα, ομοψυχία και δίκαια μπορούμε να τα καταφέρουμε και να νικήσουμε. Αυτή τη μάστιγα των ΜΕΔ, η οποία επηρεάζει όλο τον λαό.

*Πρόεδρος Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας, Πρόεδρος Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών.