Τη θέση ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

Παράλληλα, η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα υπερασπιστεί όλα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της, εάν αυτό χρειαστεί.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη», καταλήγει η ανακοίνωση.