Εδώ και κάποιο καιρό έχουν αρχίσει να ωριμάζουν οι συνθήκες για επενδύσεις στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, όπως καταδεικνύεται από το ενδιαφέρον που ήδη εκδηλώθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και αυτό που βρίσκεται στα σκαριά.

Συγκεκριμένα, περίπου δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ, ο τομέας της υγείας στην Κύπρο, ένας από τους πλέον νευραλγικούς για κάθε πολιτεία, φαντάζει πιο έτοιμος από ποτέ για να μετεξελιχθεί και να αναβαθμιστεί. Καθοριστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν οι ιδιωτικές επενδύσεις, που πραγματοποιούνται στον τομέα το τελευταίο διάστημα, οι οποίες αναμφίβολα θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και στη γενικότερη αναβάθμιση της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Hadassah Health Park: Προχωρεί η επένδυση στη Λακατάμια

Κατά το 2021 καταγράφηκε η μεγάλη επένδυση που έκανε το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο CVC, το οποίο απέκτησε το ιδιωτικό νοσοκομείο Απολλώνειο, έναντι 83 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό ταμείο CVC έχει εδώ και χρόνια κάνει αισθητή την παρουσία του στην ελληνική αγορά, μέσω του Hellenic Healthcare Group, αφού έχει υπό τον έλεγχό του έξι θεραπευτήρια στην Ελλάδα. Το «Υγεία», το Metropolitan Hospital, το «Μητέρα», το Metropolitan General (πρώην Iaso General), το μαιευτήριο «Λητώ» και το Creta InterClinic. Ελέγχει επίσης την εταιρεία Y-Logimed, η οποία ασχολείται με την εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής ΆλφαLAB και την εταιρεία Business Care, που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας στην εργασία, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Η απόκτηση του Απολλώνειου βάζει στην ουσία την Κύπρο στον χάρτη των επιλογών για επενδυτικούς οργανισμούς που εξειδικεύονται στον τομέα της υγείας.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένονται κι άλλες επενδυτικές κινήσεις του CVC στην κυπριακή αγορά, αφού το τελευταίο διάστημα αρκετές πληροφορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, που συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Medicover

Εξάλλου, πρόσφατα, υλοποιήθηκε μία ακόμα πολύ σημαντική επενδυτική συμφωνία στον τομέα των υπηρεσιών υγείας. Ο ευρωπαϊκός κολοσσός Medicover γνωστοποίησε πως αυξάνει τη συμμετοχή του στην καινοτόμο κυπριακή εταιρεία NIPD Genetics και πλέον ελέγχει το 87,2% του μετοχικού κεφαλαίου. Η Medicover επενδύει επιπρόσθετα €44 εκατ., χωρίς την ανάληψη χρέους, για να αυξήσει το ποσοστό της από το 18.9% που ήταν προηγουμένως. Η Medicover, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης, επένδυσε στην NIPD από το 2019 και πλέον αποκτά πολύ σημαντικό μερίδιο στην κυπριακή εταιρεία παραγωγής καινοτόμων διαγνωστικών προϊόντων και όχι μόνο, η οποία επίσης κατέγραψε ισχυρότατη ανάπτυξη στη σύντομη παρουσία της  και πλέον ανήκει σε ένα όμιλο του οποίου τα ετήσια έσοδα ξεπερνούν το €1 δισ.!

Project Bank με έργα

«Αναμφίβολα πρόκειται για πολύ σημαντικές επενδύσεις οι οποίες συνάδουν με τη γενικότερη αναβάθμιση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού», σχολίασε στον «Φ» ο πρόεδρος του Invest Cyprus, Γιάννης Μάτσης.

Υπενθυμίζεται ότι υπό ανάπτυξη έργα που αφορούν στον τομέα της υγείας περιλαμβάνονται και στην εξειδικευμένη τράπεζα δεδομένων (Project Bank) που έχει δημιουργήσει ο Invest Cyprus. Στην Project Bank περιλαμβάνονται υπό ανάπτυξη έργα από διάφορους τομείς της οικονομίας και ο σκοπός δημιουργίας της είναι να λειτουργεί ως ένα πρώτο σημείο επαφής εν δυνάμει επενδυτών με τις ευκαιρίες προς επένδυσης στην Κύπρο.

«Από την στιγμή που η νέα στρατηγική του Υπουργείου Οικονομικών για προσέλκυση διεθνών επιχειρήσεων αποδίδει καρπούς και βλέπουμε με ευχαρίστηση υφιστάμενες επιχειρήσεις να προχωρούν σε επέκταση των δραστηριοτήτων τους καθώς και νέες να προχωρούν στη δημιουργία γραφείων στην χώρα μας, επιβάλλεται να κοιτάξουμε και προς την κατεύθυνση των τομέων της Υγείας, της Εκπαίδευσης και της Στέγασης», σχολίασε ο πρόεδρος του Invest Cyprus. Πρόκειται για τομείς που αλληλοσυνδέονται δημιουργώντας σημαντικά οφέλη και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι που εργάζεται ο Invest Cyprus τα τελευταία χρόνια επιδιώκοντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτικών οργανισμών από το εξωτερικό.

Πάντως, προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα τελευταία χρόνια και τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα στον τόπο, τα οποία επίσης έχουν επενδύσει σημαντικά σε προγράμματα ιατρικής καταφέρνοντας να προσελκύσουν φοιτητές από όλο τον κόσμο.  

Επενδύσεις στον τομέα της υγείας και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Συνδρομή για περαιτέρω ώθηση των επενδύσεων στον τομέα της υγείας θα έχει και το Υφυπουργείο Τουρισμού, αφού, στο πλαίσιο των δράσεων του για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, περιλαμβάνονται και χορηγίες για ανάπτυξη του τουρισμού υγείας. Μάλιστα, το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει εντάξει συγκεκριμένο σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση στα τέσσερα σχέδια χορηγιών που θα προκηρύξει φέτος, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο με τη σειρά του δίνει βαρύτητα και περιλαμβάνει επενδύσεις στον τομέα της υγείας.

Όσον αφορά το Υφυπουργείο Τουρισμού, προσανατολίζεται συγκεκριμένα στην προκήρυξη, εντός του χρόνου, σχεδίου χορηγιών για τη «δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων σε τουριστικά καταλύματα / ξενοδοχεία, με στόχο την προσέλκυση ιατρικού τουρισμού και τουρισμού υγείας και ευεξίας», για το οποίο θα δαπανηθούν οκτώ εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2026, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ).

Όπως αναφέρθηκε, και το ίδιο το ΣΑΑ δίδει έμφαση στον τομέα της υγείας, περιλαμβάνοντας δράσεις όχι μόνο για μεταρρυθμίσεις αλλά και για επενδύσεις στον τομέα. Για το τελευταίο σημειώνεται μεταξύ άλλων πως στο κεφάλαιο επενδύσεις του ΣΑΑ στον τομέα της υγείας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

•             Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για το Κέντρο Αίματος και προμήθεια σύγχρονης τεχνολογίας (€4,3 εκ.)

•             Καινοτόμο Σύστημα Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) Δημόσιας Υγείας Κύπρου (€5,7 εκ.)

•             Σχέδιο χορηγιών για αγορά/ αντικατάσταση ιατρικού εξοπλισμού σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια (€5,0 εκ.)

•             Σχέδιο διαπίστευσης δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων (€2,5 εκ.)

•             Βελτίωση, εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων της Κύπρου (€46,5 εκ):

•             Δημιουργία ή/και επέκταση μονάδων αιμοκάθαρσης σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία (€6,1 εκ.)

•             Δημιουργία Νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας (€6,8 εκ.)

•             Ενίσχυση του Μακάριου Νοσοκομείου για να προσφέρει πλήρη θεραπεία σε παιδιά για όλες τις περιπτώσεις (€23,4 εκ.)

•             Επέκταση του τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, (€1,5 εκ.)

•             Ενίσχυση των τμημάτων Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία (€1,7 εκ.)

•             Ενίσχυση των Γενικών Νοσοκομείων Πάφου και Λεμεσού (€4,7 εκ.)

•             Δημιουργία μονάδας μεταδοτικών ασθενειών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού (€0,7 εκ)

•             Ανάπτυξη γενικών διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο (€1,9 εκ.)

•             Δημιουργία δημόσιου συστήματος προειδοποίησης για στήριξη λειτουργιών έκτακτης ανάγκης μέσω SMS με πρόσθετες επιλογές π.χ. τηλεόραση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ. (€4,5 εκ.)