Μια ενημερωτική σειρά συζητήσεων που θα διερευνήσει πώς ο πολιτιστικός τομέας μπορεί να αντιμετωπίσει την Επείγουσα Κλιματική Αλλαγή, διοργανώνει το D6:EU.

Πώς μπορεί ο πολιτιστικός τομέας να αντιμετωπίσει την επείγουσα κλιματική αλλαγή; Από τα φεστιβάλ μέχρι τον ψηφιακό αντίκτυπο των τεχνών, το D6:EU συγκεντρώνει ειδικούς του κλίματος και του πολιτισμού στην Κύπρο για να μοιραστεί τρόπους με τους οποίους οι κοινότητες των τεχνών μπορούν να αναλάβουν δράση για το κλίμα.

Συνδέοντας το τοπικό με το παγκόσμιο και τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του πολιτισμού με τα στρατηγικά πλαίσια, αυτή η σειρά εκδηλώσεων συγκεντρώνει εισηγήσεις για περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους μεθόδους εργασίας στην Κύπρο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συγκεντρώνοντας κορυφαίες φωνές, ο πολιτιστικός οργανισμός D6:EU διοργανώνει μια διαδικτυακή παρουσίαση και συζήτηση την Πέμπτη 17 Μαρτίου, 6 – 8 μμ, την οποία θα χαιρετήσει ο Κύπριος Επίτροπος για τον Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας, και στην οποία συμμετέχουν ο Επικεφαλής της Νέας Ευρωπαϊκής Μονάδας Bauhaus (NEB) Ξαβιέ Τρουσάρ και η Συντονίστρια Πολιτισμού για τις Ενωμένες Πόλεις και Τοπικές Κυβερνήσεις (UCLG) Μάρτα Γιόμπετ.

Στη συνέχεια το D6:EU φιλοξενεί ένα συνέδριο για να διερευνήσει πώς ο πολιτιστικός τομέας μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, το Σάββατο 19 Μαρτίου στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ στη Λευκωσία, 10πμ – 6μμ.

Το μονοήμερο συνέδριο καλωσορίζει όσους ενδιαφέρονται για την κλιματική δράση στον τομέα του πολιτισμού, και θα παρουσιάσει παραδείγματα πρακτικής από Κυπριακούς και διεθνείς οργανισμούς και καλλιτέχνες.

Συμμετέχουν:

  • Νιαζί Κιζίλγιουρεκ (Κύπρος), Eυρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Aγγελική Κυλίλη (Κύπρος), Τμήμα Περιβάλλοντος, Υπουργείο Γεωργίας
  • Στέλα Χολ (Βρετανία), Διευθύντρια του D6:EU και του Festival of Thrift
  • Χριστίνα Σκαρπάρη (Κύπρος), Φεστιβάλ ΞΑΡΚΗΣ
  • Παύλος Κορώνης (Κύπρος), Κήποι του Mέλλοντος (Gardens of the Future)
  • Πηνελόπη Ηλιάσκου (Ελλάδα), Director Duncan Dance Research Centre
  • Χρήστος Καρράς (Ελλάδα), Ίδρυμα Ωνάση
  • Νταν Μπάρναρντ (Βρετανία) και Τζο ΜακΆλιστερ (Βρετανία), The Networked Condition

Οι κρατήσεις θέσεων είναι διαθέσιμες στο Eventbrite εδώ (δωρεάν συμμετοχή και δωρεές ευπρόσδεκτες):

Το D6:EU είναι ένας οργανισμός εικαστικών τεχνών με έδρα την Κύπρο, που αναπτύσσει νέες ευκαιρίες για καλλιτέχνες και πολιτιστικές συνεργασίες στην Κύπρο, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Βασισμένο στη δημιουργική συνέργεια μεταξύ των ιδρυτικών διευθυντριών του Κλυμένης Χριστοφόρου και Αργυρώς Τουμάζου, το D6:EU αξιοποιεί την εκτεταμένη εμπειρία τους στην ευρωπαϊκή συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, εστιάζοντας στην ανάπτυξη διεθνών ικανοτήτων και στη συνεργασία με καλλιτέχνες, πολιτιστικούς παραγωγούς, επαγγελματίες της πολιτιστικής κληρονομιάς και φορείς χάραξης πολιτικής, για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των γειτονιών μας.

Η Αργυρώ Τουμάζου, διευθύντρια του D6: EU, δηλώνει: «Καθώς οι απαιτήσεις για πρόοδο προς ένα μέλλον ανθεκτικό στο κλίμα, με μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα, γίνονται όλο και πιο επιτακτικές, είναι ζωτικής σημασίας ο πολιτιστικός τομέας να αποτελέσει μέρος της λύσης. Αυτό το συνέδριο θα μοιραστεί παραδείγματα – από τα φεστιβάλ μέχρι τους χώρους εκδηλώσεων και τον ψηφιακό μας αντίκτυπο – και κυρίως την πρακτική δράση που μπορεί να αναλάβει ο πολιτιστικός τομέας της Κύπρου».

Το συνέδριο θα διερευνήσει:

– Πώς ο πολιτισμός επηρεάζει το περιβάλλον

– Πώς μπορούμε να μετρήσουμε τον αντίκτυπο της δραστηριότητάς μας

– Πώς εμείς, ο πολιτιστικός τομέας, ανταποκρινόμαστε στην έκτακτη ανάγκη για το κλίμα

Λεπτομέρειες διαδικτυακής συζήτησης (webinar):

Πολιτισμός και Πράσινη Ατζέντα: Παρουσίαση παγκόσμιων, ευρωπαϊκών και κυπριακών πλαισίων

 Πέμπτη 17 Μαρτίου, 6 – 8μ.μ. μέσω Zoom, ● Γλώσσα: Αγγλικά, θα προσφέρεται Ελληνική μετάφραση των παρουσιάσεων

Συνέδριο (με φυσική παρουσία):

Επείγουσα Ανάγκη, Επιρροή και Πρακτική: Μια ευρωπαϊκή συζήτηση για τον Πολιτισμό και τη Κλιματική Δράση.

Σάββατο 19 Μαρτίου, 10πμ – 6μμ, Λευκωσία, Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, Γλώσσα: Αγγλικά, θα προσφέρεται Ελληνική μετάφραση των παρουσιάσεων

Προκρατείστε τη συμμετοχή σας λόγω περιορισμένων θέσεων.

Για το πλήρες πρόγραμμα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του D6:EU.