Μετά το ΑΚΕΛ, που προειδοποίησε, στη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής του με την υπουργό Ενέργειας, για την ανάγκη λήψης επειγόντων -συγκεκριμένων- μέτρων για τη μείωση κατά το δυνατό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και την ΕΔΕΚ, που συστηματικά ζητά εδώ και καιρό τη μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος ή την επιβολή οροφής στις χρεώσεις από την ΑΗΚ, η ΔΗΠΑ έκανε δυναμική εμφάνιση την Τρίτη, κατά και μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, θέτοντας με τη σειρά της συγκεκριμένες προτάσεις για διαφοροποίηση της επώδυνης, για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατάστασης ως προς τη χρέωση του ηλεκτρισμού.

Χθες, με ανακοίνωσή της, η ΔΗΠΑ συντάσσεται με όσους ζητούν μείωση του ΦΠΑ, θέτοντας μάλιστα στο τραπέζι «ενδεχόμενη αναστολή είσπραξης του ΦΠΑ, ύψους 19%, πάνω στους οικιακούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος -για ορισμένους μήνες».

Ειδικότερα, την Τρίτη, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας ότι θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τον αντίκτυπο που θα έχει η λειτουργία της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού στον τελικό καταναλωτή, για να διαφανεί κατά πόσο αυτή θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού σε όλους τους καταναλωτές και όχι μόνο στους μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  

Όπως γράψαμε κατ’ επανάληψη, αυτό που ανησυχεί τεχνοκράτες της ενέργειας, εντός και εκτός κρατικού μηχανισμού, είναι ο υπαρκτός κίνδυνος η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, στη βάση του μοντέλου της ΕΕ, το οποίο επικρίνεται έντονα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, να φέρει τελικά αύξηση των χρεώσεων στους μικρούς και μεσαίους καταναλωτές και μειώσεις μόνο σε κάποιους πολύ μεγάλους βιομηχανικούς ή και εμπορικούς καταναλωτές.

Ο κ. Γιακουμή, διερωτήθηκε επίσης γιατί διατηρείται η ίδια μεθοδολογία για τον υπολογισμό του κόστους αποφυγής της ΑΗΚ για αγορά ενέργειας από ΑΠΕ όπως ήταν το 2013, όταν σήμερα οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τα συμβατικά καύσιμα. Ο κ. Γιακουμή εισηγήθηκε επίσης ότι «θα πρέπει η πολιτεία σοβαρά και υπεύθυνα να εξετάσει την αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας από συστήματα των ΑΠΕ που βρίσκονται στο λεγόμενο «μεταβατικό  πλαίσιο» εφαρμόζοντας τη μέθοδο της «κατώτερης και ανώτερης τιμής πώλησης της ενέργειας στην ΑΗΚ», αντί του εκάστοτε κόστους αποφυγής», το οποίο σήμερα είναι στα ύψη, λόγω ανόδου της τιμής του αργού πετρελαίου, παρ’ ότι το κόστος παραγωγής από φωτοβολταϊκά δεν αυξήθηκε, αντίθετα μειώνεται. Αυτό που υποβάλλει ο κ. Γιακουμή είναι πως υπογράφηκαν συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών παραγωγών από φωτοβολταϊκά και του υπουργείου Ενέργειας, ώστε πολλοί παραγωγοί να πληρώνονται με το κόστος αποφυγής της ΑΗΚ για κάθε «πράσινη» κιλοβατώρα που παραχωρούν στην ΑΗΚ, παρ’ ότι το κόστος παραγωγής τους είναι το μισό ή και πιο χαμηλό ακόμα από το κόστος αποφυγής της ΑΗΚ. Όταν υπογράφησαν οι συμφωνίες αυτές, το κόστος αποφυγής (κόστος καυσίμου) της ΑΗΚ ήταν 7-8 σεντ την κιλοβατώρα, ενώ σήμερα πλησιάζει τα 13 σεντ, ενώ το κόστος παραγωγής από φωτοβολταϊκά έπεσε περίπου στα 3 με 5 σεντ, με αποτέλεσμα να φορτώνονται το υπερκέρδος του παραγωγού οι καταναλωτές ενέργειας. 

Μια επίσης σημαντική παρατήρηση της ΔΗΠΑ και του κ. Γιακουμή αφορά την εξαίρεση των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρισμού από τη μείωση των χρεώσεων 10% προς αποφόρτιση των καταναλωτών. Ο κ. Γιακουμή διερωτήθηκε, συγκεκριμένα, «γιατί η μείωση για το 10% δεν έχει μπει οριζόντια σε όλους τους πάροχους ενέργειας και μπήκε μόνο σε ένα κομμάτι της ΑΗΚ (σ.σ. δίκτυα), ενώ έκανε λόγο για συμφέροντα εταιρειών που εργοδοτούν πρώην αξιωματούχους της ΡΑΕΚ, του ΔΣΜΚ, του ΔΣΔ και της ΑΗΚ» και οι οποίες δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην αξιοποίηση των ΑΠΕ. Η απόφαση να μην επηρεαστούν οι ιδιώτες παραγωγοί αποδόθηκε αρμοδίως στην ανάγκη να μην επηρεαστούν οι ανταγωνιστές της ΑΗΚ (παραγωγοί και προμηθευτές).

Ο κ. Γιακουμή ατήγγειλε, τέλος, ότι έχει δημιουργηθεί μέσω των 2 σχεδίων ένα «παρα-χρηματιστήριο πώλησης αδειών», από φωτοβολταϊκά.