Ποια  προβλήματα καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο στο Παρατηρητήριο Ασθενών.

Μεταξύ των παραπόνων που υπέβαλαν οι ασθενείς, περιλαμβάνονται και κάποια τα οποία αναδεικνύουν την ταλαιπωρία της οποίας υφίστανται οι πολίτες στην προσπάθειά τους για εξασφάλιση υπηρεσιών υγείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΕΠΙΣΗΣ: Διαμάχες γιατρών-ασθενών για παραπεμπτικά

Ενδεικτικά τα πιο κάτω παραδείγματα: 

⦁    «75 χρονών πρώην νοσηλεύτρια έπαθα νευροπάθεια. Mετά παρέλυσαν τα πόδια μου. Έπρεπε να κάμω επέμβαση σπονδυλοδεσίας. Το αριστερό μου πόδι παρέλυσε τελείως και πρέπει να μπω σε κέντρο αποκατάστασης για 3 μήνες. Βρήκα ένα κέντρο στη Λεμεσό με φυσιοθεραπείες κ.τ.λ. αλλά δεν είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ. Στοιχίζει €2500 τον μήνα», (οι υπηρεσίες αποκατάστασης προγραμματίζεται να ενταχθούν στο ΓεΣΥ στο τέλος του έτους).

⦁    «Έχω νοσηλευθεί τρεις φορές με πρόβλημα περικαρδίτιδας στο Γενικό Νοσοκομείο Παραλιμνίου και Λευκωσίας και είμαι πολύ ικανοποιημένος με τη φροντίδα και τις θεραπείες που έτυχα. Εκείνο το οποίο παραλείπεται και νομίζω είναι αρκετά σοβαρό είναι το γεγονός ότι δεν γίνεται καταγραφή των ιατρικών δεδομένων στο ηλεκτρονικό σύστημα ΓεΣΥ με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο προσωπικός μας ιατρός ή ο ειδικός να ενημερώνεται για τη θεραπεία και τις παρεμφερείς εξετάσεις που έγιναν για να μπορεί να δώσει συστηματική συνέχεια. Παρακαλώ όπως με πληροφορήσετε εάν αυτή η πρακτική είναι αποδεκτή μέσα στα πλαίσια του ΓεΣΥ».

⦁    «Έχει ένα χρόνο που έχω περίεργα συμπτώματα πονοκέφαλο, μυϊκούς σπασμούς, κόπωση. Μου λένε είναι άγχος. Τους ζητώ να πάω στο Ινστιτούτο Νευρολογίας να διερευνήσουν τι συμβαίνει και αρνούνται όλοι. Δεν λειτουργώ ως άνθρωπος. Πήγα σε ΟΡΛ, ρευματολόγους, Ινστιτούτο Νευρολογίας για έρευνα. Πήρα τηλέφωνο στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας στη νευρολογική κλινική και μου είπαν ότι έχουν ραντεβού για τον Δεκέμβριο (το παράπονο υπεβλήθη στις αρχές Σεπτεμβρίου)». 

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα τα παράπονα των ασθενών αφορούν κυρίως τις ελλείψεις που παρατηρούνται κατά διαστήματα σε κάποια σκευάσματα, (π.χ. κολχικίνης) αλλά και την καθυστέρηση ή στην έγκριση/απόρριψη αιτημάτων από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας στις περιπτώσεις που τα φάρμακα δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο ΓεΣΥ. 

Αναλυτικά, το «Παρατηρητήριο» δέχθηκε τον Σεπτέμβριο 34 παράπονα. Τα 17 από τα 34 παράπονα αφορούσαν φάρμακα και θεραπείες. Δύο αφορούσαν συμπεριφορά/εξυπηρέτηση από επαγγελματία υγείας, άλλα δύο την ποιότητα υπηρεσιών, έξι παράπονα αφορούσαν δαπάνη, 5 την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και 2 παράπονα που υπεβλήθησαν ήταν εναντίον γιατρών και οι παραπονούμενοι παραπέμφθηκαν στον ΠΙΣ και την Αστυνομία.