3 κεράκια έσβησε την περασμένη Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 το ΓεΣΥ.

> Ίσως η σημαντικότερη μεταρρύθμιση στη δημόσια ζωή που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

 

484 ειδικούς διέθετε μόλις το Σύστημα, την 1η μέρα που μπήκε στη ζωή μας. Τρία χρόνια μετά, διαθέτει 497 προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες,  83 προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και παιδιά, και 121 παιδίατρους.

>  Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, 163 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες είχαν στον κατάλογο τους πέραν των 2000 δικαιούχων. 79 γιατροί είχαν από 1.500 μέχρι 1.999 δικαιούχους, 86 από 1000 μέχρι 1.499, 87 από 500 μέχρι 999 και 87 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες διέθεταν μέχρι και 500 δικαιούχους στον κατάλογο τους. 

 

€97,28  ήταν η μέση αμοιβή των ειδικών γιατρών ανά επίσκεψη τον Ιούνιο του 2019. Τον Δεκέμβριο του 2019 έπεσε στα €77,24. Τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν €67,74, τον Δεκέμβριο του 2021 €64,32 και στο τέλος Φεβρουαρίου 2022 έπεσε στα €62,08. Τα παραπεμπτικά για εξετάσεις αγγίζουν το … άπειρο.  Και πολλά παράπονα διατυπώνονται για γιατρούς που δεν έχουν δει ποτέ τους ασθενείς τους, και τους εξυπηρετούν τηλεφωνικά!

>  Όπως δήλωσε και στην μεγάλη έρευνα του «Φ» από την Μαριλένα Παναγή, ο ιατρός Χάρης Αρμεύτης, ένας από τους περίπου 150 γιατρούς της Κύπρου που επέλεξαν να μείνουν εκτός ΓεΣΥ, το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι η έλλειψη ελέγχου.

 

56 νοσηλευτήρια και 2.742 νοσοκομειακές κλίνες, είναι ενταγμένα στο Σύστημα. Στις €10. 000 η μέση μηνιαία αμοιβή για τις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες

> Εν κατακλείδι: Ασφαλώς και υπάρχουν υπερβολές, ελλείψεις και δυστοκίες. Μα και μόνο που μπορούμε και τα συζητάμε αυτά, σημαίνει ότι έχουμε επιτέλους ένα σύστημα. Αρκεί, όπως συμβαίνει συχνά σε πολλούς τομείς τις δημόσιας σφαίρες, τα «μείον» να μην παγιώνονται, αλλά να διορθώνονται.

 

10 είναι, μέχρι στιγμής οι διεκδικητές της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά και την δήλωση υποψηφιότητας αυτήν την εβδομάδα από τον 37 ετών Χαράλαμπο Αριστοτέλους, που δηλώνει ότι κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, εκπροσωπώντας τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής, αλλά και κοινοβουλευτικής Αριστεράς.

> Αρκετές από τις μη κομματικές υποψηφιότητες έχουν ενδιαφέρον. Και ανεξαρτήτως του ποιον θα ψηφίσει τελικά ο κόσμος, αξίζει να ακούσει και τη φωνή εκείνων που δεν έχουν μηχανισμό πίσω τους.

 

100.000 υπολογίζεται πως είναι ο αριθμός των Ρώσων πολιτών που δεν συμφωνούν με την απόφαση του Πούτιν να κηρύξει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, και να εισβάλει στα εδάφη της. Και επειδή, όπως γράφει το BBC, δεν μπορούν να πουν ελεύθερα την γνώμη τους εκεί, διότι θα υποστούν συνέπειες διαφόρων μορφών, έως και φυλάκιση, έχουν διαφύγει και βρήκαν προσωρινό άσυλο στην Αρμενία.

> Τελικά, ένα ακόμα πράγμα που μας αποκαλύπτει πολύ καθαρά αυτός ο πόλεμος, είναι και ότι τόσα χρόνια μετά την πτώση του σιδηρούν παραπετάσματος, η χώρα αυτή δεν κατάφερε ακόμα να γίνει κανονική δημοκρατία.

 

$900 εκατ. τόσο πούλησαν το τρόπαιο-κύπελλο οι νικητές του ουκρανικού τραγουδιού που κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision φέτος οι συντελεστές του, τραγουδιστές, συνθέτες κλπ, για να αγοράσουν μη επανδρωμένα πτητικά και πολεμικά μέσα, κοινώς drones,   για να βοηθήσουν τη χώρα τους στον πόλεμο που της Ρωσίας.

> Ο Πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε προχθες ότι ήδη οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής κατέχουν το περίπου 1/5 των εδαφών της Ουκρανίας. Αλλά, 101 μετά, ακόμα αντιστέκονται.

 

€3,5 … η μέση τιμή του γύρου με πίττα στην Ελλάδα σήμερα. Δεν έρχονται, απλώς, δύσκολοι καιροί. Ήρθαν κιόλας!

> Μπορεί να φαίνεται και να ακούγεται μικρό το ποσό. Υπολογίστε όμως: Μία 4μελής οικογένεια, να φάνε όλοι από 2, είναι €28. Βάλε μια σαλάτα χωριάτικη, 2 πατάτες τηγανητές, μία μπίρα και 3 αναψυκτικά, το 55άρι έφυγε.

 

* Κάθε Σάββατο, η στήλη βλέπει τα Πρόσωπα και Προσωπεία της επικαιρότητας με τη ματιά των αριθμών. Επίσης, κάθε μέρα, στο πρώτο Newsletter του Philenews, θα βρίσκετε μαζί με την Πρόταση της Ημέρας, και το Σαν Σήμερα, και τον χαρακτηριστικό Αριθμό της Ημέρας.