Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στον απόηχο των εξελίξεων με το ρωσικό τελεσίγραφο για την αποπληρωμή των εξαγωγών αερίου της Μόσχας σε ρούβλια, η τιμή του καυσίμου δέχθηκε νέες ανοδικές πιέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή η τιμή του TTF βρέθηκε έως και στα 133 ευρώ/MWh για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 112  ευρώ/MWh.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η ελληνική οικονομία

Και βέβαια η ανοδική τροχιά του φυσικού αερίου, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κινούνται εκ νέου σε υψηλά επίπεδα ανά την Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα καταγράφεται νέο ιστορικό ρεκόρ στην αγορά της Γαλλίας με 551 ευρώ/MWh, ενώ υψηλές τιμές καταγράφονται επίσης σε Ελβετία (349 ευρώ/MWh), Ιταλία (348 ευρώ/MWh) και Ελλάδα (334 ευρώ/MWh).

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Απιρλίου λήγει η προθεσμία πληρωμής δόσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας προς τη ρωσική Gazprom στο πλαίσιο του μακροχρόνιου συμβολαίου προμήθειας των δύο εταιρειών με χρονική ισχύ 5 ετών.

Σύμφωνα με την ειδοποίηση που έχει σταλεί από τη Gazprom προς του Έλληνες πελάτες της, θα πρέπει να ανοιχτούν δύο λογαριασμοί στην τράπεζα Gazprombank, στον οποίο θα κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ και στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε ρούβλια προκειμένου να γίνονται οι πληρωμές προς τη ρωσική εταιρεία.

Η ΔΕΠΑ προμηθεύεται περί τα 2 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου με το 36 έως 40% των συνολικών εισαγωγών σε φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν, η πληρωμή για τις εξαγωγές ρωσικού αερίου προς “μη φιλικές” χώρες θα γίνεται σε ρούβλια αντί σε ευρώ ή δολάρια.

Σε διαφορετική περίπτωση, η Ρωσία θα διακόψει την παροχή του αερίου. Σημειώνεται ότι εκτός από τη ΔΕΠΑ ρωσικό φυσικό αέριο προμηθεύονται επίσης στην ελληνική αγορά η Mytilineos αλλά και ο όμιλος Κοπελούζου.

Σε περίπτωση, τέλος,  που υλοποιηθεί η ρωσική απειλή, για διακοπή της ροής αερίου, τότε το εγχώριο ενεργειακό σύστημα θα βρεθεί υπό πίεση και θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το εναλλακτικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, το οποίο προβλέπει αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ενίσχυση της παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μετατροπή 5 μονάδων αερίου που έχουν αυτή τη δυνατότητα, ώστε να χρησιμοποιούν πετρέλαιο καθώς και αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Πηγή: Capital.gr