«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε χθες με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen, και εισηγήθηκε όπως διορίσει νέα Επίτροπο από την Κυπριακή Δημοκρατία την κα Στέλλα Κυριακίδη», σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα ο «Φ», η μετακίνηση της Κυριακίδου στις Βρυξέλλες δεν αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Πινδάρου παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος είχε τονίσει επανειλημμένα ότι θα ήθελε το πρόσωπο που θα προτεινόταν ως Επίτροπος να έδινε τη μάχη με το κομματικό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές. Η επιθυμία Αβέρωφ Νεοφύτου προσέκρουσε στη θέση της κ. Κυριακίδου ότι δεν θα ήταν ηθικά ορθό να κατέλθει στις ευρωεκλογές και να αποσυρθεί για να διορισθεί ως Επίτροπος. 

Η μετακίνηση της κ. Κυριακίδου θα επιφέρει αλλαγή στη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ. Πρώτος επιλαχών στην εκλογική περιφέρεια της Λευκωσίας είναι ο Πρόδρομος Προδρόμου αλλά όπως τόνιζαν στον «Φ» κυβερνητικές πηγές δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οπότε ανοίγει ο δρόμος για τον αμέσως επόμενο. Δεύτερη επιλαχούσα είναι η Σάβια Ορφανίδου, με 7.916 ψήφους. Την ακολουθεί η Ξένια Κωνσταντίνου με 7.864 ψήφους και ο Μιχάλης Σοφοκλέους με 7.217. Αλλαγή αναμένεται και στην προεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία κατέχει η κ. Κυριακίδου.  

Η πρώτη αντίδραση της Στέλλας Κυριακίδου 

Η κ. Κυριακίδου σε γραπτή δήλωση της εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της, με την πρόταση της για τη θέση της νέας Κύπριας Επιτρόπου, η οποία θα τεθεί υπό την έγκριση της Προέδρου Ursula von der Leyen και στη συνέχεια θα λάβει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Ως Κύπρια Επίτροπος σκοπεύω να εργαστώ ακατάπαυστα προωθώντας και ενδυναμώνοντας την παρουσία της πατρίδας μας στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα και την παρουσία της ΕΕ στην πατρίδα μας, υπερασπίζοντας μια Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, της ισότητας των φύλων, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. 

Μια Ευρώπη πιο κοντά στον κάθε πολίτη, εμπνέοντας και προστατεύοντας όλους ισότιμα. Μια Ευρώπη σταθερότητας και ασφαλείας. Mια Ευρώπη που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, του προσφυγικού, του μεταναστευτικού, της οικονομικής ανισότητας, μια Ευρώπη της τεχνολογικής ανάπτυξης δίνοντας όραμα και ελπίδα τους νέους μας. Μια Ευρώπη που θα στηρίζει πιο αποφασιστικά την Κύπρο στον δίκαιο αγώνα της.

Θέλω επίσης, να χαιρετίσω την ιστορική απόφαση της ευρωπαϊκής ηγεσίας για ίση κατανομή των καίριων ευρωπαϊκών θέσεων μεταξύ γυναικών και αντρών αλλά και την απόφαση της νέας προέδρου της Κομισιόν για ίση αντιπροσώπευση των δύο φύλων στη νέα ευρωπαϊκή επιτροπή.

Για ακόμη μια φορά η Ευρώπη καταδεικνύει στον υπόλοιπο κόσμο τις υψηλές τις αρχές και αξίες. Πολλά έχουν ακόμα να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι οι αρχές πάνω στις οποίες χτίστηκε η ΕΕ, οι οποίες στις δύσκολες και αβέβαιες εποχές που ζούμε, θα εξασφαλίσουν το μέλλον όλων των Ευρωπαίων πολιτών, το μέλλον των παιδιών μας” αναφέρει στη δήλωσή της.

Το βιογραφικό της Στέλλας Κυριακίδου

Η Στέλλα Κυριακίδου είναι βουλευτής του ΔΗΣΥ από το 2006 και Αντιπρόεδρος του κόμματος από το 2013.  Είναι επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) από το 2012. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Αντιπρόεδρος, μέλος του Προεδρείου, Πρόεδρος Επιτροπών και εκπρόσωπος της ΚΣΣΕ στη Επιτροπή της Βενετίας.

Διετέλεσε επίσης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη ΚΣΣΕ. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών του Κυπριακού Κοινοβουλίου, μέλος της Επιτροπής Υγείας της οποίας διετέλεσε αναπληρώτρια Πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό ιδιαίτερα για την προσφορά της στα θέματα καρκίνου. 
Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος των Συνδέσμων Europa Donna Κύπρου και Μωρά Θαύματα. Είναι ψυχολόγος και έχει εργαστεί στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας την περίοδο 1979 – 2006.

 
Πηγή: philenews