Δεν μπορεί να γίνονται κινέζικες επενδύσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Κύπρο αυτό να απουσιάζει ή να γίνεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος είχε τη Δευτέρα το απόγευμα συνάντηση με την Πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου της επαρχίας Γκουαγκτόνγκ  της Κίνας, Li Yumei, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Γκουακτζού, τελευταίο σταθμό της επίσκεψης του κ. Συλλούρη και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει στην Κίνα.
 
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς και έγινε προεργασία για την πιθανότητα απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Κίνας, και συγκεκριμένα της επαρχίας Γκουαγκτόνγκ, με την Κύπρο. «Έγινε αποδεκτή η πρόταση για απευθείας πτήση, θα γίνει μελέτη από συγκεκριμένη κινέζικη εταιρεία στη βάση και ενισχυτικών προτάσεων που έχουμε συζητήσει», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Επίσης ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως πρέπει να βρεθούν τρόποι για καλύτερη και περισσότερη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων Κύπρου και Κίνας, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Εισηγήθηκε ακόμη την ενθάρρυνση των πολιτιστικών ανταλλαγών και του τουρισμού μεταξύ των δυο χωρών. Ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη ευκαιρία ώστε κάποια κινεζικά προϊόντα να κατασκευάζονται εν μέρει στην Κύπρο κάτι που θα βοηθήσει την περαιτέρω προώθηση των κινέζικων προϊόντων στην ΕΕ.
 
Η κ. Li είπε από την πλευρά της πως το Λαϊκό Κογκρέσο της επαρχίας Γκουαγκτόνγκ υποστηρίζει τις εισηγήσεις που έγιναν από τον κ. Συλλούρη και θα τις μεταφέρει στην τοπική κυβέρνηση. «Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για να στηρίξουμε αυτές τις εισηγήσεις», διαβεβαίωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσο στοιχίζουν τα παλιά και νέα διαμερίσματα
 
Η κ. Li ανέφερε κατά τη συνάντηση πως ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping προσδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της επαρχίας Γκουαγκτόνγκ, η οποία έχει πληθυσμό πέραν των 113 εκατομμυρίων ατόμων. Η επίσκεψή σας αποδεικνύει πως η Κύπρος δίνει μεγάλη προσοχή στη συνεργασία με την Κίνα, είπε στον κ. Συλλούρη.
 
Ανέφερε πως ο όγκος εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ της Κύπρου και της επαρχίας Γκουαγκτόνγκ σημείωσε αύξηση τα τελευταία χρόνια. Ανέφερε πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 2018 ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ Κύπρου και της επαρχίας Γκουαγκτόνγκ έφθασε τα 247 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια, σημειώνοντας μια αύξηση του 169% σε σύγκριση με το 2007.  «Αυτός ο αριθμός με κάνει να πιστεύω πολύ στη μελλοντική μας συνεργασία”. ανέφερε.
 
Απαντώντας, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με την κ. Li πριν δυο χρόνια, επισημαίνοντας πως οι πολύ καλές σχέσεις που Κύπρος έχει με την Κίνα δεν μεταφράζονταν τότε σε έμπρακτη συνεργασία.

Εργαστήκαμε με τη βοήθεια του Κινέζου Πρέσβη στην Κύπρο και με τον Πρόεδρο της Εθνικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας και καταφέραμε να υπογράψουμε ένα μνημόνιο ώστε να περιλαμβάνεται η Κύπρος στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος, επεσήμανε.
 
Σε αυτά τα δυο χρόνια έγινε πολλή δουλειά στην Κίνα και στην Κύπρο για προετοιμασία αυτής της επίσκεψης, ανέφερε. Σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού κοινοβουλίου που ο Πρόεδρός του επισκέπτεται μια άλλη χώρα συνοδευόμενος και από επιχειρηματίες.
 
Ο κ. Συλλούρης είπε ακόμη πως ότι ενθαρρυμένος από την ηγεσία που επιδεικνύει στη διεθνή σκηνή η Κίνα ως μια μεγάλη χώρα μόνιμο μέλος του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει όραμα για συνεργασία όλης της ανθρωπότητας.
 
Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν έμπρακτα αποτελέσματα από την ενδυνάμωση της συνεργασίας Κύπρου και Κίνας εφόσον γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Ο κ. Συλλούρης είπε πως πρέπει να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση της Κίνας με την Κύπρο, ενδεχομένως από την επαρχία Γκουαγκτόνγκ , αναφέροντας πως πρέπει να ενθαρρυνθεί μια κινέζικη αεροπορική εταιρεία να το πράξει αυτό.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Κύπριοι αποταμίευσαν 9 εκατ. ευρώ στη Revolut
 
Αναφερόμενος στο αυριανό επιχειρηματικό συνέδριο που διοργανώνουν ο CIPA και το Συμβούλιο για την Προώθηση Επενδύσεων και του Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας (CCPIT), στην Γκουαγκτζού, ο κ. Συλλούρης είπε πως σε αυτό θα συμμετέχουν γύρω στους 150 επιχειρηματίες. Από την πλευρά της, η κ. Li ευχήθηκε  καλή επιτυχία στο αυριανό επιχειρηματικό φόρουμ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως «πετύχαμε αυτό επιδιώξαμε εδώ και δυο χρόνια, σε αυτή τη συνάντηση να συζητήσουμε πλέον συγκεκριμένους τρόπους συνεργασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πετύχαμε τους τελικούς στόχους αλλά έχουν τροχιοδρομηθεί», σημείωσε.
 
Ανέφερε πως “έχουμε συζητήσει για τη συνεργασία στα θέματα εκπαίδευσης, έρευνας, τεχνολογίας. Όλος ο κόσμος γνωρίζει το ψηλό επίπεδο της τεχνολογίας στην Κίνα και αυτό θα βοηθήσει αν πράγματι γίνει και με ανταλλαγή φοιτητών και ερευνητών και με συνεργασία ερευνητικών κέντρων με την Κύπρο. Έχουμε επίσης συζητήσει τα θέματα περαιτέρω συνεργασίας σε όλους τους τομείς των επιχειρήσεων”, επεσήμανε.
 
«Είναι εδώ και μια διετία που εργαζόμαστε, συγκεκριμένα, αθόρυβα, αλλά με πολλή επικοινωνία και μέσω του Πρέσβη της Κίνας και απευθείας εδώ με την κινέζικη εθνική λαϊκή εθνοσυνέλευση και τις τοπικές κυβερνήσεις με στόχο την περαιτέρω πιο στενή συνεργασία Κίνας – Κύπρου σε επιχειρηματικό επίπεδο», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί να γίνονται κινέζικες επενδύσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης και η Κίνα με τις πολιτικές σχέσεις που είχαμε διαχρονικά, από τον καιρό της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, να είναι απούσα ή να συμμετέχει σε ένα πολύ μικρό ποσοστό», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Εξάλλου τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Συλλούρης και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει επισκέφθηκαν έκθεση καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας στη νέα περιοχή της πόλης Γκουαγκτζού, με την ονομασία Νάνσα που αποτελεί ζώνη ελεύθερου εμπορίου, και ενημερώθηκαν για τις καινοτομίες και την τεχνολογία που εφαρμόζονται σε αυτή την περιοχή. Επίσης επισκέφθηκαν το λιμάνι της Νάνσα για να δουν τους χώρους όπου γίνεται η φόρτωση και εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων.
 
Ακόμη επισκέφθηκαν έκθεση νεοφυούς εταιρείας κατασκευής αυτόνομων οχημάτων στην οποία ξεναγήθηκαν καθώς και εταιρεία που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη και ενημερώθηκαν για τους διάφορους τομείς εφαρμογής της όπως για την αυτόματη μετάφραση από τα κινέζικα σε άλλη γλώσσα, για την αυτόματη καταγραφή της ομιλίας κάποιου σε κείμενο και τη χρήση της τον τομέα της ιατρικής.

 
 
Πηγή: Phlenews/ΚΥΠΕ