Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Τι συζήτησαν οι δύο πρόεδροι για S-400 και F-35.

Το ζήτημα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, η κατάσταση στη Συρία και οι αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ απασχόλησαν τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναντ Τραμπ, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον Λευκό Οίκο.

«Είχαμε μία υπέροχη και παραγωγική συνάντηση. Η Τουρκία είναι ένας υπέροχος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών.

Πρόσθεσε δε, ότι «είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Ερντογάν, ενώ όσον αφορά τη συριακή κρίση, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να διατηρεί ό,τι διατηρεί στη Συρία».

Διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι «η συριακή εκεχειρία, αν και περίπλοκη, συνεχίζει να εφαρμόζεται».

Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να χαιρετίσει την αύξηση των αμυντικών δαπανών της Τουρκίας κοντά στο 2% του ΑΕΠ (σ.σ. όριο που θέτει το ΝΑΤΟ).

Όσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα των ρωσικών S-400, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η αγορά τους από την Τουρκία δημιουργεί «σοβαρές προκλήσεις για τις ΗΠΑ».

 

Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα καταφέρουν να επιλύσουν την κατάσταση για τους S-400» έσπευσε να συμπληρώσει, ανακοινώνοντας την έναρξη τεχνικών εργασιών για την επίλυση των σχετικών ζητημάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα του επαναπατρισμού των ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

«Είναι πολύ σημαντικό οι κρατούμενοι του ISIS να επιστρέψουν στις χώρες τους».

​Επιπλέον, έθεσε εκ νέου το αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετχουλάλ Γκιουλέν στην Τουρκία, ο οποίος θεωρείται στην Άγκυρα ως ο «ενορχηστρωτής» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

«ΗΠΑ και Τουρκία μπορούν να υπερβούν τις προκλήσεις των S-400 και των F-35 μέσω του διαλόγου» συνέχισε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την προθυμία της Άγκυρας να αγοράσει τους αμερικανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot στη «σωστή τιμή».

Συναντήσεις με Γερουσιαστές

Νωρίτερα, οι πρόεδροι Τραμπ και Ερντογάν είχαν ευρεία συνάντηση, με τη συμμετοχή πέντε Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.

«Εκτιμώ ότι θα εργαστούμε (σ.σ. πάνω στις ανησυχίες για τους S-400)» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ερωτηθείς για το ζήτημα των S-400, τα πρώτα φορτία των οποίων έχουν ήδη φθάσει στην Τουρκία.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης τέθηκε και το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών F-35, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποκλείσει την Άγκυρα, λόγω της απόκτησης των ρωσικών S-400.

«Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Συζητάμε μαζί με τους σπουδαίους Γερουσιαστές. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Θα εργαστούμε πάνω σ’ αυτές» δήλωσε, χαρακτηριστικά, αναφερθείς στα F-35

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για την πρόσφατη δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ».

Εμπορικό deal 100 δισ. δολαρίων με… ανταλλάγματα

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post» αποκάλυψε ότι ο Τραμπ φέρεται να έχει προτείνει στην Άγκυρα εμπορικό deal, αξίας 100 δισ. δολαρίων, σε μία προσπάθεια σύσφιγξης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα διέρχονται σοβαρής κρίσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συγκεκριμένα, φέρεται να υπέβαλε τη σχετική πρόταση την προηγούμενη εβδομάδα, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Εκτός της εξασφάλισης του εγγυημένου εμπορικού deal, ο Τραμπ φέρεται να πρότεινε και τη δημιουργία ενός πλαισίου για την αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Βέβαια, η αμερικανική προσφορά, σύμφωνα με ανώνυμη κυβερνητική πηγή, ισχύει υπό «συγκεκριμένες συνθήκες» Μία εξ αυτών των συνθηκών, είναι η ανάγκη της Τουρκίας να ευθυγραμμιστεί με την αμερικανική στάση απέναντι στο ζήτημα των S-400, προκειμένου να υπάρξει «ικανοποίηση» στον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει μια νέα «κόκκινη γραμμή» σχετικά με τους S-400, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί να μην καταστούν λειτουργικοί με τρόπο, ο οποίος «θα επιτρέπει την πρόσβαση σε πληροφορίες για τα αμερικανικά μαχητικά F-35».

«Η επίτευξη οποιασδήποτε διμερούς εμπορικής συμφωνίας προϋποθέτει συγκεκριμένη πρόοδο προς την επίλυση σημαντικών ζητημάτων, όπως η αγορά των S-400 από την Τουρκία» δήλωσε μία δεύτερη πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι Μόσχα και Άγκυρα υπέγραψαν τη συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Σεπτέμβριο του 2017. Η πρώτη παράδοση των ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, ενώ η δεύτερη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως ζητήσει από την Άγκυρα να παραιτηθεί από τη συμφωνία και να αποκτήσει τα αμερικανικά συστήματα Patriot. Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών F-35.

Πηγή: philenews/sputniknews.gr