Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης την περασμένη Τρίτη, σηματοδότησε την έναρξη μιας σειράς από εσωτερικές διαδικασίες, τόσο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όσο και στο ΤΕΠΑΚ.

Τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα αμέσως προέβησαν στην απαραίτητη ενημέρωση των νεοεοσερχόμενων φοιτητών τους, καθώς θα πρέπει να ακολουθηθεί μια σειρά από διαδικασίες ενόψει της έναρξης της φοίτησής τους τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Το κυριότερο κομμάτι αυτών των διαδικασιών αφορά στην κράτηση των θέσεων από τους επιτυχόντες, οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της χώρας αλλά και απ’ όσους εξασφάλισαν μεν θέσεις, ωστόσο σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν και θέσεις σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και εάν πετύχουν και σε αυτά, αναλόγως να αποφασίσουν για το τι θα πράξουν στο άμεσο μέλλον. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πάντως, η διαδικασία αυτή – δηλαδή να έχουν ήδη θέση στην Κύπρο και να ετοιμάζονται και για διεκδίκηση στην Ελλάδα σύντομα – δεν επηρέασε ούτε φέτος τους επιτυχόντες από το να σπεύσουν να κρατήσουν τις θέσεις τους σε Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ. 

Ο «Φ» επικοινώνησε με τους προϊστάμενους της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ, Μενέλαο Μενελάου και Βασίλη Πρωτοπαπά, αντίστοιχα, σχετικά με τις πυρετώδεις διαδικασίες των ημερών αλλά και το κατά πόσον οι επιτυχόντες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να κρατήσουν τις θέσεις τους στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Και στις δύο περιπτώσεις, το ενδιαφέρον κρίνεται ως ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς πέραν από την ηλεκτρονική διαδικασία η οποία τρέχει κανονικά και χωρίς προβλήματα, οι Υπηρεσίες των πανεπιστημίων δέχονται και τηλέφωνα από φοιτητές, οι οποίοι ζητούν πληροφορίες για διάφορα θέματα.

Τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία έχει θέσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για ολοκλήρωση των διαδικασιών κράτησης θέσης, διεκδίκησης θέσης μέσω της δεύτερης κατανομής, διεκδίκηση θέσης μέσω των ειδικών κριτηρίων καθώς επίσης και οι αιτήσεις για εξασφάλιση δωματίου στις Φοιτητικές Εστίες, εκπνέουν αύριο. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Μενελάου, από την πρώτη στιγμή που λειτούργησαν οι σχετικές πλατφόρμες από την Υπηρεσία του Πανεπιστημίου, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον. Μεγάλος αριθμός επιτυχόντων έχει σπεύσει ηλεκτρονικά να κρατήσει τη θέση που έχει ήδη εξασφαλίσει από την πρώτη κατανομή, ενώ ιδιαίτερα αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον υποψηφίων για τη δεύτερη κατανομή θέσεων. Σύμφωνα με τον κ. Μενελάου, πολλοί υποψήφιοι έχουν υποβάλει αίτηση διεκδίκησης θέσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω της δεύτερης κατανομής, αριθμός ο οποίος σαφώς θα αυξηθεί μέχρι αύριο που ολοκληρώνεται η διαδικασία. Όπως είπε, πρόκειται είτε για παιδιά τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσει θέση μέσω της πρώτης κατανομής, είτε για παιδιά τα οποία αν κι έχουν εξασφαλίσει θέση επιθυμούν να τη βελτιώσουν.

Τα αποτελέσματα για τη δεύτερη κατανομή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα ανακοινωθούν αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα υπάρχει και πιο ξεκάθαρη εικόνα με τους φοιτητές που τελικά θα επιλέξουν την Ελλάδα για σπουδές, ενώ τα αποτελέσματα των ειδικών κριτηρίων αναμένονται στις 26 Αυγούστου.

Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου την Πέμπτη 28 Ιουλίου, στις 18:30 θα ανοίξει τις πόρτες του στην Πανεπιστημιούπολη, για να υποδεχθεί τους νεοεισερχόμενους φοιτητές τους, με στόχο να ενημερωθούν για τις σπουδές τους, τις Υπηρεσίες του ιδρύματος και όλα όσα τους ενδιαφέρουν. 

Σε αντίθεση με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ έχει ήδη ολοκληρώσει την περασμένη Παρασκευή τη διαδικασία κράτησης θέσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Πρωτοπαπάς, το ενδιαφέρον ήταν αρκετά μεγάλο καθώς περίπου το 80% των επιτυχόντων προχώρησε στην κράτηση της θέσης του. Όσον αφορά στις διαδικασίες των ειδικών κριτηρίων και της δεύτερης κατανομής, οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων άρχισαν να υποβάλλονται από το περασμένο Σάββατο και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοπαπά, τα αποτελέσματα τόσο για τα ειδικά κριτήρια, όσο και για το ποιοι εξασφάλισαν θέσεις στο ΤΕΠΑΚ μέσω της δεύτερης κατανομής αναμένεται να ανακοινωθούν από το ακαδημαϊκό ίδρυμα κατά το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου, ούτως ώστε και οι φοιτητές αλλά και το πανεπιστήμιο να μπορούν να οργανωθούν ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. 

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Λίγη ακόμη αγωνία

Μπορεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για πρόσβαση στα ΑΑΕΙ της Κύπρου να έδωσε ανάσα ανακούφισης σε χιλιάδες υποψηφίους, αλλά μεγάλος αριθμός από αυτούς θα έχει αγωνία για μερικές ακόμη βδομάδες. Είτε γιατί θα περιμένει τα αποτελέσματα της δεύτερης κατανομής σε Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ, είτε διότι θα αναμένει πώς και πώς τα αποτελέσματα για τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Όπως και να ’χει, αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι υποψήφιοι είναι πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Έχουν πολλές επιλογές και εναλλακτικές που μπορούν να εξετάσουν για το μέλλον τους και με ψυχραιμία θα είναι σε θέση να επιλέξουν αυτό που επιθυμούν και τους ταιριάζει. Και μπορεί για κάποιους η αγωνία να παρατείνεται λίγο ακόμη αλλά είναι καλοκαίρι και πρέπει να το απολαύσουν. Άλλωστε, αυτά τα παιδιά δύο χρόνια τώρα, δεν πέρασαν και εύκολα!