Κάθε λίγο και λιγάκι προστίθεται ένας νέος κίνδυνος στους υφιστάμενους και αυξάνει την αστάθεια της αγοράς, τον πληθωρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης, δημιουργώντας ένα περίπλοκο σκηνικό που φοβίζει τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, οι οποίες ζητούν ετοιμότητα από τις τράπεζες και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Οι τρεις ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές (EBA, EIOPA και ESMA – ESAs) εξέδωσαν χθες την πρώτη κοινή έκθεση αξιολόγησης κινδύνου για το 2022 και τονίζουν ότι ορισμένοι κίνδυνοι που υπήρχαν από το 2021 ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η έκθεση υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ευπάθειες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και την αύξηση των περιβαλλοντικών και κυβερνο-κινδύνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:

Οι τρεις εποπτικές αρχές σημειώνουν ότι η ανθεκτικότητα της αγοράς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των αγορών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό. Αυτό καθιστά τις χρηματοπιστωτικές αγορές ευάλωτες σε μια επιδείνωση του κλίματος της αγοράς, ιδιαίτερα εάν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες γίνουν απροσδόκητα πιο δύσκολες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι επόπτες βλέπουν ότι οι κίνδυνοι στον τομέα των ακινήτων έχουν επίσης αυξηθεί, λόγω των επίμονων αυξήσεων των τιμών και του υψηλότερου δανεισμού των νοικοκυριών. Σημειώνεται ότι τα εμπορικά ακίνητα μπορεί να θέσουν πρόσθετες προκλήσεις, καθώς παραμένουν ευάλωτα σε διαρθρωτικές αλλαγές στη μετά πανδημική εποχή. Συστήνουν, για ακόμη μια φορά, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα νέα δάνεια είναι κατάλληλης πιστοληπτικής ικανότητας, έχουν την κατάλληλη τιμή και διατηρούν συνετά πιστωτικά πρότυπα.

Παρά το γεγονός, σημειώνεται στην έκθεση, ότι εκ πρώτης όψεως οι αντίκτυποι των κινδύνων από τη ρωσική εισβολή είναι διαχειρίσιμοι, μεσοπρόθεσμα οι κίνδυνοι ενδέχεται να αυξηθούν σε όλους τους τομείς και τα ιδρύματα. Υπό το φως των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων, οι ΕΕΑ συμβουλεύουν τις αρμόδιες εθνικές αρχές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους συμμετέχοντες στην αγορά να λάβουν υπόψη τις ακόλουθες 6 πολιτικές:

– Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για περαιτέρω πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από γεωπολιτικές εντάσεις και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τα καθεστώτα κυρώσεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

– Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

– Ο αντίκτυπος των ασφαλίστρων κινδύνου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

– Οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους κινδύνους για τους ιδιώτες επενδυτές βλέποντας ότι η συμμετοχή τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

– Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν μεθοδολογίες και προσεγγίσεις για να δοκιμάσουν τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητά τους έναντι περιβαλλοντικών κινδύνων

– Λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο επίπεδο και τη συχνότητα των συμβάντων στον κυβερνοχώρο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και να προετοιμαστούν για πιθανή αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων.