«Λένε ότι κλείνουν την πόρτα στον Δημοκρατικό Συναγερμό και στον Αβέρωφ Νεοφύτου επειδή θέλουν να φέρουν την αλλαγή από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού, αλλά θα το πράξουν με ένα βασικό στέλεχος της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού; Τι να σας πω, αδυνατώ να το σχολιάσω». Τάδε έφη ο Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον «Φ» το Μεγάλο Σάββατο, αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Πώς να καταλάβει ο Χάρης; Αφού η απάντηση (και η ουσία βεβαίως) έγκειται στο ότι η πλειονότητα του κόσμου έχει βαρεθεί τα κόμματα, τις ηγεσίες τους και τους πλείστους αξιωματούχους τους. Έχει κουραστεί τις παρωπίδες τους και την εθελοτυφλία τους στις ανάγκες του κόσμου. Έχει κουραστεί να τους βλέπει να κινούν τα πάντα γύρω από τα συμφέροντά τους. Έχει απηυδήσει να τους βλέπει να εκλέγονται στα ύψιστα πολιτειακά αξιώματα και να επιδίδονται σε εξυπηρέτηση συμφερόντων ημετέρων, μελών των οικογενειών τους και των ιδίων. 

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο στρέφονται στην αναζήτηση προσώπων, που πείθουν για την εντιμότητά τους και ότι θα συμπεριφερθούν με διαφορετικό τρόπο. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο προσπερνούν ακόμη και το γεγονός ότι ο Χριστοδουλίδης ήταν μέλος της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Στέκουν μόνο στην εντιμότητα που αποπνέει. Στην εμπιστοσύνη, που δείχνει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας να αισθάνεται από αυτόν. Προσδοκούν ότι αυτά τα στοιχεία θα χαρακτηρίζουν και την πολιτική του αν εκλεγεί Πρόεδρος. 

Ναι Χάρη Γεωργιάδη, οι πολίτες –στην πλειονότητά τους όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις– αναζητούν κάποιον που να τους εμπνέει εμπιστοσύνη. Δεν τους ενδιαφέρει ο χρωματισμός του, αν είναι μπλε, κόκκινος ή πορτοκαλί. Αν ήταν υπουργός ή όχι. Αν οι γενικότερες πολιτικές του θέσεις, ελάχιστα θα διαφέρουν στα βασικά θέματα από τον προκάτοχό του. 

Μάθε, λοιπόν, Χάρη Γεωργιάδη, ότι η αλλαγή που επιδιώκει ο κόσμος είναι στην πολιτική ηθική. Στο ύφος. Στον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγεται ο πολιτικός. Πριν και πάνω απ’ όλα, αναζητεί έναν Πρόεδρο, που να νιώθει πως ό,τι του λέει το εννοεί και θα το κάνει πράξη. Όχι να δεσμεύεται (πόσο πονάει αυτός ο όρος) ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί κούρεμα καταθέσεων και λίγες μέρες μετά την εκλογή του να προχωρά σε κούρεμα. Όχι να δεσμεύεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον Συνεργατισμό και λίγο μετά να τον συνθλίβει.

Όταν θα καταλάβουν οι κομματικές ηγεσίες αυτή την ανάγκη, θα είναι πολύ αργά. Συνεχίζουν ακόμη να μην αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να εμπαίζουν το λαό και να υποτιμούν τη νοημοσύνη του. Επιμένουν να το πράττουν ασυστόλως. Στην ίδια συνέντευξη για παράδειγμα, ο Χάρης λέει: «Στο κάτω-κάτω ο Αβέρωφ ναι μεν στήριζε, αλλά δεν μετείχε καν στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, σε αντίθεση με τον Νίκο…».

Πώς να σας εμπιστευτεί ο λαός κύριε Γεωργιάδη; Ο Αβέρωφ δεν ήταν υπουργός. Ήταν υπερυπουργός. Για την ακρίβεια τον υποτιμούμε. Συγκυβερνήτης του Αναστασιάδη ήταν. Είχε λόγο σε όλα. Για διορισμούς υπουργών και αξιωματούχων, για πολιτικές αποφάσεις. Νομίζεις ότι ο λαός ξεχνά πως πλειστάκις καλούσε υπουργούς για να συζητήσουν διάφορα προβλήματα και προέβαινε μετά σε δηλώσεις για να φαίνεται ποιος ήταν ο ιθύνων νους; Νομίζεις ότι ξεχνά ποιος προέβαινε σε δηλώσεις πριν λάβει αποφάσεις η Κυβέρνηση, δίκην συμπροέδρου; 

Πώς να σας εμπιστευτεί ο λαός κύριε Γεωργιάδη, όταν επιμένετε να τον κοροϊδεύετε; Ο Αβέρωφ άνοιξε τη διαδικασία επιλογής υποψηφίου του ΔΗΣΥ στα 51.000 μέλη του, ισχυρίστηκες. Άνθρωπέ μου, άνοιξε τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος ο οποίος να είναι μετά και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το ίδιο είναι; Ποιος σου είπε ότι ο Χριστοδουλίδης ενδιαφέρεται για την προεδρία κόμματος, όπου το πρώτιστο «προσόν» είναι το ρουσφέτι και τα εσωκομματικά αλισβερίσια; Αν είχατε κότσια, θα ανοίγατε τη διαδικασία μόνο για την υποψηφιότητα Προέδρου της Δημοκρατίας. Πού να τολμούσατε, όμως, με όσα βλέπατε στις δημοσκοπήσεις…

Πώς να σας εμπιστευθεί κύριε Γεωργιάδη, όταν στην ίδια συνέντευξη ειρωνεύεσαι τους κεντρώους, επειδή μετακινούνται με ευκολία πότε δεξιά και πότε αριστερά. Δεν θυμάμαι το 2013 να ειρωνεύτηκες τον Καρογιάν επειδή μετακινήθηκε με ευκολία στον Αναστασιάδη, ενώ βρισκόταν προηγουμένως στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Μάλιστα, βάζω στοίχημα, πως αν υπήρχε ενδεχόμενο στο δεύτερο γύρο των προεδρικών του 2023 να βρεθεί ο Αβέρωφ με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, ποσώς θα ειρωνευόσουν τους κεντρώους επειδή θα πήγαιναν κάποιοι αριστερά και κάποιοι δεξιά.

Θα στο πω ακόμη πιο απλά να το εμπεδώσεις Χάρη Γεωργιάδη. Όταν ολάκερος Συνεργατισμός έγινε συντρίμμια και το πόρισμα της δικής σας ερευνητικής επιτροπής σε δακτυλοδείχνει ως τον φέροντα τη μέγιστη ευθύνη αλλά τους γράφεις όλους στα παλαιότερα των υποδημάτων σου, τότε ναι, στην πλειονότητά τους οι πολίτες θα αναζητήσουν άλλα πρόσωπα. Που θα τους πείθουν ότι δεν θα τους εμπαίζουν με τόσο άθλιο τρόπο. 

Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά (για κανένα πολιτικό) ότι ο Χριστοδουλίδης αν εκλεγεί θα δικαιώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σημασία, όμως, έχει ότι αυτή τη στιγμή τους πείθει. Τους προσφέρει ελπίδα. Κάτι το οποίο αδυνατείτε να πράξετε εσείς! Επειδή σας βίωσε, σας γνωρίζει και σας απαξιώνει πλέον!

[email protected]