Η αναπτυσσόμενη χώρα του Καζακστάν έχει μπει τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των επαγγελματιών του τομέα των υπηρεσιών. Η ασιατική χώρα, ακολουθεί πορεία ραγδαίας ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και η Κύπρος επιδιώκει να καταστεί η πύλη διασύνδεσης μεταξύ Καζακστάν και Ευρώπης και αντίστροφα. 
 
Τον περασμένο Μάιο έγινε κατορθωτή η υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας και παρεμπόδισης της φοροδιαφυγής μεταξύ των δύο χωρών. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το ετήσιο ΑΕΠ του  Καζακστάν ανέρχεται στα $478,6δισ. ενώ το ΑΕΠ ανά κάτοικο στα $26,300 έχοντας εξαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και οδηγώντας το εισοδηματικό στάτους της χώρας από χαμηλού προς μεσαίου μεγέθους σε μεσαίου προς υψηλού. Βασικό πλεονέκτημα της χώρα, πέραν των πετρελαϊκών πόρων που διαθέτει, είναι και η γεωγραφική της θέση, αφού συνδέει Ρωσία και Ευρώπη με την Κίνα και την υπόλοιπη Ασία. 
 
Το μέλος του συμβουλίου της KPMG Κύπρου, Κώστας Μαρκίδης, σχολίασε χαρακτηριστικά πως το Καζακστάν είναι μια αγορά που μας ενδιαφέρει και παρακολουθείται στενά τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια, αφενός γιατί είναι μια πλούσια σε ορυκτό πλούτο χώρα και μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία και αφετέρου γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από επίσημα στοιχεία, αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο και πιο σημαντικό εμπορικό και οικονομικό εταίρο της χώρας αυτής.  «Αξίζει να σημειωθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εύκολα γίνεται αντιληπτή η προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη που θα δημιουργηθεί με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για χώρες όπως η Κύπρος που επίσης εφαρμόζει το Αγγλικό δίκαιο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με όλες τις οδηγίες και προδιαγραφές όπως τις καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση».  
 
Η Κύπρος, όπως εξηγεί ο κ. Μαρκίδης, υπό την διπλή της ιδιότητα ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μια χώρα με την οποία το Καζακστάν έχει συνομολογήσει μια ομολογουμένως καλή συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο. «Τόσο για να διοχετευτούν στην Κύπρο και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη επενδύσεις από το Καζακστάν, αλλά και για να λειτουργήσει ως επενδυτική πλατφόρμα για εταιρείες από την Ευρώπη που θα επενδύσουν σε μεγάλα έργα κυρίως υποδομών και τεχνολογίας στο Καζακστάν», εξήγησε.  
 
Philenews/Insider