H αντίστροφη μέτρηση για το τέλος και του 2017 έχει ήδη αρχίσει και εμείς ακόμη περιμένουμε να αρχίσει το μεγάλο πολιτιστικό έργο του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας. Η υπόθεση κοντεύει να μετατραπεί σε ανέκδοτο. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι επισήμως έχουν τιμηθεί με το βραβείο και οι αρχιτέκτονες που κέρδισαν τον διαγωνισμό. Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να γίνει για να αποφασισθεί η έναρξη των έργων;

Έλεος πια! Το έργο το έχει ανάγκη η περιοχή και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, όμως άλλα τα λόγια και άλλο οι πράξεις που δεν έχουν αρχίσει ακόμη.

Επειδή εμάς τους πολίτες πολλές φορές οι αρμόδιες αρχές, τοπικές και άλλες, δεν μας ακούνε, παρακαλώ τη στήλη να διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα και να μας προσφέρει σχετική ενημέρωση. Έλλη 

Οι καθυστερήσεις, διευκρινίζουν απαντώντας στην αναγνώστρια μας η χωριτική αρχή Λέμπας και αρχιτέκτονες, δεν βαραίνούν τους ίδιους, αλλά το κράτος. Από την πλευρά τους, πανέτοιμοι είναι οι επιτυχόντες μελετητές του μεγάλου έργου της δημιουργίας του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας για την προκήρυξη των προσφορών για εργολάβο και έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, κάτι που προεξοφλούν πάντως ότι θα γίνει πραγματικότητα εντός του 2017. 

Αυτό δήλωσε στην ανταποκρίτρια της στήλης στην Πάφο Ντόρα Χριστοδούλου ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Λέμπας, Θουκυδίδης Χρυσοστόμου και μέλη της ομάδας των αρχιτεκτόνων, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η όλη διαδικασία είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

«Σύντομα αναμένουμε ότι θα αρχίσουν τα έργα», είπε ο πρόεδρος του Κ.Σ. Λέμπας. « Θα γίνει σε δύο φάσεις η κατασκευή του Πολιτιστικού Χωριού, εντός του χρόνου θα αρχίσει το Κολλέγιο και το 2018 ο χώρος διαμονής των φοιτητών και καθηγητών.

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν την υλοποίηση ενός πολύχρονου οράματος για την επαρχία Πάφου και ειδικότερα για την μικρή κοινότητα της Λέμπας. Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού παρέδωσε τον περασμένο Νοέμβριο τα βραβεία στους πέντε πρώτους οίκους μελετητών που βραβεύθηκαν σε σύνολο 40 συναδέλφων τους για την εκπόνηση των σχεδίων δημιουργίας του πρώτου στην Κύπρο Πολιτιστικού Χωριού. Πρόκειται για το όραμα του μεγάλου καλλιτέχνη Στας Παράσχου και του μακαριστού πρώην υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Άκη Κλεάνθους, το οποίο πρωτοεξαγγέλθηκε το 2006 και σήμερα φτάνει επιτέλους στον στόχο.

“ Πέραν των υφισταμένων κτιρίων που θα αναπαλαιωθούν, θα κτισθούν άλλα 1700 τετραγωνικά μέτρα. Το όλο έργο υπολογίζεται στο 1.8 εκ. ευρώ και για το 2017 υπάρχει στον προυπολογισμό ένα ποσό 800 χιλιάδων ευρώ”, κατέληξε ο Θουκυδίδης Χρυσοστόμου.