Η Κύπρος µπορεί να θεωρείται µια αξιόπιστη επιλογή αφού έχει φροντίσει να κάνει τα σωστά βήµατα, κυρίως µέσω της θέσπισης µιας πρωτοποριακής νοµοθεσίας που ενσωµατώνει όλες τις οδηγίες και κανονισµούς της ΕΕ σε σχέση µε τα κεφάλαια και τη διαχείρισή τους.
 
Σίγουρα ο δρόµος για την εδραίωση της χώρας στον τοµέα είναι ακόµα µακρύς, αλλά παρόλα αυτά η προσπάθεια των τελευταίων χρόνων είναι σηµαντική. Άξιο αναφοράς της σηµασίας που δίνεται στον τοµέα είναι το γεγονός ότι έχει ιδρυθεί ξεχωριστός οργανισµός για την προώθησή του (CIFA), στον οποίο γίνεται µια συλλογική προσπάθεια από όλους τους εµπλεκόµενους φορείς µε πρωταρχικό σκοπό να καταστεί η Κύπρος επιλογή για τους επαγγελµατίες του κλάδου.
Κάνοντας µια σύντοµη αναδροµή του τοµέα στην Κύπρο, µετά την εισαγωγή ενισχυµένων ρυθµιστικών µέτρων από την ΕΕ σχετικά µε τον κλάδο των επενδυτικών κεφαλαίων, η Κύπρος ενέκρινε τον νόµο για τα εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια του 2014 (νόµος περί ΟΕΕ, Ιούλιος 2014), ο οποίος ευθυγράµµιζε το νοµικό πλαίσιο των Κυπριακών Ο.Ε.Ε. µε όλες τις πρόσφατες εξελίξεις. Αυτό ήταν το πρώτο σηµαντικό βήµα στην προσπάθεια δηµιουργίας του τοµέα και στην προσπάθεια προσέλκυσης  των επαγγελµατιών του κλάδου στην Κύπρο. Τον Ιούλιο του 2018, η Κύπρος αναβάθµισε το νοµοθετικό της πλαίσιο µε ένα νέο καθεστώς αναφορικά µε τους Ο.Ε.Ε. αντικαθιστώντας το νόµο του 2014. Το νέο νοµικό πλαίσιο προσφέρει ένα ολοκληρωµένο φάσµα εργαλείων και νέες δυνατότητες διάρθρωσης, ανταγωνιστικές µε εκείνες άλλων εδραιωµένων χωρών στον κλάδο. Είναι πλέον σαφές ότι πέντε χρόνια µετά την εισαγωγή της πρώτης νοµοθεσίας, η προσπάθεια έχει φέρει αποτελέσµατα, καθώς ένας σηµαντικός αριθµός Ο.Ο.Ε. και Δ.Ο.Ε.Ε. έχουν ιδρυθεί και είναι σε λειτουργία στην Κύπρο.
Οι Οργανισµοί Εναλλακτικών Επενδύσεων, τα τελευταία χρόνια, έχουν καταστεί βασικό επενδυτικό µέσο για ένα σηµαντικό αριθµό επενδυτών που αναζητούν ευέλικτες διαφανείς επενδυτικές λύσεις. Οι Ο.Ε.Ε. (ή επενδυτικά ταµεία) συγκεντρώνουν κεφάλαια (ή περιουσιακά στοιχεία) από επενδυτές µε σκοπό αυτά να αξιοποιηθούν µέσω µιας συγκεκριµένης επενδυτικής πολιτικής. Ένας επενδυτής στην ουσία επιλέγει να εµπιστευτεί τη διαχείριση του κεφαλαίου του (ή περιουσιακών του στοιχείων) σε ένα Ο.Ε.Ε., αφού η προτεινόµενη επενδυτική πολιτική του, τον βρίσκει σύµφωνο.  Με τους Ο.Ε.Ε,. στην ουσία γίνεται µια αξιοποίηση της «δύναµη των πολλών», αφού τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται έχουν ενισχυµένη δύναµη και κατ’ επέκταση οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερες επενδυτικές επιλογές, καθώς αποτελούν µέρος µιας µεγάλης οµάδας κεφαλαίων.
 
Τα πλεονεκτήµατα, επιγραµµατικά είναι:
• Πρόσβαση σε περισσότερες επενδυτικές επιλογές;
• Μεγαλύτερες αποδόσεις ή πρόσβαση σε αποδόσεις που δεν θα ήταν διαθέσιµες σε χαµηλότερα κεφάλαια;
• Διαχείριση των κεφαλαίων του επενδυτή από εξειδικευµένο διαχειριστή (ή οµάδα διαχειριστών) µε επαγγελµατική κατάρτιση, τεχνογνωσία και εµπειρία;
• Η µεγαλύτερη προστασία του κεφαλαίου του επενδυτή, αφού ένας Ο.Ε.Ε. είναι το πιο ρυθµιζόµενο επενδυτικό προϊόν;
• Διασπορά επενδυτικού κινδύνου.
 
Είναι επίσης σηµαντικό να αναφέρουµε ότι η Κύπρος προσφέρει ένα αξιόλογο και ευέλικτο πλαίσιο  για τη σύσταση Ο.Ε.Ε. και Δ.Ο.Ε.Ε. προσφέροντας µια σειρά από µέτρα και επιλογές τόσο στις οντότητες όσο και στους ίδιους τους Διαχειριστές (άτοµα). Η Κύπρος µπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης, αφού το ήδη εξαιρετικά ανεπτυγµένο δίκτυο υπηρεσιών της, έχει προσαρµοστεί στις ανάγκες του τοµέα.
 
Η Baker Tilly έχει επενδύσει σηµαντικά στον κλάδο Ο.Ε.Ε. και Δ.Ο.Ε.Ε. µε τη δηµιουργία εσωτερικού τµήµατος υπηρεσιών αποκλειστικά για τον τοµέα. Αυτό το βήµα έχει γίνει σε πρώτο λόγο, µέσω της γενικής πολιτικής της εταιρείας µας να συµµετέχει σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης των οικονοµικών δραστηριοτήτων της Κύπρου, αλλά επίσης και επειδή πιστεύει στον τοµέα και στην περαιτέρω ανάπτυξή του τα επόµενα χρόνια.
 
Πώς µπορεί να βοηθήσει η Baker Tilly τους επαγγελµατίες του κλάδου;
Η Baker Tilly, µπορεί να προσφέρει συµβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά µε:
• τη γενική διαχείριση του συνολικού έργου ίδρυσης Ο.Ε.Ε. ή Δ.Ο.Ε.Ε. ,
• την ανάλυση αναγκών και απαιτήσεων είτε επενδυτών είτε διαχειριστών
• την ανάλυση φορολογικών επιπτώσεων σε προτεινόµενες οντότητες καθώς και του συνολικού έργου και
• τη διαδικασία αίτησης είτε πρόκειται για Ο.Ε.Ε. ή Δ.Ο.Ε.Ε.
 
Επίσης η BAKER TILLY µπορεί να προσφέρει ελεγκτικές, λογιστικές και φορολογικές υπηρεσίες προς τις νεοσύστατες ή υφιστάµενες οντότητες Ο.Ε.Ε. και Δ.Ο.Ε.Ε.
 
Η Baker Tilly South East Europe στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ένας από τους κορυφαίους οίκους ελεγκτών, λογιστών, φορολογικών και επιχειρηµατικών συµβούλων, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, Ρουµανία, Βουλγαρία, Μολδαβία και Ελλάδα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου της Baker Tilly International.
Το προσωπικό της ανέρχεται σε 17 διευθυντικά στελέχη και 350 επαγγελµατίες προσφέροντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών σε περισσότερο από 6.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο µέσω των 7 γραφείων της.