Καρικατούρα δεν είναι η οικολογία και η προσπάθεια να σταματήσει ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, αλλά η δημοσιογραφία που δεν εξυπηρετεί την αλήθεια. Αυτό είναι το ρεζουμέ της απάντησης του Πτηνολογικού Συνδέσμου στα όσα αναφέρονταν στη στήλη αυτή την περασμένη Δευτέρα. Η θέση του Ιδεοδρομίου πόρρω απέχει από τα όσα του καταλογίζονται. Οφείλει, ωστόσο, να δώσει βήμα για την απάντηση. 
Για αυτό παραθέτουμε το απαντητικό κείμενο της οργάνωσης: «Ο επηρεασμός της περιοχής Natura 2000 Κοιλάδας Έζουσας δεν αποτελεί «ανακάλυψη» του Οργανισμού μας, ούτε η περιοχή είναι «άσχετη» με τον χώρο του έργου. Τα δεδομένα αυτά, γιατί όντως για δεδομένα μιλάμε, υπάρχουν και στην επίσημη γνωμοδότηση της αρμόδιας Αρχής, βάσει σχετικού Νόμου και μελετών, η οποία καταλήγει ότι το προτεινόμενο έργο κατασκευής του 1ου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς «αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή ΖΕΠ του Δικτύου Natura 2000 Κοιλάδα Έζουσας». Η αρμόδια Αρχή, τουτέστιν το Τμήμα Περιβάλλοντος, επίσης, «δεν συνηγορεί στην υλοποίηση του έργου αφού θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον οι οποίες δεν μπορούν να εξαλειφθούν ή να μειωθούν με τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων». Οι σχετικές εκθέσεις υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος (Έκθεση Οικολογικής Αξιολόγησης, Γνωμοδότηση ΜΕΕΠ) για οποιονδήποτε, πόσο μάλλον ένα δημοσιογράφο που έχει το βήμα να επηρεάζει την κοινή γνώμη και επιλέγει να ενημερώνεται πριν δημοσιεύσει ατεκμηρίωτες κατηγορίες.
* Οι κενές απειλές για αίτημα κήρυξης του Οργανισμού μας ως «παράνομου» αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση μια ανυπόστατη προσπάθεια φίμωσης της κοινωνίας των πολιτών και καταπάτησης της ελευθερίας του λόγου. Η Σύμβαση του Άαρχους, που έχει επικυρώσει η χώρα μας και που λέει ξεκάθαρα ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν ενδιαφερόμενα μέρη στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων, διαφεύγει του εν λόγω δημοσιογράφου στο συγκεκριμένο άρθρο. Όπως του διαφεύγει και ότι εν έτει 2019, ο χαρακτηρισμός των λειτουργών μας ως «αεράτες και στυλάτες» μπορεί να κριθεί από τον καθένα να φέρει μια δόση σεξισμού που δεν θεωρούμε ότι είναι αντιπροσωπευτική του υπόβαθρου μιας από τις σοβαρότερες εφημερίδες στο νησί.  
* Όσον αφορά στον χαρακτηρισμό ότι «σφυρίζουμε αδιάφορα» για έργα που απειλούν ανάλογα περιοχές Natura 2000 σε άλλες επαρχίες της Κύπρου, το μόνο που αξίζει να πούμε είναι ότι αποτελεί πλέον την εύκολη λύση για οποιονδήποτε αποφασίζει να μην μπει στον κόπο να ενημερωθεί πλήρως για το έργο ενός Οργανισμού, να θεωρεί ότι για οποιοδήποτε θέμα εκφέρει άποψη τη δεδομένη στιγμή ένας Οργανισμός αποτελεί και το μόνο πεδίο δράσης του.  
Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, εφόσον γίνεται με αλληλοσεβασμό και στη βάση επιχειρημάτων».
* Αυτά από πτηνολογικής πλευράς. Η μανία, πάντως, να αρνούνται να εννοήσουν τη χιουμοριστική διάσταση του ζητήματος σε πτυχές όπως αυτές που συγκεκριμενοποιούν θυμίζει τα nerds των γλυκανάλατων αμερικανικών κομεντί. Ας είναι, δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε όλοι σε όλα.

[email protected]