Τα αποτελέσματα των συζητήσεων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε σχέση με την αειφόρο εκπαίδευση, τις αειφόρες υποδομές και την αειφορία στον τουρισμό, παρουσιάστηκαν κατά την πρωινή σύνοδο της τελευταίας μέρας της 9ης Υπουργικής Συνόδου για το Περιβάλλον στην Ευρώπη, της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE).

 Ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου, σημείωσε ότι στην εκπαίδευση η αειφορία δεν είναι ένα ξεχωριστό θέμα, αλλά θα πρέπει να ενσωματωθεί στη ζωή και στη δράση των σχολείων μας. Στόχος, όπως είπε, είναι να αρχίσουμε κατά το δυνατό από μικρότερες ηλικίες από νωρίς στα σχολεία μας γιατί είναι ένα κατεπείγον θέμα.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα και να δράσουμε όλοι μαζί», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η ιδέα είναι ότι τα σχολεία θα δεσμεύονται στις αρχές της αειφορίας όχι μόνο μέσα από την τυπική εκπαίδευση, αλλά και με άλλους παράγοντες και έξω από το σχολείο και στην αλληλεπίδρασή τους με την κοινότητα.

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν πολλά παραδείγματα από διάφορες χώρες για το πώς μπορεί να κτιστεί μια νέα κουλτούρα και νοοτροπία.

Επείγουσα ανάγκη για επενδύσει στις πράσινες υποδομές

H Υφυπουργός Περιβάλλοντος της Γεωργίας Νίνο Ταντιλασβίλι, παρουσιάζοντας την έκθεση για της αειφόρες υποδομές ανέφερε ότι λόγω των επιπτώσεων του πολέμου και την πανδημίας είναι αναγκαίες λύσεις που να στοχεύουν σε όλες τις κρίσεις ταυτόχρονα. Οι αειφόρες υποδομές, πρόσθεσε, είναι ένα πολύ καλός τρόπος να αρχίσουμε, αποτελώντας μέρος την πολιτικής μας για ουδέτερο άνθρακα. Σημείωσε ότι τα κλιματικά φαινόμενα που βλέπουμε καθημερινά υπενθυμίζουν το επείγον του θέματος και πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις σε πράσινες υποδομές και σχετική μετατόπιση πόρων.

Παράλληλα, είπε ότι θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες για την ανοικοδόμηση των υποδομών στην Ουκρανία.

Ανέφερε ακόμα ότι γίνεται αξιολόγηση για διακοπή της χρηματοδότησης προγραμμάτων, που δεν είναι βιώσιμα.

Έκανε λόγο για ανάγκη ολιστικής προσέγγισης με τη βιωσιμότητα να εφαρμόζεται στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι βιώσιμες υποδομές μπορούν να συνδέσουν τις χώρες.

Ανέφερε επίσης ότι όλες οι λύσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την προστασία της βιοποικιλότητας και ότι οι αποφάσεις για την αειφόρο υποδομή «θα είναι μαζί μας για τα επόμενα 50 χρόνια».

Την ίδια ώρα είπε ότι είναι απαραίτητες οι δημόσιες διαβουλεύσεις πριν από την κατασκευή των υποδομών για να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα, ενώ είπε ότι το βάρος από την δημιουργία αυτών των υποδομών δεν πρέπει να το φέρουν οι ευάλωτοι.

Τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού και την κρίσιμη σημασία της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη.  

Επίσης σημείωσε ότι χρειάζεται δέσμευση από τους οργανισμούς και τις χώρες, ώστε να προωθήσουν κατευθυντήριες γραμμές και πρότυπα.

Ζητούμενο ο αειφόρος τουρισμός

Παρουσιάζοντας την έκθεση για τον αειφόρο τουρισμό, η Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας Μιρέλα Κουμπάρο ανέφερε ότι σε κάποιες χώρες ο τουρισμός συμβάλλει στις οικονομικές ανισότητες μεταξύ τουριστικών και μη τουριστικών προορισμών, ενώ κάποια εργαλεία για τον τουρισμό βλάπτουν την τοπική κουλτούρα και παραδόσεις. Είπε ότι υπάρχει ανάγκη για βιώσιμη χρηματοδότηση για τον τουρισμό.

Πρόσθεσε ότι οι περιβαλλοντικές πιέσεις από τον τουρισμό είναι προφανείς, αφού επηρεάζει την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα. Μίλησε για τον ρόλο της κυκλικής οικονομίας για αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ενώ είπε ότι οι Υπουργοί Περιβάλλοντος θα πρέπει να συνεργαστούν με τους Υπουργούς Τουρισμού, ενώ θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ κράτους, τοπικών κοινοτήτων, ΜΚΟ, επιχειρήσεων και άλλων εμπλεκομένων.

Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ωθηθούν προς το πρασίνισμα και πρέπει να εξοπλιστούν με γνώσεις για την αειφορία και την κυκλικότητα του τουριστικού τομέα.

Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη να παρέχεται στον καταναλωτή σαφής πληροφόρηση για το τουριστικό προϊόν και δείκτες για μέτρηση της αειφορίας του τουρισμού, ενώ σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν τα ΜΜΕ.

Αναφέρθηκε στη σημασία του σχετικού νομικού πλαισίου, στην εστίαση στην αειφορία, στην αξιοποίηση εργαλείων όπως αποφάσεις διεθνών οργανισμών και ψηφίσματα, ενώ είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει όριο στις τουριστικές δραστηριότητες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σε παρέμβασή του ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Σάββας Περδίος είπε ότι η Κύπρος είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς ένα υφυπουργείο τουρισμού έχει επαναπροσδιορίσει το τουριστικό προϊόν προς την κατεύθυνση της αειφορίας. Πρόσθεσε ότι δεν δουλεύουμε για τους τουρίστες, αλλά για τους ντόπιους, αναφέροντας ότι αν είναι ευτυχισμένος ο ντόπιος τότε θα είναι και ο επισκέπτης. Εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν να συμβάλουν περισσότερο στο μέλλον και ευχήθηκε αυτό που έκανε η Αλβανία που έβαλε μαζί το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος να επηρεάσει και άλλες χώρες.

Η Υπουργός της Αλβανίας είπε ότι η Αλβανία έχει καταστεί υπόδειγμα στο ότι οι δύο αυτοί τομείς δεν είναι εχθρικοί ο ένα με τον άλλο για αυτό περιέλαβε στο ίδιο χαρτοφυλάκιο περιβάλλον και τουρισμό. Πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις για το περιβάλλον πρέπει να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους φορείς του τουρισμού.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σε παρέμβασή του ανέφερε ότι σε αυτές τις γεμάτες προκλήσεις εποχές δεν πρέπει να χάσουμε την εστίαση από τον στόχο της δημιουργίας αειφόρων υποδομών, κάτι που αποτελεί των ακρογωνιαίο λίθο μετάβασης σε μιας πράσινη οικονομία για εξυπηρέτηση όχι μόνο των σημερινών αναγκών αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Είπε επίσης ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας, που έχει τεράστια επίδραση σε πολλούς τομείς πέραν της οικονομίας, με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και θα πρέπει να γίνει μετάβαση από το τρέχον μοντέλο σε ένα καινούριο κυκλικό μοντέλο.

Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στον τομέα του τουρισμού, πρόσθεσε, δημιουργεί ευκαιρία για να ενισχύσουμε την αειφορία την παραγωγικότητα και την απασχόληση.