Μια βόλτα στους φιλόξενους χώρους της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού πλησίον της εκκλησίας της Καθολικής είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος της φτώχειας αλλά και την αισθητή αύξηση των συνανθρώπων μας οι οποίοι έχουν ανάγκη για ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Εκεί στον φιλόξενο χώρο στο Αρχονταρίκι καθημερινά εκατοντάδες φοιτητές προσέρχονται για να λάβουν γεύμα που προσφέρεται απλόχερα από τη Μητρόπολη Λεμεσού, ξαλαφρώνοντας τις οικογένειές τους από επιπλέον έξοδα την ώρα που οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά, πρώτες ύλες και ενοικίων, έχουν τριπλασιαστεί.

Οι αριθμοί των φοιτητών που λαμβάνουν μέχρι σήμερα γεύμα αγάπης έχουν διπλασιαστεί μας εξηγεί ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Μαχαιριώτης, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητρόπολης Λεμεσού και προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής. Από τους 700 με 800 φοιτητές που λάμβαναν το προηγούμενο χρόνο το γεύμα αγάπης, σήμερα ο αριθμός έχει εκτοξευθεί στους 1.500. Το ίδιο όμως φαινόμενο καταγράφεται και στους ενήλικες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη μια μερίδα φαγητό.

«Ζούμε καθημερινά το δράμα πολλών τέτοιων ανθρώπων που έχουν την ανάγκη και ζητούν τη βοήθεια της εκκλησίας», αναφέρει στον «Φ» ο π. Φιλόθεος, σημειώνοντας πως «αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες των άπορων συνανθρώπων, οι οποίοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό και να βγάλουν τα προς το ζην».

Οι αριθμοί των γευμάτων που παρέχονται από τη Μητρόπολη αυξάνονται δραματικά και όπως μας αναφέρθηκε μέσα σε διάστημα 10 μηνών τα γεύματα αγάπης έχουν αγγίξει τις 3.000, καθημερινά. Ενδεικτικά, το προηγούμενο εξάμηνο οι μερίδες για τους φοιτητές αντιστοιχούσαν σε 700 λιγότερες, ενώ αύξηση κατά 300 μερίδες καταγράφεται και στα γεύματα αγάπης σε ενήλικους συμπολίτες μας. Σήμερα, οι φοιτητές που λαμβάνουν γεύμα ανέρχονται στους 1.500 και συνεχώς υπάρχει αυξητική τάση ενώ άλλοι 1.500 είναι οι ενήλικες. Την ίδια ώρα προσφέρονται και 100 μερίδες φαγητού για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών.

«Η καθημερινή τροφή για όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι σημαντική και η εκκλησία τους συμπεριφέρεται με σεβασμό και πολλή αγάπη σεβόμενη την προσωπικότητά τους και με πλήρη εχεμύθεια», μας αναφέρει ο π. Φιλόθεος τονίζοντας ότι η ανακούφιση που προσφέρεται αντικατοπτρίζεται μέσα από τα μάτια των ανθρώπων αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γεύματα αγάπης: Στόχος να έχουν όλοι ένα πιάτο φαΐ (εικόνες)

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο π. Φιλόθεος, αυτή τη στιγμή υπάρχει άλλη μια μεγάλη δυσκολία καθώς λόγω της απαγόρευσης των πλαστικών στις συσκευασίες γευμάτων, η Μητρόπολη καταβάλλει ένα μεγάλο κονδύλι έτσι ώστε να τοποθετεί σε συσκευασίες που να πληρούν τις υγειονομικές προδιαγραφές, βάσει των όρων που έχουν τεθεί για τα πλαστικά. «Λόγω του ότι έχουν καταργηθεί τα πλαστικά, η Μητρόπολη αυτή τη στιγμή καταβάλλει ακόμη ένα επιπρόσθετο κόστος έτσι ώστε να γεύματα να συσκευάζονται σε συγκεκριμένες επιτρεπόμενες συσκευασίες. Το κόστος ανέρχεται περίπου στις €30.000 τον χρόνο», είπε.

Οι ανάγκες είναι τόσο αυξημένες λόγω και της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. «Αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες λόγω αύξησης των αναγκών. Η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού βοηθά και με άλλους τρόπους τις πολλές και αυξημένες ανάγκες των άπορων συνανθρώπων μας προσφέροντας σε 300 και πλέον οικογένειες δέματα αγάπης αλλά και ενίσχυση ασθενών».

Η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, όπως μας ανέφερε ο π. Φιλόθεος, μόνο σε επίπεδο της καθημερινής σίτισης και παρασκευής των γευμάτων αγάπης, δαπανά περίπου €700.000 τον χρόνο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι παρά τις δυσκολίες θα εξακολουθεί να στέκεται αρωγός στο πλευρό των πολιτών μέσα από το μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο.