Εκτοξεύτηκαν οι αιτήσεις ασύλου φέτος στην Κύπρο σε σύγκριση με πέρσι με την αύξηση να φτάνει στο 93%, γεγονός που αποδίδεται στην εργαλειοποίηση της Κύπρου από την Τουρκία. 

Διακινητές σπρώχνουν μετανάστες μέσω της πράσινης γραμμής στις ελεύθερες περιοχές με αποτέλεσμα οι αιτητές ασύλου να έχουν φτάσει πλέον το 6% του πληθυσμού της χώρας, κάτι που μας δίδει την πρωτιά στις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Κύπρο περισσότεροι από 50.000 αιτητές ασύλου που είτε διαμένουν σε δομές φιλοξενίας, είτε είναι ελεύθεροι και τους ενοικιάζονται κατοικίες από το κράτος. 

Φέτος έχει παρατηρηθεί επίσης ένα ακόμα στοιχείο που οδηγεί τις Αρχές να έχουν αλλάξει τους προσανατολισμούς τους και έστρεψαν την προσοχή τους σε άλλες χώρες: Άλλαξε η γεωγραφική φυσιογνωμία των μεταναστών, αφού ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι πρώτες χώρες από τις οποίες έρχονταν οι αιτητές ασύλου ήταν η Συρία (λόγω του πολέμου) και της Ασίας, τώρα οι μετανάστες φτάνουν κατά χιλιάδες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Είναι μια αλλαγή που απασχολεί τις αρμόδιες Αρχές που προσπαθούν είτε να συνάψουν απευθείας συμφωνίες επιστροφής με τις χώρες αυτές, είτε μέσω άλλων ευρωπαϊκών χωρών να επιστρέφονται στις χώρες τους με ναυλωμένες πτήσεις της Frontex, του ευρωπαϊκού οργανισμού φύλαξης των συνόρων της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εφτά συλλήψεις για παροχή ασύλου και υποβοήθηση μεταναστών

Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί επισήμως ότι:

• Τα τελευταία δύο χρόνια εντείνεται συστηματικά η υβριδική απειλή της Τουρκίας και στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

• Μέχρι το 2020 οι παράνομες αφίξεις μέσω της πράσινης γραμμής αφορούσαν κατά κύριο λόγο Σύριους και Ασιάτες. 

• Από το 2021 πρώτες σε αφίξεις είναι οι εθνικότητες από την υποσαχάρια Αφρική, που φτάνουν στο νησί αεροπορικώς μέσω Κωνσταντινούπολης στην κατεχόμενη Κύπρο και διέρχονται με τη βοήθεια διακινητών στις ελεύθερες περιοχές από την Πράσινη Γραμμή. 

• Το σύνολο των αφιχθέντων χρησιμοποιούν δύο τουρκικών συμφερόντων αερογραμμές (Turkish airlines and Pegasus), ενώ το 80% των αφιχθέντων στα κατεχόμενα διαθέτουν εικονική «φοιτητική βίζα» στα λεγόμενα πανεπιστήμια του ψευδοκράτους.

• Το 85% των αφιχθέντων είναι μονήρεις άνδρες ηλικίας 18 με 38 ετών, ενώ κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζεται και στις αφίξεις των ασυνόδευτων παιδιών. 

• Το αεροπορικό τους εισιτήριο συνήθως καταβάλλεται από τον διακινητή και με την άφιξή τους παραχωρείται VISA 60 ημερών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι τον Σεπτέμβριο φέτος υποβλήθηκαν 16.705 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, σε σύγκριση με 8.650 την ίδια περίοδο πέρσι. 

Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξή του στο Euronews, o υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε ότι, «δυστυχώς η Κύπρος, ως κράτος μέλος, καταγράφει μια ανεπιθύμητη για εμάς πρωτιά. Έχουμε φτάσει αισίως στο 6% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποτελείται από αιτητές ασύλου. Είναι ένας αριθμός εξαιρετικά μεγάλος και πρωτόγνωρος για τα ευρωπαϊκά δρώμενα, εάν φανταστεί κάποιος και συγκρίνοντας την αναλογία και το ποσοστό που επικρατεί στην Ελλάδα ή στην Ιταλία, που είναι κάτω από τη μονάδα. Εδώ φτάσαμε αισίως το 6%. Είναι πέραν των 50.000 και βεβαίως οι συνθήκες υποδομής και υποδοχής πλέον ασφυκτιούν. Οι δυνατότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Μπορεί να είμαστε ευγνώμονες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τα τέσσερα τελευταία χρόνια χρηματοδότησε με ένα ποσό της τάξης των 117 εκατ. ευρώ την Κυπριακή Δημοκρατία για τα θέματα υποδοχής, αλλά την ίδια ώρα ο Κύπριος φορολογούμενος έχει συνεισφέρει πρόσθετα με αυτό το ποσό, από τον εθνικό προϋπολογισμό, ακόμα 188 εκατ. ευρώ για να μπορέσουμε ακριβώς να ανταποκριθούμε. Η κατάσταση λοιπόν είναι εξαιρετικά δύσκολη», σημείωσε ο κ. Νουρής.

Αργούν οι 300, μεγάλες επιστροφές

Η Κυβέρνηση προωθεί τρία μέτρα για ανακοπή των μεταναστών από την Πράσινη Γραμμή. Η τοποθέτηση συρματοπλέγματος, ηλεκτρονικών ματιών και η πρόσληψη 300 ειδικών αστυνομικών για να αποτρέπουν την είσοδο μεταναστών. Τα δύο τελευταία μέτρα καθυστερούν, ειδικά η πρόσληψη των αστυνομικών λόγω κονδυλίου.  

Παράλληλα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για επιστροφές όσων απορρίπτονται οι αιτήσεις τους. Φέτος, έγινε κατορθωτό να επιστραφούν 5.415 αιτητές σε σύγκριση με 2320 πέρσι, 1272 το 2020, 417 το 2019 και 695 το 2018.

€300 μέσω τυφλών σημείων

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των αρμοδίων Αρχών, το 94% των παράνομων διελεύσεων προς τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές εισρέουν από την πράσινη γραμμή. 

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια κατά κύριο λόγο, πέραν των Σύρων, οι αφιχθέντες ήταν από την Ασία, την Ινδία, το Πακιστάν το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, τους τελευταίους περίπου 18 μήνες έχει αλλάξει ολοκληρωτικά αυτή φυσιογνωμία. Όλοι σχεδόν προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική. Αυτοί οι άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική ταξιδεύουν με τουρκικών συμφερόντων αερογραμμές στην Κωνσταντινούπολη, από την Κωνσταντινούπολη φτάνουν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου στη Λευκωσία, στην κατεχόμενη Λευκωσία, και από εκεί πληρώνοντας ένα συμβολικό ποσό 200-300 ευρώ στους διακινητές, περνούν από τα λεγόμενα «τυφλά σημεία» της πράσινης γραμμής.