Παρά την παραδοχή χθες του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ασθενείας έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας και των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι άνω των 63 θα εξακολουθούν να μην είναι δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος. Μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο, όταν η Επιτροπή Εργασίας θα εξετάσει εκ νέου το θέμα και συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί εκ νέου, προκειμένου να δικαιούνται επίδομα ασθενείας και  άτομα πέραν του 63ου έτους.

Το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία εδώ και μία δεκαετία αφαιρεί στην ουσία το δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας αλλά και επιδόματος ανεργίας σε άτομα που αν και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης στο 63ο έτος επιλέγουν να εργάζονται μέχρι το 65ο έτος, προκειμένου να γλιτώσουν το «πέναλτι» του 12%. Η κυβέρνηση, μετά από πιέσεις, επιχείρησε και στο παρελθόν να διορθώσει τη στρέβλωση, ωστόσο το νομοσχέδιο που κατέθεσε στο παρελθόν «άλλαξε» από την πλειοψηφία της Βουλής, με αποτέλεσμα ο ΠτΔ να προβεί αρχικά σε αναπομπή και ακολούθως σε αναφορά στο Ανώτατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μετά από διευθέτηση που είχε η πρώην υπουργός Εργασίας με την Επιτροπή Εργασίας και παρά τις δικαστικές διαδικασίες, το νομοθέτημα κατατέθηκε εκ νέου στη Βουλή. Το νομοσχέδιο είναι το ίδιο που κατατέθηκε και στο παρελθόν, με αποτέλεσμα, η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής να μην διευκολύνεται για ψήφιση του, καθώς οι προϋποθέσεις που υπήρχαν προηγουμένως για κατοχύρωση του δικαιώματος δεν άλλαξαν.  Οι αναφορές του προέδρου της επιτροπής Ανδρέα Καυκαλιά έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας με τον υπουργό Εργασίας, με τον τελευταίο να τον Σεπτέμβριο για εξελίξεις γύρω από το θέμα. Σημειώνεται ότι ενώπιον του Ανωτάτου εκκρεμεί και αναφορά για την απόφαση της Βουλής και για παροχή ανεργιακού επιδόματος για τους άνω των 63 ετών, με τον κ. Καυκαλιά να μην αποκλείει εξελίξεις από το δικαστήριο πριν την επανεξέταση του ζητήματος.