«Βραχνά» για το Κέντρο Αίματος αποτελούν κάθε χρόνο οι καλοκαιρινές διακοπές των Κυπρίων, περίοδο κατά την οποία η επάρκεια στα αποθέματα αίματος μειώνεται δραματικά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει αφάνταστα η ζωή των χρόνιων ασθενών, των οποίων η κατάσταση της υγείας εξαρτάται άμεσα  από τη λήψη αίματος.

Αυξημένες αναμένεται να είναι οι ανάγκες του Κέντρου Αίματος τον επόμενο μήνα, αφού ο περισσότερος κόσμος θα βρίσκεται σε θερινές διακοπές, δήλωσε στο philenews η προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος, Άντρη Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι «κάθε χρόνο ο Αύγουστος αποτελεί ένα δύσκολο μήνα για τις ανάγκες αίματος».

Η κα Παναγιώτου επεσήμανε ότι προς το παρόν είναι ικανοποιητικά τα αποθέματα αίματος, εντούτοις χτύπησε καμπανάκι για τον ερχόμενο μήνα, οπότε και οι ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν.

Σημείωσε ακόμη ότι προβλήματα δημιουργεί και η πανδημία, αφού πολλοί εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι είτε νοσούν και βρίσκονται σε απομόνωση, είτε είναι στενές επαφές περιστατικών κορωνοϊού, δεν μπορούν να μεταβούν στα κατά τόπους σημεία για αιμοδοσία.

«Προσπάθεια για κάλυψη των αυξημένων αναγκών πραγματοποιείται μέσω της οργάνωσης αιμοδοσιών σε περιοχές, όπου συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως στις παράλιες περιοχές του νησιού», ανέφερε η κα Παναγιώτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινά χρειάζονται γύρω στις 250 με 300 φιάλες αίμα για κάλυψη των αναγκών. Η κα Παναγιώτου διευκρίνισε ότι κάποιες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα βρέφη, χρειάζονται αίμα μερικών μόλις ημερών και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η συνεχής ροή στη λήψη αποθεμάτων αίματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, Μίλτος Μιλτιάδους ανέφερε ότι η μειωμένη επάρκεια στα αποθέματα αίματος τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργεί προβλήματα στους χρόνιους ασθενείς και ως εκ τούτου πρέπει να γίνεται εκ των προτέρων προγραμματισμός.

Κληθείς να εκφέρει γνώμη για το πώς μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα της μειωμένης επάρκειας, που παρατηρείται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια του έτους, ο κ. Μιλτιάδους αναφέρθηκε στις σκέψεις που γίνονται από πλευράς Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας μαζί με το Υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς για επαναφορά του Εθνικού Συμβουλίου Αιμοδοσίας, η λειτουργία του οποίου αναμένεται ότι θα ενισχύσει, μέσω διαφόρων ενεργειών, τις προσπάθειες για εξασφάλιση της αναγκαίας επάρκειας αποθεμάτων αίματος.

Τόνισε ακόμη ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερη σημασία στη στρατηγική διαφώτισης του κόσμου, αφού η πανδημία προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο θέμα των εκστρατειών ενημέρωσης του κοινού, ενώ καταληκτικά έστειλε το μήνυμα στους εθελοντές αιμοδότες ότι είναι αναγκαίο να προγραμματίσουν την αιμοδοσία τους, πριν μεταβούν για διακοπές, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι και οι χρόνιοι ασθενείς, που έχουν σταθερές ανάγκες αιμοληψίας, θα μπορέσουν να περάσουν ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι.