Μία καλή προσπάθεια σε εξέλιξη από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) για να προσφέρει ακίνητα προς ενοικίαση (οικιστικά) με προσιτό ενοίκιο. Η εξαγγελία τόσο του οργανισμού αυτού, όσο και άλλων (π.χ. Δήμος Λεμεσού) για να βοηθήσουν στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα για την πληρωμή ενοικίων (ιδιαίτερα τώρα με την επικρατούσα τάση αύξησης) είναι αξιοπρόσεκτη, άνκαι όχι αρκετή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Είχαμε εισηγηθεί και στο παρελθόν δικές μας σκέψεις και επαναλαμβάνουμε/επεκτείνουμε τις εισηγήσεις μας και σήμερα.

Όσο καλή και να είναι η προσπάθεια του ΚΟΑΓ να βοηθήσει με την προσφορά, μετά από 2-3 χρόνια, νέων μονάδων για τον σκοπό αυτό, είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί η ζήτηση στο άμεσο μέλλον.

Η διαχείριση των κοινοχρήστων από τον ΚΟΑΓ είναι μια καλή πρόταση, μια και η μη πληρωμή και η κακή συμπεριφορά ενοικιαστών είναι μια σοβαρή «κατάρα» στη δυσλειτουργία των ενοικιάσεων και αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους αποτροπής ενδιαφερόμενων αγοραστών για εισόδημα (ενοικίαση).

Οι αναπτύξεις από τον δημόσιο τομέα (ΚΟΑΓ) για να έχουν κάποια ελπίδα οικονομικής βιωσιμότητας, χρειάζονται μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό ίσως να έχει ως αποτέλεσμα την γκετοποίηση της ανάπτυξης, κάτι παρόμοιο που συμβαίνει με τους μεταπολεμικούς συνοικισμούς, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε, όμως, να βοηθήσει στην πιο πάνω προσπάθεια, (και) με μεμονωμένες μονάδες, όπου και αυτές βρίσκονται.

Η αγορά π.χ. διαμερίσματος προς ενοικίαση ή και η ενοικίαση υφιστάμενων μονάδων από υπάρχοντες ιδιοκτήτες προσφέρεται. Δηλαδή, γιατί να μην προσφέρει ο υφιστάμενος ιδιοκτήτης τη μονάδα του προς ενοικίαση (ΚΟΑΓ) και αυτός να τις υποενοικιάζει στους αιτητές, μια και ο ιδιοκτήτης θα γνωρίζει ότι η είσπραξη του ενοικίου του θα είναι «σίγουρη» και η απαλλαγή από την είσπραξη των κοινοχρήστων θα είναι κίνητρο για μείωση του ενοικίου που θα ζητούν;

Ο καθορισμός προσιτού ενοικίου μπορεί να είναι βάσει ενός ποσοστού 2%-3% επί της αγοραίας αξίας και/ή τον καθορισμό ενοικίων ανά περιοχή/ποιότητα, βάσει προϋπάρχοντος καταλόγου ενοικίων της περιοχής.

Για αγορά μονάδας για ενοικίαση που υπόκειται σε ΦΠΑ θα πρέπει το ΦΠΑ να μειωθεί από το 19% στο 5%. Σε περίπτωση αγοράς προς ενοικίαση η μονάδα θα έχει αυξημένο κόστος 19% για το ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, για ένα διαμέρισμα των έστω 100 τ.μ., το κόστος θα αυξηθεί κατά (100 τ.μ. χ €1.500/τ.μ. χ 19%) ±€29.000, που με ένα αναμενόμενο ενοίκιο 3% ανά έτος, το κόστος της ενοικίασης θα αυξηθεί σε ±€75/μήνα.

Άμεση έξωση για τη μη πληρωμή ενοικίου/τήρηση των όρων ενοικίασης εντός π.χ. περιόδου 3 μηνών από τν μη τήρηση των υποχρεώσεων του ενοικιαστή.

Περίοδος ενοικίασης ελάχιστη 3 χρόνια, με χρονιαίο έλεγχο από τον ιδιοκτήτη/ΚΟΑΓ για την κατάσταση του ακινήτου.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να καλύπτει την ασφάλεια και συντήρηση που οφείλεται στη φυσική φθορά.

Σε περίπτωση αγοράς με μειωμένο ΦΠΑ στο 5%, ο αγοραστής/ιδιοκτήτης να μπορεί να πωλήσει τη μονάδα και μετά την περίοδο 8-10 ετών και εάν το κάνει πριν να επιστρέψει την αναλογία του στο κράτος.

Μονάδες που θα προσφέρονται προς ενοικίαση προσιτού ενοικίου να δικαιούνται αυτόματα την επέκτασή τους κατά 20%, με άμεση έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας.  

Ασφαλώς και δεν πρόκειται να λυθεί στην ολότητά του το θέμα, αλλά τα πιο πάνω είναι μια αρχή και με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι σίγουρη η αυξημένη προσφορά, που θα είναι άμεση (την επόμενη ημέρα). Ο καιρός είναι πολύ κατάλληλος για τέτοιου είδους επενδύσεις, ιδιαίτερα όταν ληφθούν υπόψη οι αρνητικοί τόκοι, τα πολυάριθμα προβλήματα που υπάρχουν στις ενοικιάσεις (προβλήματα που θα αναλάβει ο ΚΟΑΓ).

Όλα προέρχονται από τις δικές μας εμπειρίες, με πρακτικά παραδείγματα και πρακτικές (όχι θεωρητικές) εισηγήσεις.

Καταλήξαμε λοιπόν ότι μια λύση υπάρχει (για το πιο πάνω και άλλα θέματα), εκείνη της δημιουργίας Υφυπουργείου Εσωτερικών, με νέους ανθρώπους στην ηγεσία, «τύπου» Σ. Περδίου (Υφυπουργός Τουρισμού) και Νατάσας Πηλείδου (πρώην Υφυπουργός Ναυτιλίας, τώρα Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας), νέοι άνθρωποι μη πολιτικά αγκυλωμένοι και με όρεξη για δουλειά, που με τόλμη και παρρησία να μπορούν να ενσκύψουν σε χρόνια θέματα για τα κακώς έχοντα.

Θα προσέξατε αγαπητοί μας αναγνώστες, εκείνοι τουλάχιστον που μας παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της δικής μας δημοσιογραφίας των 42 ετών, ότι στα πρόσφατα χρόνια εκφράζαμε τη δυσφορία μας για θέματα της οικοδομικής βιομηχανίας, που οι εκάστοτε κυβερνώντες και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών ολίγον καταλαβαίνουν και πιο ολίγο ενεργούν ανάλογα προς αντιμετώπιση των κακώς εχόντων/καλυτέρευση της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων.

Στα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα μας για το θέμα που αφορά τις φοιτητικές εστίες (προ ενός έτους), στο θέμα των κοινοχρήστων (σχόλια επί του νέου νομοσχεδίου), την μαφία σε ορισμένες τοπικές αρχές για συγκάλυψη παρανομιών, θέματα που αφορούν στην έκδοση τίτλων, την αδράνεια του «Συμβούλου του Κράτους» ΕΤΕΚ,  την αναβάθμιση χώρων πρασίνου κλπ κλπ, είναι ορισμένα από τα θέματα που θα μπορεί ένα Υφυπουργείο Εσωτερικών να εξετάσει.