Τον περασμένο Σεπτέμβρη η γυναίκα μου έφερε στον κόσμο το παιδί μας. Οι γιατροί εντόπισαν όγκο στη σύζυγό μου, τον οποίο αφαίρεσαν και έστειλαν για βιοψία. Πριν από τρεις μέρες μάς τηλεφώνησαν να πάμε και θέλει ο γιατρός να μας μιλήσει. Πήγαμε και μας είπε ότι η σύζυγός μου δεν έχει καρκίνο, όμως η βιοψία που έγινε τον Νοέμβρη του 2017 έδειξε ότι χρήζει διερεύνησης με ειδικά μηχανήματα. Πέρσι είχαμε κάρτα για δωρεάν νοσηλεία, όμως φέτος δεν έχουμε, διότι στο μεταξύ πήρε αύξηση η σύζυγός μου και απώλεσε το δικαίωμα να κατέχει κάρτα νοσηλείας. Ρώτησα εάν δικαιούμαστε παράταση στην ισχύ της κάρτας που κατέχουμε, λόγω του ότι ο όγκος εντοπίστηκε κατά την περίοδο που ήταν σε ισχύ η κάρτα νοσηλείας. Μας είπαν ότι έπρεπε να προβούμε σε σχετικές ενέργειες τον Νιόβρη του 2017 όταν έγινε η βιοψία. Τους είπαμε ότι μόλις τώρα μας ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα, όμως αυτοί επέμειναν ότι δεν δικαιούμαστε κάρτα νοσηλείας και θέλουν να πληρώσουμε για τις σχετικές εξετάσεις. 
Ανδρέας Ν.

Τηλεφωνήσαμε στο γραφείο του Υπουργού Υγείας και η εκεί λειτουργός που απάντησε στην κλήση, μας παρέπεμψε στο κέντρο έκδοσης καρτών νοσηλείας στα τηλέφωνα 22605349 και 22605474. Τηλεφωνήσαμε και προς μεγάλη μας έκπληξη απάντησαν στην κλήση μας και η εκεί λειτουργός απάντησε στα ερωτήματα του αναγνώστη μας. Όπως μας εξήγησε οι ασθενείς με καρκίνο τυγχάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κρατικό νοσηλευτήρια με ειδική κάρτα που τους παραχωρείται.
Στην περίπτωση της συζύγου του αναγνώστη μας που δεν έχει ευτυχώς σχέση με καρκίνο είναι διαφορετικά τα πράγματα. Εάν τα εισοδήματά της είναι λίγο πάνω από αυτά που ισχύουν για έκδοση κάρτας νοσηλείας, δικαιούται επιστολή στην οποία να αναφέρεται το μέγιστο ποσό που θα επιβαρυνθεί στο νοσοκομείο. «Πρέπει να πάει στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη και να υποβάλει αίτημα για κάρτα δωρεάν νοσηλείας. Το ΚΕΠ θα παραλάβει την αίτηση, θα την περάσει στο σύστημα και θα της δώσει απορριπτική επιστολή στην οποία θα αναφέρεται το μέγιστο ποσό επιβάρυνσης σε περίπτωση νοσηλείας της σε κρατικό νοσοκομείο» μας εξήγησε.