** Όποιος γυμνασιάρχης θέλει να επιδείξει πυγμή και νοοτροπίες που απορρέουν από εγκέφαλο με δικτατορικά κύτταρα, έχει κάθε ευχέρεια να το κάνει επικαλούμενος τους κανονισμούς. Αλλά, αν έχεις λίγο μυαλό, λίγο δεν θέλει πολύ, δεν το κάνεις στην τελετή αποφοίτησης των μαθητών. Άντε και ήταν στην τελετή πέντε ή δέκα μαθητές με κόμες… ακανόνιστες. Άντε, να ήταν και αξύριστοι. Άντε, να ήταν και με κοντοπαντέλονα. Θα έβλαπταν την Παιδεία; Θα ανέτρεπαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα; Ένα απολυτήριο θα πάρουν και θα φύγουν. Άστους ήσυχους, να πάνε στο καλό, βρε αθεόφοβε! Σε αυτούς που θα φύγουν θα επιβάλεις τους κανονισμούς; Για να αναστατώνεις όλη την κοινωνία με τις εμμονές σου;

** Ξέρετε καμιά ιδιωτική επιχείρηση στην οποία αποφασίζει ο ιδιοκτήτης να χρησιμοποιήσει χώρους της επιχείρησής του για να στήσει νέες εργασίες που αποφάσισε και δεν του το επιτρέπουν οι εργαζόμενοι; Ξέρετε καμιά ιδιωτική κλινική όπου ο κλινικάρχης αποφασίζει να αξιοποιήσει χώρους της κλινικής του για να τους χρησιμοποιήσουν νέοι γιατροί με τους οποίους θα συνεργαστεί, αλλά δεν του το επιτρέπουν οι γιατροί που εργάζονται εκεί; Στα δημόσια νοσοκομεία γιατί μπορεί να συμβαίνει και να το συζητούν ως να είναι και κάτι νορμάλ; Αυτό συμβαίνει με τα εφημερεύοντα ιατρεία. Συμφώνησε ο ΟΚΥπΥ να παραχωρήσει στον ΟΑΥ κάποιους χώρους -και να εισπράττει ενοίκια- για να εργάζονται εκεί ιδιώτες προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ τα Σαββατοκύριακα να βοηθούν κόσμο. Ε, δεν μπορεί να το κάνει αν δεν εγκρίνει η συντεχνία των γιατρών του δημοσίου.

** Έκατσαν τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων προέδρων και αποφάσισαν ότι συμφωνούν στη διοργάνωση τηλεοπτικών συζητήσεων (debates) «με κανόνες που θα στηρίζονται στη βάση της διαφάνειας και της ισοτιμίας», όπως λέει η κοινή τους ανακοίνωση. Τα κανάλια τα ρώτησαν; Διότι, από ό,τι ξέρω, είναι δουλειά των καναλιών και των δημοσιογραφικών τους ομάδων να οργανώνουν συζητήσεις, όταν κρίνουν ότι ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη. Τα εκλογικά επιτελεία αποφασίζουν πότε θα γίνουν τα ντιμπέιτ; Θα μου πεις, ντιμπέιτ γίνονται σε όλες τις δημοκρατικές χώρες. Ναι, αλλά γίνονται λίγο πριν από τις εκλογές, όχι οκτώ μήνες πριν. Να ξεκαθαρίσει πρώτα ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί της κοινής γνώμης, δυο, τρεις, τέσσερις και να κάνουν τα ντιμπέιτ τους να μπορεί κι ο κόσμος να τους παρακολουθεί και να κρίνει. Τώρα, είναι ακόμα στις προπονήσεις και θέλουν να τους ανακηρύξουμε και πρωταθλητές!

** Θα γεμίσουμε τη νεκρή ζώνη με φωτοβολταϊκά, έλεγε ο Γιαννάκης Κασουλίδης, για να παίρνουν ρεύμα και οι Τουρκοκύπριοι, που έχουν προβλήματα με διακοπές ηλεκτρισμού. Διότι, ως γνωστόν, η νεκρή ζώνη είναι νεκρή επειδή δεν έχει φωτοβολταϊκά και όχι επειδή θέλουμε να κρατάμε σε κάποια απόσταση τον κατοχικό στρατό για λόγους ασφαλείας. Τέλος πάντων, οι Τουρκοκύπριοι, λοιπόν, όταν τα έλεγε αυτά ο Κασουλίδης, παραλάμβαναν δώρο από την Τουρκία δύο γεννήτριες 25 μεγκαβάτ κι έκαναν και τελετή στο λιμάνι της Αμμοχώστου για να τις υποδεχτούν. Να τους ρωτήσει ο κ. Κασουλίδης, μην βάλουμε τα φωτοβολταϊκά άδικα αν δεν τα χρειάζονται. Μετά μπορεί να έχουμε προβλήματα, να μην μας αφήνουν να τα αξιοποιήσουμε διότι θα πρέπει να κάνουμε δίκαιο διαμοιρασμό του ήλιου που είναι φυσικός πλούτος, όπως το φυσικό αέριο.

** Τι να πεις! Εδώ ο Ερχάν Αρικλί, αρχηγός των εποίκων, «υπουργός» του κατοχικού καθεστώτος και καταζητούμενος για τον φόνο του Ισαάκ, ο οποίος θεωρεί ότι δεν υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, κατηγορούσε προχτές την Κυπριακή Δημοκρατία διότι αρνείται να δώσει υπηκοότητα και διαβατήρια στα παιδιά «μεικτών γάμων». Είναι διπλοπροσωπία, λέει, να μην αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά γάμου των κατεχομένων. Κάθε μέρα, λέει, περνούν εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά με την ταυτότητα του ψευδοκράτους και βγάζουν ασφάλεια αυτοκινήτου με το δίπλωμα του ψευδοκράτους, αλλά «μόνο γι’ αυτά τα παιδιά που θέλουν την υπηκοότητα λες “ψεύτικο” το πιστοποιητικό γάμου».

Έλα, ντε! Να θεωρεί ο έποικος εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά να έχει και παράπονο που δεν δίνει υπηκοότητα σε παιδιά εποίκων.

Όλα τα παράλογα στο χωρκό μας θα τα δούμε!