Από την Σλοβενία μέχρι την Ολλανδία το Μπαλί, το Βιετνάμ, το Λάος, τη Σαϊγκόν και το Κολόμπο, η πεζογράφος και ποιήτρια Ελλάδα Σοφοκλέους, μας ταξιδεύει σε φόντο λευκό και μοιράζεται μαζί μας την μαγική εμπειρία της ανακάλυψης νέων τόπων και ανθρώπων. 

– Τι σημαίνουν για σας τα ταξίδια; Το ταξίδι είναι για μένα τρόπος ζωής, πάθος. Κάθε φορά που βρίσκομαι σ΄έναν καινούργιο προορισμό νιώθω να αλλάζω, να μεταμορφώνομαι, να γίνομαι άλλος άνθρωπος. Τριγυρνώ στον κόσμο από μια βαθύτερη ανάγκη της ψυχής. Ανακαλύπτω τον δρόμο μου μέσα στον δρόμο και την οδοιπορία, εκεί όπου δεν υπάρχουν εμπόδια να κλείνουν την πόρτα στο όνειρο.

– Τι είναι αυτό που αναζητάτε κάθε φορά που ετοιμάζεστε για ένα ταξίδι; Στα ταξίδια μου αναζητώ το πρωτόγονο, το αυθεντικό και το αληθινό. Προτιμώ να ταξιδεύω σε ασιατικές χώρες που συγκεντρώνουν  αυτά τα χαρακτηριστικά. Με γοητεύει η επαφή μου με τους απλούς ανθρώπους της υπαίθρου που διατηρούν την αγνότητα και την απλότητά τους. Είναι ικανοποιημένοι με όσα έχουν και δεν αναζητούν περισσότερα. Αυτό είναι και το μυστικό για την ευτυχία. Έτσι θα τους δείτε μ΄ ένα χαμόγελο μόνιμα, μια πηγαία καλοσύνη και εγκαρδιότητα. Με ελκύει επίσης η τροπική φύση, η πλούσια βλάστηση, οι κοκκοφοίνικες, ο εξωτισμός, η ποιητικότητα που αποπνέει το τοπίο. 

– Περιγράψετε μας ένα βίωμα από τα ταξίδια που σας έμεινε αξέχαστο; Από κάθε ταξίδι μου υπάρχει ένα βίωμα που με εντυπωσίασε περισσότερο και μου έμεινε εξέχαστο. Θα επικεντρωθω όμως στον πόλεμο του Βιετνάμ και τις αμέτρητες συνέπειές του γιατί είναι ένα θέμα τόσο επίκαιρο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που αυτή τη φορα συμβαίνει στην Ευρώπη, στη γειτονιά μας, δίπλα μας! Από την πρώτη κιόλας μέρα στο Βιετνάμ κατευθυνθήκαμε προς το Κου Τσι, το περίφημο αμυντικό σύστημα, που ήταν το στοίχημα των Βιετκόνγκ μαχητών στην αναμέτρηση με την Αμερική, ένα στοίχημα που τελικά κερδήθηκε και υποχρέωσε την υπερδύναμη να αποσυρθεί από τον πόλεμο, θέτοντας τέρμα σ΄ ένα μακροχρόνιο μακελειό που στοίχισε τη ζωή σε εκατομύρια ανθρώπους. Πρώτα επισκηνής και ύστερα μια αυτοψία επί τόπου στο Κου Τσι. Η εμπειρία αυτή με συγκλόνισε και με σημάδεψε γι΄αυτό και έκανα μια ευχή: ποτέ πια πόλεμοι!

​​– Ποιοι συγγραφείς σας έχουν επηρεάσει;  Έχω διαβάσει αρκετούς Έλληνες συγγραφείς που έγραψαν ταξιδιωτική λογοτεχνία, τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Ι.Μ.Παναγιωτόπουλο, τον Κώστα Ουράνη, τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, αλλά εκείνος που με άγγιξε και με επηρέασε περισσότερο ήταν ο Καζαντζάκης. Ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος αλλά και ο Παπαντωνίου έχουν γράψει λίγα αλλά εξαιρετικά ταξιδιωτικά βιβλία. 

– Τα ταξίδια έχουν επηρεάσει τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή; Τα ταξίδια με επηρέασαν καθοριστικά στον τρόπο που σκέφτομαι, που αντιμετωπίζω τη ζωή. Έχουν αλλάξει οι προτεραιτότητές μου. Έμαθα να αντικρίζω με άλλη οπτική τον κόσμο. Να ανακαλύπτω την ευτυχία στις απλές, καθημερινές στιγμές. Η πρώτη εμπειρία από την Ασία ήταν ένα τράνταγμα και μια ανατροπή. Έγινα μάρτυρας της πείνας, της στέρησης, της εξαθλίωσης των ανθρώπων που είναι έξω και πέρα από κάθε υποψία του δυτικού κόσμου της ευμάρειας. Θαύμασα όμως τη στάση ζωής των ανθρώπων, το θάρρος, τη μαχητικότητα, τη γενναιοψυχία τους. Η Ασία για μένα ήταν ένα μάθημα ζωής! Είναι η ήπειρος που με στιγμάτισε, με έκανε καλύτερο άνθρωπο.

 

Η ΣΙΩΠΗ ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΛΕΥΚΟ
Εκδ. Το Ροδακιό
Σελ. 152 Τιμή €15.90

 

[email protected]

Ελεύθερα, 3.4.2022.