Έξι περίπου μήνες μετά την επισμημοποίηση της εξαγοράς του κτιριακού συγκροτήματος του παλιού ΚΕΝ Πάφου από τον Δήμο Γεροσκήπου, οι διεργασίες για την αξιοποίηση του τεράστιου χώρου είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Η δημοτική αρχή, με τη συνδρομή και του ΕΤΕΚ που ενεργεί συμβουλευτικά, προωθεί τα σχέδια για την ακριβή ανάπτυξη που θα γίνει στην έκταση, αλλά και την προστασία και ανάδειξη των διατηρητέων κτισμάτων που αυτή περιλαμβάνει.

Αν και η συγκυρία με την οικονομική επιδείνωση όλων των δεικτών το τελευταίο διάστημα δεν ευνοεί μεγάλους σχεδιασμούς, το καλό στην περίπτωση αυτή, παρατηρούν παράγοντες του Δήμου Γεροσκήπου, είναι ότι η συμφωνία των 2,5 εκατομμυρίων μεταξύ Δήμου και Τράπεζας Κύπρου προνοεί πως η αποπληρωμή του δανείου για την εξόφληση του ποσού εξαγοράς δεν θα αρχίσει άμεσα, αλλά σε ένα χρονικό ορίζοντα τριετίας.

Το γεγονός αυτό ουσιαστικά εξασφαλίζει στον Δήμο μια σχετική άνεση στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, αφού του παρέχει την δυνατότητα να έχει εξασφαλισμένο το ποσό χωρίς να αγχώνεται για χρονοδιαγράμματα. Οι εν λόγω παράγοντες τόνισαν ότι μπορεί η δημοτική αρχή να έχει ήδη προχωρήσει τις επαφές με τράπεζες για το δάνειο λόγω της υποχρέωσης της να αναζητήσει τα επιτόκια που προσφέρονται, ωστόσο η συμφωνία για την έναρξη αποπληρωμής σε τρία χρόνια από την εξαγορά, καθιστά τον Δήμο έτοιμο για την αποπληρωμή των δόσεων.

Όπως είναι επίσης γνωστό, ο Δήμος έχει έλθει σε συμφωνία με το ΕΤΕΚ προκειμένου ο επιστημονικός φορέας να ενεργεί βοηθητικά και συμβουλευτικά προς την δημοτική αρχή στο θέμα της μεγάλης ανάπτυξης που σχεδιάζει ο Δήμος και στον κεντρικό του ιστό, μετά την αγορά του παλιού ΚΕΝ Πάφου.

«Επειδή πρόκειται για τεράστια έκταση και για κτίρια διατηρητέα με πολύ μεγάλη αξία και σημασία», παρατήρησαν αρμόδιοι του Δήμου, « έχουμε συμφωνήσει με το ΕΤΕΚ να συνδράμει τους σχεδιασμούς που θα εκπονούμε ώστε η ανάπτυξη αυτή να είναι η αρμόζουσα».

Παράλληλα, η δημοτική αρχή με την εμπλοκή και άλλων επιστημόνων και τεχνοκρατών, προχωρεί στην προεργασία σε όλους τους τομείς ώστε το τεράστιου μεγέθους έργο της ανάπλασης να αρχίσει να υλοποιείται κατά το δυνατό συντομότερα.

Οι σχεδιασμοί, μετά τη συμφωνία Δήμου Γεροσκήπου και Τράπεζας Κύπρου για αγορά του ιστορικού χώρου από την τοπική αρχή, θα ξεκινήσουν άμεσα με στόχο την ανάδειξη και προστασία των διατηρητέων τμημάτων της έκτασης, αλλά και την οργανική σύνδεση της με τον υπόλοιπο κεντρικό ιστό της Γεροσκήπου.