Χωρίς συμφωνία για τα σημεία στα οποία έχουν εκφραστεί ανησυχίες από κράτη μέλη κατέληξε η συζήτηση των 27 αντιπροσώπων των κρατών μελών σε έκτακτη συνάντηση της COREPER στις Βρυξέλλες, αναφορικά με το εμπάργκο στην εισαγωγή Ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ στο πλαίσιο του 6ου πακέτου κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

οι διμερείς διαβουλεύσεις συνεχίζονται, ενώ αναμένεται ο προγραμματισμός νέας COREPER από τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου.

Όπως φαίνεται οι δυσκολίες παραμένουν με την Κομισιόν να προσπαθεί να αποφύγει ενα ενδεχόμενο αδιέξοδο με διαφοροποιημένες προτάσεις και τα κράτη μέλη να συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους και τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που μίλησε στον Τύπο εκ μέρους του Συμβουλίου και της Κομισιόν, τα κράτη μέλη παραμένουν ενωμένα όσον αφορά την ανάγκη για υιοθέτηση του 6ου πακέτου. Η ίδια πηγή αναφέρει πως οι αναθεωρημένες προτάσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης συζητήθηκαν εντατικά και έχει υπάρξει πρόοδος “στα πλείστα μέτρα” όπως σημειώνεται.

Ωστόσο, προστίθεται, υπάρχει ακόμα δρόμος για την κατάληξη, σε πνεύμα αλληλεγγύης, στις απαραίτητες εγγυήσεις όσον αφορά την προμήθεια πετρελαίου για χώρες που αντιμετωπίζουν πολυ συγκεκριμένες συνθήκες.

Οι επαφές συνεχίζονται σε πολλαπλά επίπεδα στις αρχές της εβδομάδας με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο. 

Υπενθυμίζεται πως η συζήτηση αφορά μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο απαγόρευσης εισαγωγής πετρελαίου με αγωγούς για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Τσεχία, καθώς και στήριξη τους για αναβάθμιση υποδομών και προμήθεια από άλλες πηγές.

Επίσης, Κύπρος, Μάλτα και Ελλάδα έχουν ζητήσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την απαγόρευση μεταφοράς Ρωσικού πετρελαίου με σκάφη με σημαία της ΕΕ.

ΚΥΠΕ