Σύγχρονα εκπαιδευτικά μοντέλα και τεχνολογίες στη διδασκαλία, με σκοπό την ενίσχυση της κριτικής και αναλυτικής σκέψης των φοιτητών και φοιτητριών

Πέραν την έρευνας, ο δεύτερος βασικός πυλώνας δράσης του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η διδασκαλία. Σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργούν 126 Προγράμματα Σπουδών που καλύπτουν και τα τρία επίπεδα των σπουδών της Τριτοβάθμιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Η καινοτομία αποτελεί τον τρίτο βασικό πυλώνα δράσης του Πανεπιστημίου και έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια. Ενισχύει τόσο την έρευνα όσο και τα θέματα διδασκαλίας και εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες: την παιδαγωγική και την διοικητική.

Η παιδαγωγική καινοτομία περιλαμβάνει την προσφορά νέων καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών και την περιοδική αναθεώρηση των υφιστάμενων ώστε το περιεχόμενό τους να ενσωματώνει αφενός τις σύγχρονες ερευνητικές εξελίξεις και αφετέρου να καλύπτει τις μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ενισχύει αδιάλειπτα τους δεσμούς του με τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς φορείς, τοποθετώντας φοιτητές/τριες σε πραγματικές συνθήκες εργασίας κατά των διάρκεια των σπουδών τους, γεγονός που προσδίδει νέα διάσταση στην εκπαιδευτική εμπειρία. Επιπρόσθετα, η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κύπρου στην ευρωπαϊκή Συμμαχία Νεαρών Πανεπιστημίων για το Μέλλον της Ευρώπης (Young Universities for the Future of Europe – YUFE) επιφέρει νέα τάξη πραγμάτων στις σπουδές, στοχεύοντας στην δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με δέκα πανεπιστημιουπόλεις σε δέκα Ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντας έτσι την κινητικότητα φοιτητών, ακαδημαϊκού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, ενδυναμώνοντας την διεθνοποίηση και την καλλιέργεια του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη κοινωνική προσφορά διαπλάθοντας ενεργά κοινωνικούς πολίτες. Επιπλέον, στα

Προγράμματα Σπουδών έχουν εισαχθεί εξειδικευμένα Μαθήματα στην «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», καθώς και ομαδικές εργασίες για την επίλυση καινοτόμων προκλήσεων των πόλεων της συμμαχίας (YUFE challenge teams) ώστε να καλλιεργηθεί στους φοιτητές η κουλτούρα του επιχειρείν και της καινοτομίας και να τους εφοδιάσει με σημαντικές δεξιότητες για την μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Η παιδαγωγική καινοτομία αφορά επίσης στη χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών μοντέλων και τεχνολογιών στη διδασκαλία, με σκοπό την ενίσχυση της κριτικής και αναλυτικής σκέψης των φοιτητών/τριών και την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σύγχρονα εκπαιδευτικά μοντέλα και τεχνολογίες στη διδασκαλία, με σκοπό την ενίσχυση της κριτικής και αναλυτικής σκέψης των φοιτητών και φοιτητριών

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Πανεπιστήμιο Κύπρου και των ικανοτήτων τους, πέραν από την κατάρτιση του ακαδημαϊκού υπόβαθρου.

Η υιοθέτηση του μοντέλου της υβριδικής διδασκαλίας, η χρήση διαδραστικών ηλεκτρονικών εφαρμογών διδασκαλίας, η χρήση πολλαπλών τρόπων αξιολόγησης και γενικότερα η διδασκαλία με επίκεντρο τον/ την φοιτητή/τρια ενδυναμώνουν την αυτόνομη μάθηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου ο ρόλος του διδάσκοντα επαναπροσδιορίζεται σε ρόλο διαμεσολαβητή. Οι νέοι μέθοδοι διδασκαλίας και οι σύγχρονες τεχνολογίες εισάγουν νέα κουλτούρα στα θέματα εκπαίδευσης και μάθησης στο Πα- νεπιστήμιο Κύπρου.

Ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει θωρακιστεί οργανωτικά για να υποστηρίξει την επιτυχή εφαρμογή της παιδαγωγικής καινοτομίας. Η δημιουργία νέων οργανικών οντοτήτων για την υποστήριξη της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών, τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τον επιχειρηματικό κόσμο, την καθοδήγηση των φοιτητών/τριών και απόφοιτων σε θέματα σταδιοδρομίας, όπως και την προώθηση της πολυμορφίας, της ισότητας και της ενσωμάτωσης, αποτελούν μερικά παραδείγματα. Η συνεχής εκπαιδευτική κατάρτιση των διδασκόντων σε νέες μεθοδολογίες εκπαίδευσης και τεχνολογικά εργαλεία, όπως και η ηλεκτρονική αυτοματοποίηση οργάνωσης και διοίκησης των προγραμμάτων σπουδών είναι μερικές ενέργειες που υποστηρίζουν και συμβάλουν στην υλοποίηση της καινοτομίας στην εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

 Πρωτιά Πανεπιστημίου Κύπρου στην χρηματοδότηση για έρευνα και καινοτομία

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η επιστημονική και τεχνολογική έρευνα που εκπονείται στο πρώτο σε μέγεθος και εμβέλεια Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της Κύπρου, έχει γίνει συγγενής έννοια με την καινοτομία. Η παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων που οδηγούν σε νέες καινοτομίες, τόσο για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων όσο και για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών κα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πρωτοπόρο στην εργοδότηση νέων ερευνητών/τριών αφού με εξωτερική χρηματοδότηση που έχει αντλήσει τόσο από ευρωπαϊκές όσο και από εθνικές πηγές, εργοδοτεί πέραν των 600 νέων ερευνητών/τριών σε έργα έρευνας και καινοτομίας. Το Πανεπιστήμιο κατατάσσεται πρώτο σε εξασφάλιση εξωτερικής χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2014-2020, «Ορίζοντας 2020» από όλους τους φορείς της Κύπρου αλλά και ανάμεσα σε όλους τους φορείς από τις 27 χώρες που ανήκουν στην κατηγορία WIDENING, που θεωρούνται αναπτυσσόμενες σε θέματα έρευνας και καινοτομίας.

Η αδυναμία της οικονομίας της Κύπρου να προσφέρει θέσεις εργασίας σε όλους τους/τις νέους/ες επιστήμονες και ερευνητές/τριες έχει δημιουργήσει μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αξιοποιηθεί η εξειδίκευση και τεχνογνωσία των νέων αυτών με καλλιέργεια κουλτούρας καινοτόμου επιχειρηματικότητας σε τομείς της οικονομίας με υψηλή εντάσεως γνώση αλλά και άλλους τομείς της κοινωνίας που έχουν μεγάλη ανάγκη από καινοτομίες, νέες ιδέες και προσεγγίσεις που να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και δοκιμασμένες.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αξιολογεί και προστατεύει την διανοητική του ιδιοκτησία κατοχυρώνοντας την βιομηχανική του ιδιοκτησία με διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Στην παρούσα φάση, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αξιοποιεί την παραγόμενη διανοητική ιδι- οκτησία του κυρίως μέσω συμβολαίων εκπόνησης εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας και συμβολαίων παροχής υπηρεσιών έρευνας και καινοτομίας με τρίτους οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό και σε μικρότερο βαθμό με την εκχώρηση αδειών χρήσης της διανοητικής ιδιοκτησίας σε τρίτους οργανισμούς (licensing agreements).

Ωστόσο, η υφιστάμενη νομοθεσία για τη δημιουργία εταιριών-τεχνοβλαστών (spinoffs) (O περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018 και οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Ακαδημαϊκό Προσωπικό) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2018)) η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή, τον Ιούλιο του 2018, είναι άκρως περιοριστική για την αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας από το Πανεπιστήμιο μέσω της δημιουργίας spin-offs και ιδιαίτε- ρα με την αξιοποίηση των νέων ερευνητών/ τριών ως επιχειρηματιών σε αυτές τις νέες εταιρίες-τεχνοβλαστούς.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» Λεωφ. Πανεπιστημίου 12109 Αγλαντζιά, Λευκωσία

Τ.Θ. 20537, 1678 Λευκωσία, Κύπρος

Τηλ.: (+357) 22894000

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

www.ucy.ac.cy

https://www.facebook.com/UniversityOfCyprus 

https://twitter.com/UCYOfficial

https://www.linkedin.com/school/university-of-cyprus/

https://www.youtube.com/user/ 

https://www.instagram.com/universityofcyprus/